Livsstil

Læger advarer: Skinny jeans kan være farlige for dit helbred

De har ellers i flere år været en nærmest uundværlig bestanddel i mangen en kvindes garderobe.

Nu advarer læger imidlertid om, at de famøse stramme bukser bedst kendt som "skinny jeans" faktisk kan være ganske skadelige for dit helbred. Og det er såmænd ganske alvorligt ment.

En 35-årig australsk kvinde måtte nemlig for nylig en tur på hospitalet, efter at hun iført et par af de ålestramme jeans havde hjulpet et familiemedlem med at flytte. Det beretter det britiske lægetidsskrift Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Undervejs i flytningen måtte kvinden flere gange ned i knæ, hvilket viste sig at være en stor fejl i meget stramme bukser. Hun begyndte derfor inden længe at føle ubehag i sine ben, der svulmede op under anstrengelserne.

  Læs også: Det sker der i kroppen, når du er ked af det

Væltede omkuld

Imidlertid bevirkede kvindens påklædning, at der ganske enkelt ikke var tilstrækkeligt med plads i bukserne til, at hendes lægge kunne udvide sig. I stedet begyndte opsvulmingen at presse indad - ifølge tidsskriftet et eksempel på såkaldt kompartmentsyndrom.

Kompartmentsyndrom opstår, når øget tryk hæmmer blodets cirkulation, samt nerve- og muskelfunktion. Det er en tilstand, som desuden kan være både farlig og meget smertefuld.

Dette måtte den australske kvinde da også sande, da hun på vej hjem gradvist begyndte at miste al følelse i sine fødder, indtil hun pludselig ikke længere kunne gå - og væltede omkuld.

  Læs også: Spænder dit selvværd ben for dit vægttab?

Efter et par timer, hvor kvinden var ude af stand til at rejse sig ved egen hjælp, blev hun dog til sidst fundet og kørt på hospitalet. Her blev det arme modeoffer klippet ud af sine jeans og indlagt med intravenøst drop i fire dage, indtil hun igen var i stand til at stå på benene.

Drop de højhælede

Det er dog imidlertid ikke første gang, at stramme bukser bliver kædet sammen med ubehag og personskader.

Ifølge lægetidsskriftet er stramme, lavtaljede jeans nemlig ad flere omgange blevet forbundet med en række tilfælde tilbage i 2012, hvor adskillige kvinder klagede over brændende, stikkende fornemmelser i benene.

Her slap alle patienter imidlertid af med deres gener, efter at have skiftet yndlingsbukserne ud med kjoler og nederdele i et par uger.

Derfor opfordrer flere læger nu til, at man skifter de ufleksible jeans ud med mere elastiske modeller, samt undgår at kombinere meget stramme bukser med højhælede sko, da det kan resultere i øget pres på læggene.