Danmark på vej ud: Her bevæger gastronomien sig hen

I 2004 gik en række af Skandinaviens bedste kokke sammen om at lave et manifest for det nordiske køkken.

Siden da har især danske kokke og restauranter haft svært ved at få armene ned, da ny nordisk mad og især flagskibet Noma har gået sin sikre sejrsgang verden over.

Langsomt men sikkert begyndte Noma at kravle op ad listen over de 50 bedste restauranter i verden, og i 2010 væltede de mægtige El Bulli fra Spanien af pinden.

Derudover har Guide Michelin delt mere rundhåndet ud af sine eftertragtede stjerner, og i år fik norden sin egen Michelin-guide.

Men vejret er ved at slå over til et mere eksotisk klima, i hvert fald hvis man spørger assisterende køkkenchef på Kong Hans Andreas Bagh.

- Trenden er på vej væk fra det nordiske og over i det mere Sydamerikanske, det er klart det nye. Du kan se i København, hvordan der åbner tacobarer og fine dining peruvianske restauranter, og på den internationale scene er det klart de Sydamerikanske restauranter, der kravler opad, hvor de danske kravler ned, siger han.

Husk, at du på lørdag klokken 13:25 kan opleve Andreas Bagh dyste imod tre af Danmarks bedste kokke i Sol over Gudhjem, der sendes direkte på TV 2. Læs mere om konkurrencen i faktaboksen.

Andreas Bagh igang i køkkenet på restaurant Kong Hans.
Andreas Bagh igang i køkkenet på restaurant Kong Hans. Foto: Andreas Bagh

Man kan ikke vende udviklingen
Tager man de patriotiske briller på, så vil et naturligt spørgsmål være, hvordan Danmark kan blive ved med at beholde sin førerposition? Men ifølge Andreas Bagh, skal man lade udviklingen gå sin gang.

- Man skal ikke gå op i at komme tilbage, hvorfor skulle man det? Det har ikke noget at gøre med, at vores madlavning er blevet dårlig. Man kan ikke vende udviklingen, for folk vil se noget nyt.

- Sådan er det også med mange andre ting. Der er heller ikke en tøjmode, der bliver ved med at være lige populær. Nu har folk set det ny nordiske, det kan man ikke tilpasse sig. Man kan lave peruviansk mad, men det tror jeg nu bestemt ikke René Redzepi begynder at lave på NOMA, siger han.

Foto: iStock

Sydamerika er et uopdaget skattekammer
Alt afhænger af øjnene, der ser, og ligesom at nordiske lande på den anden side af kloden kan være et eventyrligt mysterium af råvarer og tilberedningsmetoder, så er Sydamerika det måske i endnu højere grad.

Gransker man en globus, vil man hurtigt opdage en lille ting som verdens største regnskov i Amazonas, der siges at være hjemsted for 25 procent af verdens plante- og dyrearter, hvoraf mange stadig er uopdagede.

Og kradser man lidt ned i overfladen af Sydamerikas historie, opdager man, hvordan de mange lande og deres madkulturer er et smeltedigel af bidder fra hele verden.         

Det er måske ikke så underligt, at det sultne blik vendes mod lige netop Sydamerika, og mange spændende oplevelser kan være på vej, forklarer Andreas Bagh.

- De kan bare lave noget, som folk ikke har set før. Folk hungrer efter nye oplevelser, og deres køkken er uopdaget. Jeg kender ikke halvdelen af de produkter, de serverer. De bruger eksempelvis insekter, som NOMA har fundet inspiration i.

- Jeg tror ikke, man har set så meget af det endnu, der kommer en helt ny bølge med masser af spøjse ting, ligesom det nordiske har været med til at introducere perlebyg og meget andet, siger han.

På lørdag dyster Andreas Bagh imod tre af Danmarks bedste kokke i kokkekonkurencen Sol over Gudhjem. Du kan følge med i kokkenes kamp på TV 2 klokken fra klokken 13:25.

Foto: solovergudhjemkonkurrence.dk

Sol over Gudhjem

  • Er en kokkekonkurrence, der afholdes hvert år på Bornholm i Gudhjem.
  • Det er brødrene Mikkel og Mads Marschall, der har taget initiativ til konkurrencen, der blev afholdt første gang i 2009.  
  • Konkurrencen går ud på, at fire kokke dyster mod hinanden.
  • De skal lave en forret og en hovedret på udelukkende lokale råvarer.
  • Forretten har de ikke mulighed for at forberede sig på, da de først tre kvarter før start får udleveret en kasse med de råvarer der skal indgå i retten.
  • Hovedretten til dette års udgave bestod af kalvebryst, nyrer, hjerte eller lever. Æblemost fra Bornholms mosteri, kærnemælk fra Sct. Clemens, røg som smagsgiver og et hemmeligt element i retten.
  • Dommerpanelet består af fire af Danmarks bedste kokke: Kenneth Hansen, Per Thøstesen, Jesper Koch og Esben Holmboe Bang
  • Sidste år var 10.000 mennesker dukket op som tilskuere.
  • Udover selve konkurrencen består Sol over Gudhjem også af et åbent madmarked, og der bliver delt 400 smagsprøver ud til publikum i forbindelse med, at årets produktpris skal kåres. 
  • Du kan se hele 'Sol over Gudhjem' på TV 2 Play