Ekspert kritiserer: Selvmordsfors√łg blandt unge registreres ikke ordentligt

Du kan se 'Teenage-selvmordene' på TV 2 PLAY.

Flere eksperter kritiserer, at selvmord blandt unge ikke bliver noteret ordentligt. I flere tilf√¶lde bliver unges selvmordfors√łg nemlig blot registreret som en ulykke, og det betyder, at det er sv√¶rt at hold √łje med, hvor mange unge, der fors√łger at tage livet af dem selv.

- Et af de store problemer er, at selvmordsfors√łgene ikke bliver registreret med de rigtige koder. I stedet bliver det noteret som en tekst i journalen eller som en ulykke, og det betyder, at vi ikke kan g√• ind i registrene og s√łge p√•, hvor mange der egentlig er tale om, siger Kim Juul Larsen, leder ved Center for Selvmordsforebyggelse, Region Syddanmark.

Ikke alle selvmordsfors√łg registeret
Kritikken kommer efter, TV 2 torsdag aften viste dokumentaren ‚ÄôTeenage-selvmordene‚Äô. En rundsp√łrge her foretaget blandt 2.g‚Äôere p√• fem gymnasier i forskellige regioner i Danmark viser, at 35 procent af eleverne p√• et tidspunkt i deres liv har haft selvmordstanker. Og 19 procent har inden for det sidste √•r t√¶nkt p√• at tage deres eget liv.

- Vi ved, at der er en underregistrering af selvmordfors√łg. Samtidig ved vi, at der er meget store regionale forskelle p√• de registreringer, der bliver foretaget, og at der er en fejlregistrering, siger Kim Juul Larsen, leder ved Center for Selvmordsforebyggelse, Region Syddanmark.

If√łlge Kim Juul Larsen er der p√• landets skadestuer alt for store forskelle  p√•, hvad man opfatter som en selvmordfors√łg, og det kan man m√¶rke i registreringerne. Hvis en teenager eksempelvis har slugt otte panodiler, betragtes det flere steder blot som en ulykke, da m√¶ngden af piller ikke er livstruende. Men det er ikke godt nok, mener lederen.

- Hvis der er tale om en intention om, at ville tage livet af sig selv, s√• er otte panodiler liges√• vigtige som 15, og s√• skal det registreres som et selvmordfors√łg, siger han.

Bekymrende at udvikling ikke kan f√łlges
Hans opfordring er derfor, at der skal være en styrket nationale overvågning, så man sikrer, at registreringen sker efter de vejledninger, Sundhedsstyrelsen har udsendt til landets skadestuer og sygehuse. Centeret har derfor gennem flere år foreslået, at der kommer en national handleplan, som har til opgave at sikre korrekt registrering.

- Det er bekymrende, at vi ikke kan f√łlge udviklingen. Vi kan ikke v√¶re sikre p√•, om der er tale om en stigning, eller om forebyggelsens virker. Derfor s√• vi gerne, at registreringen blev sat ind i en nationale handlingsplan, s√• vi kan sikre, at der bliver foretaget den korrekte registrering

- Som det er nu, er der et nationalt registreringssystem, men det fungerer altså ikke optimalt, og der er for store regionale forskelle til, at registreringen bliver troværdig.

DF: Vigtigt med korrekt registrering
Det en god ide at kigge p√• handleplanerne, mener¬†Dansk Folkepartis sundhedsordf√łrer Liselott Blixt.

- Det er vigtigt, vi registrerer det rigtigt, og ogs√• hvad baggrunden for det er.¬†Jeg synes, vi skal tage den handlingsplan, vi har fra 1998, og tilf√łje nogle af de ting, som vi ved, er en udfordring. Vi skal have en handlingsplan, der er opdateret, og derfor m√• vi se p√• dem, siger hun.

 

OM UNDERS√ėGELSEN

  • De fem adspurgte gymnasier er: Hjørring Gymnasium, Ringkøbing Gymnasium, Svendborg Gymnasium, Ørestad Gymnasium og Nakskov Gymnasium.
  • På hvert gymnasie er det 2.g-årgangen, der har deltaget. Det var frivilligt for eleverne, om de ønskede at deltage, og alle besvarelser er anonyme.
  • 1100 elever havde mulighed for at besvare spørgeskemaet, 640 har svaret.
  • De adspurgte elever er mellem 15 og 20 år.