Livsstil

Ekspert kritiserer: Selvmordsforsøg blandt unge registreres ikke ordentligt

Du kan se 'Teenage-selvmordene' på TV 2 PLAY.

Flere eksperter kritiserer, at selvmord blandt unge ikke bliver noteret ordentligt. I flere tilfælde bliver unges selvmordforsøg nemlig blot registreret som en ulykke, og det betyder, at det er svært at hold øje med, hvor mange unge, der forsøger at tage livet af dem selv.

- Et af de store problemer er, at selvmordsforsøgene ikke bliver registreret med de rigtige koder. I stedet bliver det noteret som en tekst i journalen eller som en ulykke, og det betyder, at vi ikke kan gå ind i registrene og søge på, hvor mange der egentlig er tale om, siger Kim Juul Larsen, leder ved Center for Selvmordsforebyggelse, Region Syddanmark.

Ikke alle selvmordsforsøg registeret

Kritikken kommer efter, TV 2 torsdag aften viste dokumentaren ’Teenage-selvmordene’. En rundspørge her foretaget blandt 2.g’ere på fem gymnasier i forskellige regioner i Danmark viser, at 35 procent af eleverne på et tidspunkt i deres liv har haft selvmordstanker. Og 19 procent har inden for det sidste år tænkt på at tage deres eget liv.

- Vi ved, at der er en underregistrering af selvmordforsøg. Samtidig ved vi, at der er meget store regionale forskelle på de registreringer, der bliver foretaget, og at der er en fejlregistrering, siger Kim Juul Larsen, leder ved Center for Selvmordsforebyggelse, Region Syddanmark.

Ifølge Kim Juul Larsen er der på landets skadestuer alt for store forskelle  på, hvad man opfatter som en selvmordforsøg, og det kan man mærke i registreringerne. Hvis en teenager eksempelvis har slugt otte panodiler, betragtes det flere steder blot som en ulykke, da mængden af piller ikke er livstruende. Men det er ikke godt nok, mener lederen.

- Hvis der er tale om en intention om, at ville tage livet af sig selv, så er otte panodiler ligeså vigtige som 15, og så skal det registreres som et selvmordforsøg, siger han.

Bekymrende at udvikling ikke kan følges

Hans opfordring er derfor, at der skal være en styrket nationale overvågning, så man sikrer, at registreringen sker efter de vejledninger, Sundhedsstyrelsen har udsendt til landets skadestuer og sygehuse. Centeret har derfor gennem flere år foreslået, at der kommer en national handleplan, som har til opgave at sikre korrekt registrering.

- Det er bekymrende, at vi ikke kan følge udviklingen. Vi kan ikke være sikre på, om der er tale om en stigning, eller om forebyggelsens virker. Derfor så vi gerne, at registreringen blev sat ind i en nationale handlingsplan, så vi kan sikre, at der bliver foretaget den korrekte registrering

- Som det er nu, er der et nationalt registreringssystem, men det fungerer altså ikke optimalt, og der er for store regionale forskelle til, at registreringen bliver troværdig.

DF: Vigtigt med korrekt registrering

Det en god ide at kigge på handleplanerne, mener Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt.

- Det er vigtigt, vi registrerer det rigtigt, og også hvad baggrunden for det er. Jeg synes, vi skal tage den handlingsplan, vi har fra 1998, og tilføje nogle af de ting, som vi ved, er en udfordring. Vi skal have en handlingsplan, der er opdateret, og derfor må vi se på dem, siger hun.

OM UNDERSØGELSEN

  • De fem adspurgte gymnasier er: Hjørring Gymnasium, Ringkøbing Gymnasium, Svendborg Gymnasium, Ørestad Gymnasium og Nakskov Gymnasium.
  • På hvert gymnasie er det 2.g-årgangen, der har deltaget. Det var frivilligt for eleverne, om de ønskede at deltage, og alle besvarelser er anonyme.
  • 1100 elever havde mulighed for at besvare spørgeskemaet, 640 har svaret.
  • De adspurgte elever er mellem 15 og 20 år.