Gas eller kul: Denne grill er ved at vinde kampen

16x9
Carsten Olsen, også kendt som Den Skaldede Kok, bruger selv gasgrill, når han laver mad. Foto: Scanpix

Danskerne er stadig et af verdens mest grillende folk, men flere og flere går fra kul til gas, skriver Bolius.dk.

Duften af grillkul stiger ikke længere op fra de danske haver, så snart solen titter frem. Ikke fordi danskerne ikke griller, men fordi vi har kastet vores kærlighed over gasgrillen.

- De sidste 4-5 år er gasgrillmarkedet eksploderet. Fra midten af 1980’erne og frem til begyndelsen af 2000’erne var kulgrillen det eneste, danskerne ville have. Men fra 2005 og fremefter begyndte bøtten at vende. Mit bud er, at 75-80 procent af det, der bliver solgt i dag, er gasgrill, siger Søren Nielsen, salgschef i Kriswell A/S til Bolius.dk.

Firmaet producerer og sælger Dancook kulgrill og er officiel forhandler af gasgrill i Europa fra amerikanske Char-Broil. Weber-Stephen Nordic, der sælger Weber-grill, bekræfter tendensen, men vil ikke sætte specifikke tal på.

Grillekspert: Jeg har begge typer
Også grillentusiasterne ser flere gasgrill i de danske haver og er selv skiftet over til dem.

- Jeg har begge typer, men bruger også mest gasgrill i hverdagen, siger Anders Jensen, der er på Det Danske Grill-landshold og driver Weber Grill Academy med grillskoler i Aalborg og København.

- Der er helt klart flere, der bruger gasgrill end kulgrill i dag. Jeg er også selv hoppet på den, siger Carsten Olsen, også kendt som Den Skaldede Kok, til Bolius.dk.
Grillmad er blevet hverdagsmad

Forklaringen på, at gasgrillen har trumfet kulgrillen i popularitet skyldes, at danskerne griller mere. Ikke kun i weekend og ferier, men også i hverdagen.

- Jo mere, man griller, jo mere finder man ud af, at det er nemmere med gas. Vi hygger os med kul, men vi er mere effektive med gasgrillen. - Og så vil flere og flere kvinder også gerne grille, men de gider ikke røg og ballade med at tænde op for kul. De vil hellere tænde for gassen og være i gang med det samme, forklarer Anders Jensen.

- Gas er ganske enkelt det nemmeste, og det får folk til at grille mere. Jeg bruger min kulgrill, når jeg har tid, men min gasgrill, når jeg kommer hjem fra arbejde og gerne vil lave mad hurtigt, siger Carsten Olsen.

Samme melding kommer fra grillproducenterne.

- Der er masser af inspiration alle vegne og mange grillopskrifter, så folk er mere modige i at kaste sig ud i nye ting ud over den klassiske grillpølse. Og så er gasgrillen meget velegnet. Samtidig kan vi mærke, at det med hverdagsmad på grillen slår mere og mere an. Folk vil gerne have mulighed for at flytte deres madlavning ud og lave hele menuen på grillen i stedet for at løbe i pendulfart mellem grillen og køkkenet, siger Søren Rimmen, PR manager i Weber-Stephen Nordic.

Danskerne køber mere grilludstyr
At danskerne griller mere ses også i salget af grilludstyr.

Hyldemeter efter hyldemeter i både supermarkeder og byggemarkeder er fyldt med alt fra marinadepensler og stegetermometre, der kan kobles til iPhonen, til rotisseris og grillbakker.

- Lige nu er der allerstørst efterspørgsel efter rotisserispyd og en fintmasket kurv, der kan sættes på spyddet. Her kan man lave alt fra flæskesvær til grøntsager og pommes fritter, fordi kurven drejer rundt hele tiden og giver en ensartet tilberedning. Det kan vi se, er meget populært, siger Søren Rimmen.