Livsstil

Drop mos og grød: Nu skal spædbørn have rigtig mad

Når lille Emma og William skal vænne sig til at spise andet end bare brystmælk, er der ofte grød og mos på menuen. Men en ny trend får forældre til at servere samme måltid, som resten af familien spiser til de helt små.

Konceptet hedder baby-led weaning, et engelsk udtryk for at spædbarnet selv vænner sig fra brystmælk til rigtig mad.

Forældrene skal bare stille samme mad frem, som resten af familien spiser, og så finder barnet selv ud af, hvad det har lyst til at spise. Det har Lærke Morell og Patricia DeCosta skrevet bogen "Jeg kan godt selv" om.

- Vi stoler på, at barnet godt kan selv. Fra de er helt små, og til de bliver seks måneder, får de lov til selv at regulere, hvornår de er sultne, så hvorfor skal de ikke have lov til det efterfølgende, siger Lærke Morell.

Freja spiser blæksprutte og blomkål

Et af de børn der får lov til at gumle på alt fra blomkål, blæksprutte, croissant og mozzarella, er Freja på otte måneder. Hendes mor, Rewena Lee Jensen, mener, at det fjerner al stress omkring maden.

- Jeg går ikke op i, hvor meget eller hvor lidt hun spiser. Vi ser på, hvor glad hun er, når hun sidder og spiser, hvor hyggeligt det er, at vi kan sidde sammen som familie, at vi kan servere den samme mad, siger hun.

Sundhedsstyrelsen fraråder metoden

Metoden er dog kontroversiel, og Sundhedsstyrelsen fraråder den. Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen forklarer hvorfor:

- Der er for det første en risiko for, at barnet kommer til at spise for ensidigt. At barnet simpelthen ikke får de forskellige fødevarer, som barnet har brug for, hvis vi lader vores børn fuldstændigt selv styre, hvad de vil spise.

- Den anden grund er, at børn har brug for energiberiget mad, og det er meget lettere at energiberige grød og mos ved at tilsætte forskellige typer fedtstoffer og mælk, end det er at energiberige mad i stykker. Og den tredje grund er, at vi simpelthen ikke kender risikoen for fejlsynkning, siger hun.

Lærke Morell mener dog, at børnenes behov bliver dækket, fordi de stadig bliver ammet ved siden af, og hun mener ikke, at der er større risiko for, at børn får maden galt i halsen, end hvis de spiste grød.

- Selv hvis du mader, kan du ikke tvinge børn til at spise noget, de ikke vil have. Men i og med at du tager presset væk, så er alting spændende, når man er i den alder.