Livsstil

Vicki vejede 28 kilo: Sådan ser hun ud i dag

I dag er Vicki Svensson en sund og slank kvinde. Men for blot tre et halvt år siden var hun dødeligt syg af anoreksi. Hun vejede 28 kilo, og kroppen var ved at æde sig selv op indefra.

Spiseforstyrrelsen startede i det små, da Vicki Svensson var 15-16 år. Hun ville slanke sig, inden hun skulle starte på HTX i Lyngby. I starten var det løbetræning hver anden dag, men snart trænede hun tre-fire timer alle ugens dage.

- Jeg løb en time om morgenen, inden jeg skulle i skole, gerne 10 kilometer. Så i skole og op og træne igen bagefter i to timer, fortæller hun.

Træk slideren mod venstre for at se, hvordan Vicki Svensson ser ud i dag

I starten var hendes kostvaner fornuftige med masser af kylling, grøntsager, fuldkornspasta og fuldkornsbrød. Men snart begyndte hun at skære det ned til et absolut minimum.

- Jeg begyndte at skære ned til te med sukker, sukkerfrie bolsjer, simpelthen for at holde sulten nede, indtil man ikke kan mærke sulten mere, siger Vicki Svensson.

Kiloene raslede af med alarmerende hast.

- Der gav mig en god følelse, at jeg havde gjort noget godt, for det var noget, jeg kunne styre, fortæller hun.

Tvangsindlagt og overvåget døgnet rundt

I lang tid formåede hun at holde spiseforstyrrelsen skjult for sin mor, der hver morgen lavede havregrød til hende. Den tog Vicki Svensson med sig til bussen, og på vejen smed hun den ud.

Til sidst blev hun så syg, at hun ikke kunne gå i skole. Hun var i behandling på Gentofte Sygehus, psykiatrisk afdeling i Ballerup og på Herlev Hospital, før hun blev tvangsindlagt på Odense Universitetshospital i to måneder.

Her var hun overvåget 24 timer i døgnet. Hver anden time skulle hun indtage en proteindrik. Var den ikke gledet ned i løbet af et kvarter, ville hun få den gennem en sonde.

Da Vicki Svensson igen blev udskrevet, var hun stadig syg.

- De lyttede ikke til mig, at jeg var et menneske, der havde nogle behov. De så bare en, der bare skulle tage på, en der var ved at dø, så hun skulle tage på. Og det kan jeg også godt se i dag, at det var jeg også nødt til. Men jeg manglede stadigvæk at blive lyttet til, hvad det var for nogle ønsker, jeg havde, siger hun.

Skadet indvendig

Vendepunktet kom, da hun opsøgte en diætist og senere en personlig træner. På det tidspunkt havde Vicki Svensson ikke indtaget fast føde i et år, men med diætistens hjælp gik hun langsomt fra flydende kost til rigtig mad. Hun fik også lov til at træne lidt, men langt mindre end før.

- I dag har jeg det godt, men jeg må indrømme, at når jeg ser de billeder, så tænker jeg: Hvad fanden har jeg gjort ved mig selv? siger hun.

Og selvom hun i dag er rask, har hun stadig men.

- I dag kæmper jeg med min krop rent forbrændingsmæssigt. Jeg har lavet nogle skader på mig selv indvendig, siger Vicki Svensson.