Livsstil

Lola: Sådan får du børnene til at hjælpe til derhjemme

Se Go’ Morgen Danmark på TV 2 PLAY

Mange forældre kender sikkert til kampen med at få børnene til at hjælpe med de daglige gøremål derhjemme.

Hvis du er en af dem, så kan du, måske, få inspiration til, hvad du kan gøre for, at dine børn deltager aktivt i de hjemlige sysler. Go’ Morgen Danmarks faste familievejleder Lola Jensen giver her sine bud på netop det.

- Invester i dine børn. Når de er små er det nemmere at påvirke dem, og når du en dag har en teenager, så kommer dine investeringer tilbage med renters rente.

Hun råder til, at man starter med at give barnet lidt små opgaver. Gerne allerede når barnet kan stavre rundt.

- Man kan sagtens starte tidligt. Fra de kan gå, er det selvfølgelig kun leg. Men allerede når de er et par år, kan de godt begynde at hjælpe med at dække bord, siger Lola Jensen.

Når barnet er blevet lidt ældre, kan du begynde at give det opgaver, der er barnets helt egne. For eksempel kan de selv rydde deres værelse op, så længe du hjælper og motiverer dem.

Tag ikke lommepengene fra dem

For de fleste forældre er det største problem nok, når børnene ikke gider hjælpe. Det kan måske være fristende at inddrage lommepengene eller forsøge sig med anden ”straf”, men det er ikke vejen at gå, forklarer familievejlederen.

- Du skal i hvert fald ikke tage lommepengene fra dem. Beløn dem og motiver dine unger, men vær opmærksom på, at du kan ende med at få et barn, der spørger ”hvad får jeg for det?”

- Så må du hjælpe til. Sæt barnet i gang med et projekt og overlad projektet til dem, og hjælp så til. Når barnet bliver ældre, kan du sagtens bede det løse en opgave helt selv. Gør de det ikke, så må du hjælpe dem og fortælle dem, at det skal gøres, før de kan komme videre i dagens gøremål, siger Lola Jensen.

Øverst kan du se og høre alle Lola Jensens råd til, hvordan du får dit barn til at bidrage aktivt i hjemmet. Herunder kan du se Lola svare på seernes spørgsmål om. Her kan du blandt andet se hende snedige smiley-system.