Anette brugte mobilen lige efter at have født: - Det er uhyggeligt
Se "Når mobilen ta'r magten" klokken 20 på TV 2 eller på TV 2 Play
Torsdag aften møder hele Danmark Anette Fandel under sønnen Marcus’ fødsel i dokumentaren "Når mobilen ta’r magten". Her kan man se, hvor meget hun bruger telefonen, kort efter Marcus kom til verden ved kejsersnit. Han er da også kun få minutter gammel, da han får sin debut på de sociale medier.
Omfanget af hendes mobilbrug kommer bag på hende.
- Jeg syntes ikke, at jeg brugte telefonen ret meget på fødegangen, men det kan jeg jo se i udsendelsen, at jeg gjorde. Så det er lidt uhyggeligt, synes jeg, siger Anette Fandel til TV 2.
I videoen herunder kan du se hende med mobilen efter fødslen:
Hendes kejsersnit var planlagt til om morgenen, men blev forsinket flere timer. Hun var derfor bange for, at familie og venner blev bekymrede for, om noget var gået galt, hvis de ikke hørte fra hende.
- I princippet kunne vi nok godt have ventet. Det er nok ikke livsnødvendigt, siger hun.
Timer efter fødslen er afgørende for tilknytning
Jordemødrene på Randers Sygehus, hvor Marcus kom til verden, er frustrerede over mobilbruget på fødegangene.
- Jeg er bange for nogle gange, at der kan gå lidt tabt, hvis man skal se på barnet gennem en iPhone, siger jordemoder Ida Asbøg Nielsen.
De første to timer efter fødslen er da også afgørende for barnets tilknytning til moderen, og jordemødre anbefaler, at man stræber efter mindst en times nærkontakt sammenlagt i den tid, så barnet kan lære sine forældre at kende.
Anette Fandel lagde mærke til flere nybagte mødre, der brugte telefonen endnu mere end hende.
- De gik med mobilen hele tiden og filmede alt i stedet for at kigge på ham. Der vil jeg nok sige, at det bliver for meget, siger hun.
Mobilen er pakket væk
Efter at have set dokumentaren, er Anette Fandel blevet meget opmærksom på sit mobilbrug – især når hun er sammen med Marcus, der i dag er snart syv måneder gammel.
- Det satte nogle tanker i gang. Det må jeg sige. Den er blevet pakket pænt meget væk. Så nu bruger jeg mere tiden på ham, siger Anette Fandel.
Hun fortæller, at hun stort set ikke bruger telefonen, når Marcus er vågen, og så må Facebook og sms’er vente, til han sover.
Anette Fandel oplever også mange venner og familiemedlemmer, der har svært ved at være nærværende, fordi deres mobiler distraherer – og det irriterer hende. Hun ved dog af egne erfaringer, at der er mange fristelser gemt i mobilen.
- Det er en stor del af vores samfund. Tag ud at spise på restaurant, og jeg vil vædde med, at over halvdelen sidder med en mobiltelefon, siger hun.
Hun er bekymret for, hvor meget mobilen kommer til at påvirke Marcus, når han bliver lidt større.
- Jeg er da bange for, at han skal komme til at blive sådan en, som kun sidder foran computeren og med mobiltelefonen i stedet for at komme ud og lege og få noget frisk luft, siger hun.
Tre ud af fire danskere ejer smartphones. Dem bruger vi i gennemsnit tre timer på om dagen.