Livsstil

Nu har politiet fået nok: Alt for mange børn cykler med mobilen

Se "Når mobilen ta'r magten" klokken 20 på TV 2 eller på TV 2 Play

I halvanden uge har politiets færdelsbetjente været i gang med årets skolestartskampagne, hvor de holder øje med, om eleverne kommer sikkert i skole. Men i år har betjentene i Nordsjællands Politi opdaget en ny tendens: Mange børn bruger mobilen, når de cykler i skole. 

Det fortæller Kim Bruun, der er leder af færdselsafdelingen i Nordsjællands Politi.

- Jeg har været i gamet i rigtig mange år, og det er første gang, at betjentene har bemærket det i sådan en grad, at de skriver det ind i deres observationer til mig, siger han til TV 2.

Og det er ikke kun i Nordsjælland, at den er gal. Kim Bruuns kollega i Fyns Politi, Jørgen Andersen, får samme tilbagemeldinger fra sine kolleger.

- Det er alvorligt, for uopmærksomhed er en medvirkende faktor i en tredjedel af alle færdselsuheld, siger Kim Bruun. 

Han fortæller, at børnene ikke bare risikerer selv at vælte, hvis de for eksempel overser et hul eller en rist i cykelstien – de udsætter også andre for fare, hvis en bil for eksempel bliver nødt til at manøvrere udenom den unge cyklist.

Forældre skal ikke kontakte børn på vej i skole

Når det drejer sig om børn, bruger politiet selvfølgelig ikke straffe. I  stedet arbejdes der på at bearbejde børnenes holdning til brugen af telefonen i trafikken. Og her spiller forældrene en stor rolle, mener Kim Bruun.

Han beder dem om ikke at kontakte børnene, når de er på vej i skole. Og det er også vigtigt, at børnene ikke ser mor og far bruge telefonen, når de kører bil – for så lærer de, at det er ok.

- Det, der er bekymrende er, om de fører det videre med sig i livet, når de skal til at køre på knallert og i bil, siger Kim Bruun.

Han fremhæver desuden, at det er ulovligt at bruge mobiltelefon, mens man cykler. Derfor kan alle unge, der er fyldt 15 år, risikere at få en bøde:

- Og den er i øvrigt lige så høj, som hvis vi fanger en bilist med en mobiltelefon i hånden. Vi prøver dog den pædagogiske måde først, for vi er bekymret for fremtiden, hvis tendensen fortsætter, siger Kim Bruun.

Han vil tage emnet op i færdselsnetværket i Rigspolitiet, hvor færdselsafdelingerne i hele landet mødes. Samtidig mener han, at der bør være fokus på mobiltelefoner i de næste års skolestartskampagner.

Mobilafhængighed på TV 2:

TV 2 sætter fokus på mobilafhængighed med dokumentaren "Når mobilen ta'r magten".

De to programmer kan ses på TV 2 PLAY

TV 2 ønsker at sætte fokus på vores store mobilforbrug og undersøger, hvad mobilen gør ved vores nærvær og vores koncentrationsevne.

Seerne er med på fødegangen, på gymnasiet og på ferien.

Holder danskerne nogensinde fri fra mobilen?

Alle programmer er tilgængelige på TV 2 PLAY.