Se "Når mobilen ta'r magten" klokken 20 på TV 2 eller på TV 2 Play
Torsdag aften sender TV 2 dokumentaren "Når mobilen ta'r magten", som sætter fokus på, hvor meget den smarte gadget stjæler vores tid og opmærksomhed. Mange oplever en decideret afhængighed af mobilen, blandt andet TV 2's egen digitale trendekspert David Guldager.
Han forsøgte sig i januar med en mobil-detox efter en juleferie, hvor han greb sig selv i ikke at være til stede i nuet.
Hjerneforsker på Københavns Universitet, Albert Gjedde, bekræfter, der er tale om en afhængighed på niveau med det, som alkoholikere og narkomaner oplever. Mobilbruget udløser nemlig belønningsstoffet dopamin i hjernen.
- Dopamin gør, at vi næsten uimodståeligt drives til at gøre en bestemt handling. Det er derfor, at folk, der er afhængige af alkohol eller stoffer, ikke kan lade være, siger han.
Mobilafhængighed ødelægger søvn
Men hvordan opdager du så, at du er afhængig? Du kan tage TV 2's test her. Ellers kan du lægge mærke til, om det er det sidste, du tænker på, når du går i seng, og det første når du vågner, siger psykolog Henrik Fenger.
- Så er det er omdrejningspunktet for hele din bevidsthed. Og det vil sige, at hjernen slutter med at tænke på smartphonen, når du går i seng, og den holder det hele tiden kørende, og når du vågner op igen, kører den tanke videre. Det vil sige, at du når ikke at slappe af. Du når ikke at falde helt ned mentalt og få den søvn, du har brug for, siger han.
Vi har samlet David Guldager og erhvervspsykolog Helen Eriksens bedste råd til at slippe mobilafhængigheden her:
Slet sociale apps
Hvis du sletter de store tidsrøvere som Facebook, Instagram, Snapchat og Twitter fra din telefon, gør du det sværere for dig selv at fodre din afhængighed.
Sluk for notifikationer og vibrationer
Hvis du hele tiden bliver mindet om, når der sker noget nyt på mailen, på sms eller i de sociale apps, er det svært at lade telefonen ligge. Slå derfor notifikationerne og vibrationer fra.
Lav regler
Tjek kun din telefon i bestemte tidsrum og sørg for, at du så har tid til at svare på mails og sms'er, så du ikke får fornemmelsen af at være bagud.
Fortæl det til omverdenen
Dine venner og kolleger har nok vænnet sig til, at du altid svarer på mail og beskeder med det samme. Fortæl dem, at du skærer ned, både så de er forberedte, og så du letter angsten for at melde dig ud af fællesskabet.
Vær forberedt på symptomer
Når du prøver at komme en afhængighed til livs, vil du typisk blive rastløs, irritabel og opleve angst for at gå glip af noget. Du kan også få trang til fed og salt mad. Symptomerne varer ifølge erhvervspsykolog Helen Eriksen typisk 10-14 dage.
Vær tålmodig
Jo længere tid, du plejer at bruge telefonen, og jo mere identitet, du har i dit arbejde eller på sociale medier, desto længere tid vil det tage at vænne dig af med at være online hele tiden.
TV 2 sætter fokus på mobilafhængighed med dokumentaren "Når mobilen ta'r magten".
De to programmer kan ses på TV 2 PLAY
TV 2 ønsker at sætte fokus på vores store mobilforbrug og undersøger, hvad mobilen gør ved vores nærvær og vores koncentrationsevne.
Seerne er med på fødegangen, på gymnasiet og på ferien.
Holder danskerne nogensinde fri fra mobilen?
Alle programmer er tilgængelige på TV 2 PLAY.