Livsstil

Erhvervspsykolog: Reguler medarbejderes mailbrug

Hjælp TV 2 - fortæl os om dine mobil-vaner.

- Det føles umiddelbart så godt, men det er det ikke. For du bliver mere og mere stresset, og du opdager det først for sent.

Sådan siger erhvervspsykolog Helen Eriksen om den omsiggribende tendens til at tjekke sin telefon og sin arbejdsmail konstant. En tendens flere fagforbund advarer imod, da det ifølge en amerikansk undersøgelse kan gå ud over både dit helbred og dit privatliv. 

Byggevirksomhed lavede mailpolitik

Det har entreprenør- og byggevirksomheden JFP i Herning tages konsekvensen af for over et år siden. Ledelsen satte sig ned, og spurgte sig selv: Hvordan kan vi reducere stresspåvirkning af vores medarbejdere?

Løsningen blev en aktiv politik om, at alle medarbejdere har 24 timer til at svare på deres arbejdsmail.

- Vi sikrer os, at vores medarbejdere holder fri en gang imellem. Medarbejderne skal vide, at ledelsen på ingen måde forventer, at de skal svare på mails konstant, siger virksomhedsejeren Jesper Friis Poulsen til TV 2

Helen Eriksen mener, at det er en rigtig fornuftig løsning og forklarer, at vi ikke er skabt til at ’være på’ hele tiden, og kun har haft få år til at vænne os til at skulle være på hele tiden.

- Vores hjerner og vores psyke er slet ikke skabt til det her. Vi kan ikke tåle det, siger Helen Eriksen og forklarer, at arbejdsgiverne bliver nødt til at regulere medarbejdernes brug af arbejdsmail på en håndfast måde:

-Man har brug for hjælp til at trappe ud af det her. Det kan du ikke gøre individuelt. Ledelsen må beslutte, at de mener det her. Det skal reguleres, og det skal gælde alle medarbejdere, siger Helen Eriksen.

Ordningen fungerer i Herning

I byggevirksomheden i Herning har ordningen fungeret efter hensigten. Jesper Friis Poulsen forklarer, at medarbejderne egentlig selv må styre, hvornår de tjekker mails. Det vigtige for ham er, at de på ingen måde føler sig forpligtede til det.

- Jeg føler, at medarbejderne har taget godt imod det, og de er godt tilfredse. Det viser sig også i medarbejderundersøgelserne, siger Jesper Friis Poulsen.

Han uddyber, at han som arbejdsgiver ikke kan mindes, at han har haft et problem, der ikke kunne løses på grund af politikken.

- Jeg har aldrig måtte ringe efter arbejdstid. Men selvfølgelig skal vi nok få styr på det, hvis der er et rigtig graverende problem. Så må vi jo ringe.

Se indslaget fra 19 Nyhederne om mailpolitik ovenfor.

Mobilafhængighed på TV 2:

TV 2 sætter fokus på mobilafhængighed med dokumentaren "Når mobilen ta'r magten".

De to programmer kan ses på TV 2 PLAY

TV 2 ønsker at sætte fokus på vores store mobilforbrug og undersøger, hvad mobilen gør ved vores nærvær og vores koncentrationsevne.

Seerne er med på fødegangen, på gymnasiet og på ferien.

Holder danskerne nogensinde fri fra mobilen?

Alle programmer er tilgængelige på TV 2 PLAY.