Livsstil

Rives ned fra hylderne: Her er bogen, der får børn til at sove på få minutter

Det skorter ikke på råd til desperate forældre, der forsøger at få deres små pus til at falde hurtigere i søvn om aftenen uden skrig og skrål. Og det er heller ikke er første gang en bog bliver udråbt til et mirakel for søvnløse børn og tvivlrådige forældre.  Men særligt en ny børnebog bliver i øjeblikket købt i stor stil af forældre – den lover nemlig at få børn til at falde i søvn på få minutter.

Bogen ”Kaninen, der gerne vil falde i søvn” er skrevet af den svenske psykolog Carl-Johan Forssen Ehrlin, og den ligger lige nu nummer et på Amazon. Ifølge forfatteren er den 26 sider lange bog den verbale måde at rokke sit barn i søvn.

- Jeg har skrevet bøger før, men fik ideen til en børnebog, mens jeg var på en lang rejse med min mor, der faldt i søvn i bilen. Jeg fik ideen til at bruge mine metoder til at få børn til at slappe af, siger Carl-Johan Forssen Ehrlin til den britiske avis The Telegraph.

Brugte år på at finde den perfekte historie

Han bruger i bogen psykologiske og positive forstærkningsteknikker - kendt fra indlæringspsykologi - der hjælper børnene til at slappe af, fokusere og altså til sidst falde i søvn. Men det kræver også en indsats fra forældrene, der under oplæsningen bliver instrueret i at gabe, fremhæve bestemte ord – der i bogen står med kursiv - og læse op i en langsom og rolig tone.   

Ifølge forfatteren tog det ham 3,5 år at finde den perfekte historie, så alle teknikkerne blev brugt i den rigtige rækkefølge.

- Den hjælper børn med at fokusere og gør dem en del af historien, så de falder i søvn sammen med kaninen. Undervejs i bogen møder de forskellige karakterer som onkel Gab og uglen med de tunge øjenlåg, fortæller Carl-Johan Forssen Ehrlin.

Endnu ikke oversat til dansk

Virker den så? Ja, siger mange forældre, der har udråbt den til en mirakelbog – nej, lyder det fra andre, hvis man læser anmeldelserne på Amazon. Du kan se nogen af anmeldelserne ved at klikke dig rundt i den interaktive grafik nederst i artiklen.

Hvis du selv vil gøre forsøget, må du væbne dig med tålmodighed – eller selv oversætte bogen fra et andet sprog. Indtil videre er ”Kaninen, der gerne vil falde i søvn” – der blev udgivet som en lydbog og e-bog i 2012 – nemlig endnu ikke blevet oversat til dansk. Den findes på svensk, engelsk, tysk, italiensk, fransk, portugisisk og spansk, ligesom den er ved at blive oversat til kinesisk, japansk, arabisk og persisk. 

Til højre i artiklen har vi samlet nogle af alle de andre gode soveråd til børn og forældre.

Ny mirakelbog? Døm selv her

Stressfri puttetid

Stressfri puttetid

Har indtil videre intet at udsætte på denne. Det var et mareridt at få min 17 måneder gamle dreng til at sove – han var hysterisk, og det kunne tage timer at få ham til at sove med en af os ved siden af ham (…) de efterfølgende aftener faldt han i søvn efter 3-4 sider. Fantastisk. Stressfri puttetid.

Foto: Polfoto

Gabte efter 3 min.

Gabte efter 3 min.

Min dreng begyndte at gabe efter tre minutter og faldt i søvn efter 10 minutter, skriver en forælder.

Foto: Polfoto

Spild af penge

Spild af penge

Den virkede ikke for min 5-årige og søvnløse datter. Da bogen endelig var færdig, sagde hun bare ’hvorfor bliver du ved med at gabe' (bogen instruerer forældrene i at gabe) og at ’den var kedelig’. Spil af penge for at være ærlig.

Foto: Polfoto

Den er brilliant

Den er brilliant

Læste bogen for mit barnebarn, og da jeg var færdig, vendte han sig om og faldt i en dyb søvn. Jeg læste den for mine andre to børnebørn, og de faldt i søvn halvejs igennem bogen. Den er brilliant.

Foto: Polfoto

Blandet succes

Blandet succes

Vi har brugt bogen hver dag, siden vi købte den til vores 4-årige, og hun er to gange faldet i søvn, før historien var slut. Ved de gange, hvor hun ikke er faldet i søvn, gik vi tilbage til begyndelsen, og hun faldt i søvn efter den første side.

Foto: Polfoto

Tro ikke på hypen

Tro ikke på hypen

Spil af penge. Fulgte instruktionerne nøje, men bogen virkede overhovedet ikke for os (…) Jeg ville ønske, at jeg ikke havde troet på hypen.

Foto: Scanpix

Mere rolig puttetid

Mere rolig puttetid

Dette er selvfølgelig ikke en mirakelkur ved sengetid. Man har stadig brug for et roligt miljø, men bogen har med sikkerhed gjort puttetiden hurtigere og mere rolig.

Foto: Scanpix

Jeg er målløs

Jeg er målløs

Jeg er målløs. Jeg sidder og venter på, at nogen skal knibe mig i armen. Puttetiden gik fra at tage 2-3 timer til at tage 12 minutter. Vi nåede kun til midten af side to.   

Foto: Polfoto

Kunne ikke lide bog

Kunne ikke lide bog

Min 4-årige kunne fra starten ikke lide bogen (…) Hun blev ved med at brokke sig over, at hun ikke kunne lide bogen. Jeg blev ved med at læse. Hun ålede sig til sidst ned fra sengen og gik ud af rummet.

Foto: Polfoto

Den virker

Den virker

- Den virker. Og vi er rigtig glad for den, skriver en dansker i sin anmeldelse på saxo.com

Foto: Polfoto

Der er håb

Der er håb

- Bogen leverede mere, end jeg havde turde håbe på. Den virker på begge mine børn 2 og 4 år. Og den yngste sov først mellem 22 og 23, men efter vi har fået bogen, sover hun allerede inden bogen er slut, og den store med. Der er håb kære medforældre, og bogen er hyggelig og sød og bedst af alt: Den virker efter hensigten, skriver en dansker på saxo.com

Foto: Polfoto

Jeps, den virker

Jeps, den virker

- Jeps, den virker! Den er også meget beroligende for oplæseren, - og billig. Penge godt givet ud, skriver en dansk anmelder på saxo.com.

Foto: Polfoto