Peter sagde jobbet op og blev verdensmester i chokolade

I anledning af chokoladens internationale dag har TV 2 besøgt den lille chokoladefabrik Friis-Holm, der højst usædvanligt ligger midt i et ældrecenter i Lejre på Sjælland.

På fabrikken producerer man verdens bedste plade mælkechokolade, og under rundvisningen støder vi på en mand, der sidder ovenpå en stabel papkasser med armene over kors og tager en pause.

Peter Svenningsen springer op og viser vej, da vi spørger ham, om vi må se, hvad han arbejder med på fabrikken.

I et lillebitte lokale ved siden af fabrikkens produktionsrum, eksperimenterer han med små stykker fyldte chokolader lavet på den chokolade som fabrikken producerer.

Sidste år sikrede de fyldte chokolader ham guld og sølvmedaljer, da han for første gang stillede op til chokoladens svar på VM - International Chocolate Awards i London, den samme konkurrence hvor Friis-Holm vandt guld for sin mælkechokolade.

Manden hedder Peter Svenningsen, han kalder sig selv for den hemmelige danske chokoladeverdensmester, og i 28 år har han arbejdet som grafiker i reklamebranchen.

Her har han blandt andet samarbejdet med virksomheder som Carlsberg og Volkswagen, men på et tidspunkt fik han nok, da gik det op for ham, at alting gentog sig selv, forklarer han.

- Der kom de her unge nyuddannede 22-årige ind med store armbevægelser og gode ideer til endnu en shampooreklame, hvor jeg bare tænkte: ja okay, fedest, siger Peter Svenningsen ironisk og fortsætter:

- Jeg var træt af reklamebranchen, jeg havde prøvet det hele, og pludselig kunne jeg bare ikke se mig selv blive gammel i branchen.

Stykket, der sikrede Peter Svenningsen guld sidste år, er fyldt med en blåbærganache.
Stykket, der sikrede Peter Svenningsen guld sidste år, er fyldt med en blåbærganache. Foto: choconord.dk

Bidt af chokolade
Derfor gjorde han det, som mange sikkert har drømt om men aldrig turdet springe ud i. For lidt over to år siden opsagde han sin trygge og vellønnede stilling for at forfølge et spor af fyldte chokolade, selvom han ikke anede, hvor det ville føre hen.

- Jeg smed mit sikkerhedsnet ud og satsede alt, for man kan ikke få et godt resultat, hvis ikke man giver sig 100 procent. Det har været meget hårdt, og den har hængt på min kone, der har trukket læsset.

- Hun har hele tiden troet på mig, men det er klart, at på et tidspunkt skal økonomien følge efter. Der har ikke været røde tal på bundlinjen, men jeg har heller ikke kunne trække løn ud til mig selv, siger han.

Kunne du tænke dig at lære at lave fyldte chokolader? Så klik her, hvor Peter Svenningsen viser, hvordan man gør.

Fyldt chokolade med olivenolie og japansk yuzu indkasserede en sølvmedalje til Peter Svenningsen ved sidste års International Chocolate Awards.
Fyldt chokolade med olivenolie og japansk yuzu indkasserede en sølvmedalje til Peter Svenningsen ved sidste års International Chocolate Awards. Foto: choconord.dk

Nu kan man godt få det indtryk, at der hænger lidt grå skyer over chocolatieren, som det så fint hedder, når man laver fyldte chokolader. Men Peter Svenningsen virker som alt andet end presset.

Han bryder ofte ud i latter, han fløjter og pjatter med de andre medarbejdere på chokoladefabrikken inde ved siden af. Som en af medarbejderne så rammende udtrykker det:

- Man kan ikke være sur, når man arbejder på en chokoladefabrik. Det kan ikke lade sig gøre.

Hvad får én til at satse alt, når man er i midt fyrrene, har stiftet familie og forpligtet sig til bunken af regninger hver måned? Det korte svar er, at der umiddelbart ikke er nogen god forklaring.

- Jeg kan ikke sætte ord på det, det kan ikke forklares. Det handler vel om at tro på noget. Tag nu eksempelvis opfinderen af Dyson-støvsugerne, han købte en enkeltbillet til Japan. Han havde ikke råd til at komme hjem igen, han troede på sit produkt og satsede alt på, at han kunne finde investorer, siger Peter Svenningsen.

Den ydmyge verdensmester
Ser man nærmere på sidste års vindere ved chokoladeprisoverrækkelsen i London, så optræder fire danske chokoladegourmander på listen over vindere – Anouska, Simply Chocolate, Svenningsen Chocolatier og Friis-Holm.

Indtil videre er det for Peter Svenningsen blevet til tre VM-medaljer i kategorien mørk chokolade med ganache og trøffel, og 12 medaljer de seneste to år ved de indledende skandinaviske runder.

Nogle vil måske mene, at det er ret godt gået at indkassere så meget anerkendelse på så kort tid, men det stiger ikke chocolatieren til hovedet.

Tværtimod virker han en anelse ydmyg overfor sine egne evner.

- Jeg plejer at sige, at jeg er den hemmelige verdensmester, for jeg har ikke gjort et stort nummer ud af det. Når man har været så kort tid i branchen, er det vigtigt at være ydmyg. Men jeg er efterhånden begyndt at tro på, at jeg har fat i noget, siger han.

De tre medaljevindere ved sidste års chokoladeprisoverrækkelse, øverst i billedet er et stykke med rødgran.
De tre medaljevindere ved sidste års chokoladeprisoverrækkelse, øverst i billedet er et stykke med rødgran. Foto: choconord.dk

Indtil videre har Peter Svenningsen knoklet på for at skabe en kundekreds, der kan få tingene til at løbe rundt. Den tæller blandt andet den amerikanske ambassadør i Danmark og nogle prominente restauranter.

Men når man er nyetableret og tager 35 kroner i vejledende udsalgspris for to små stykker fyldte chokolader, så kan det godt være en udfordring for alvor at få gang i salget.

Peter Svenningsen indrømmer blankt, at han ikke er billig, for han vil ikke gå på kompromis med sit håndværk, forklarer han.

- Jeg tør slet ikke regne på hvor mange arbejdstimer, der er i at lave et enkelt stykke. Jeg dyrker og plukker alt den frugt, jeg kan komme til. Frugten laver jeg til de purérer, jeg skal bruge til ganache. Alt i alt bruger jeg vel tre dage på et stykke chokolade, hvis man ikke tæller dyrkningen af frugten med.

- Men det er det, der gør det spændende. Jeg kunne jo bare handle alle mine råvarer i Inco, men det er ikke fedt, det vil jeg ikke være med til, siger han.

Til oktober skal Peter Svenningsen endnu en gang forsøge at høste medaljer i London. Her stiller han op med i alt seks forskellige slags fyldte chokolader i kategorien for mørke fyldte chokolader med ganache.