Livsstil

London Fashion Week: Her er moden til næste sommer

Ved de internationale modeuger har vi nu været igennem London og dens bud på sommermoden for 2016.

Dronning Elizabeth har overhalet Victoria som den længst siddende regent i Storbritannien, men sidstnævnte havde alligevel et modeøjeblik i løbet af ugen. Hos flere designere så vi victoriansk inspireret tøj med høj hals og lange ærmer. Modehuset Erdem især var glad for den anstændige silhuet - men gjorde den dog lidt frækkere ved at bruge tynde og gennemsigtige materialer.

Et andet bærende element ved adskillige designere var blomstertryk - men ikke store og iøjnefaldende. Derimod den slags blomstertryk som man forbinder med ældre damers yndlingssofaer og sengetæpper med deres små delikate ofte lyserøde roser og andre blomster. Særdeles britisk og særdeles romantisk. Udover Erdem så man det blandt andet hos Topshop Unique (der ellers holdt en mere sen 80’er/tidlig 90’er æstetik) og Vivienne Westwood.

Comeback for grunge

Vivienne Westwood kan måske overraske med blomstertryk - især når hun oftest forbindes med rebelskhed. Til hendes forsvar var der tale om hendes Red Label-kollektion, der oftest er mere kommerciel. Der var dog andre designere, der havde taget rebelskheden op; især Sibling fremviste en kollektion, der mere eller mindre var en genfortolkning af 90’ernes grunge-look. Hvis man stadig skulle have underkjolen fra den tid liggende bagerst i skabet, så er der en god chance for, at den kan blive aktuel igen. Måske tilsat en bøllehat, som vi så ved modeugen i New York for at fuldende looket.

Selvom gennemsigtige materialer snart har været en fast bestanddel ved de forskellige sommermodeuger i et stykke tid, så havde Sibling og nogle af de andre designere et lidt mere alternativt bud, hvis man skal vise lidt hud: kjoler og bluser kun i netstof - med store huller. Jeg vil anbefale, at man tager noget indeunder - eksempelvis en underkjole.

To andre klassikere vender tilbage

Burberry Prorsum var meget tro mod mærkets DNA. Det var ikke så boheme-agtigt, som sidste sommerkollektionen. Til gengæld var der stor fokus på alle unge menneskers kæreste eje: rygsækken. De seneste par år har det været svært at finde nogle unge (af alder eller af sind) med en Herschel-rygsæk. Det har chefdesigner Christopher Bailey sikkert også bemærket, så til showet var flere af modellerne udstyret med en rygsæk (der til forveksling var særdeles Herschel-agtig i udseende).

Paul Smith er altid garant for god herremode - og deraf herremode-inspireret dametøj. Det gjorde sig naturligvis også gældende denne gang, hvor han viste, at en kvinde kan se fantastisk ud i et godt jakkesæt. Især de løse bukser med en mere konstrueret jakke tilsat er et formidabelt look, der vil klæde de fleste professionelle kvinder. Farvepalletten var stærk og mange looks blev holdt i et fåtal af farverne. Det gjorde til gengæld blot, at de stod endnu stærkere og man virkelig bemærkede det gode håndarbejde i konstruktionen.

Du kan se flere looks fra de nævnte (og ikke nævnte) kollektioner i gallerierne i linkboksen.

De store modeugedatoer for SS-16

  • New York: 8/9 - 18/9
  • London: 18/9 - 22/9
  • Milano: 23/9 - 29/9
  • Paris: 30/9 - 7/10