Livsstil

Modeuge i Paris: Feminint og flæser vinder frem

Den sidste af de store modeuger er forbi, og som sædvanligt kom noget af det bedste til sidst.

Danske Ole Yde viste endnu engang, hvorfor han passer lige så naturligt ind i den franske uge som den danske og fortsatte med at bygge bro imellem hovedstæderne; hans kollektion var en fortsættelse af den danske fra august, hvor der var skruet en tand op for det elegante. Denimen fra København kunne man ikke rigtig finde, men det var stadigvæk en meget ung kollektion - bare mere rettet mod den udenlandske storbyspige. Den stærke orange farve var et frisk sommerligt pust og heldigvis var mange kjoler holdt korte, så benene kan få luft i sommervarmen.

Masser af flæser

Vi har set det flere steder under New York, London og Milano, men i Paris blev der virkelig skruet op for det feminine - især i form af flæser. Næsten alle designerne havde looks, hvor flæser (og de store flæser - såkaldte volanter) indgik i tøjet på en eller anden måde. Lanvin, Miu Miu og Balenciaga havde alle glimrende bud på brugen af dette måske overflødige men ofte charmerende element.

Balenciagas kollektion fungerede samtidigt som en afskedshilsen fra chefdesigner Alexander Wang, der vil koncentrere sig om sit eget mærke - modeugens store nyhed var, at hans rolle overtages af Demna Gvasalia fra mærket Vetements. Det var en meget blød og lys kollektion - mere end man er vant til at se fra Wang, der ofte finder større inspiration i struktur og det uniformagtige.

90’ernes store comeback

Kollektionen viste samtidigt også en bærende trend fra de fire modeuger: 90’erne er tilbage. Hos Balenciaga kunne man ikke undgå at se det i form af de skinnende cargo-bukser, men også andre designere gjorde sig bemærket i den retning. Céline med underkjoler, Chanel med kasketter og den altid populære Isabel Marant med overalls var nogle af dem, der fandt inspiration i den nærmeste fortid. Louis Vuittons Nicolas Ghesquière befandt sig også lidt i perioden med en kollektion, hvor der blandt andet var de sene 90’er/tidlige 00’ers ballonkjoler - kombineret med overdele i netstof (som vi blandt andet også tidligere har bemærket ved Sibling i London) eller bikerjakke.

Ovennævnte var et meget godt eksempel på samspillet mellem enten en ”blød” underdel og mere ”kantet” overdel. Dét eller den modsatte kombination var et look, der gik igen ved mange designere og er et godt trick til at vise lidt nerve og rebelskhed i dagligdagen.

Fornuften sejrer hos de store navne

Når man kigger overordnet på de fire internationale modeuger, så er det som om, at fornuften har sejret ved mange designhuse. For meget af tøjet har en høj grad af brugbarhed, end vi tidligere har set. Det vil nødvendigvis ikke være det mest iøjnefaldende i gadebilledet, men kan tages som inspiration, når man selv skal ud og shoppe til næste sommers garderobe.

Til sidst skal man næste lige nævne Tom Ford. Han valgte at gå en lidt anden vej, når det kom til at fremvise hans bud på sommermoden 2016. Topdesigneren allierede sig med Lady Gaga og præsenterede en musikvideo, hvor modellerne dansede rundt i tøjet fra kollektionen, der emmede af festpige-attitude, og hvor man næsten kunne ønske, at noget af tøjet ville dukke op ved den kommende tids julefrokoster. Du kan se en bid fra musikvideoen her:

Hele videoen kan ses på Tom Fords Youtube-side

Du kan se flere looks fra de nævnte (og ikke nævnte) kollektioner i gallerierne i linkboksen.