Test dig selv: Er du afhængig af Facebook?

16x9
Rigtig mange danskere har svært ved at lade være med at tjekke deres Facebook-profil. Foto: Scanpix

Danskerne er verdensmestre i at bruge sociale medier - især Facebook. Det siger TV 2's Tech-redaktør David Guldager.

De fleste har en smartphone og er tilgængelige på Facebook døgnet rundt, vi scroller ned og ser, hvad der sker ude i cyberspace, raser ud når noget er uretfærdigt og liker hinandens fest- og feriebilleder.

TAG TESTEN NEDERST I ARTIKLEN

Men hvad er det, der gør Facebook så populært? Det svarer David Guldager på:

- Man kan sige helt grundlæggende, at Facebook er verdens største sociale medie, og Mark Zuckerberg har været rigtig god til at lave tiltag, der henvender sig til hele den store brugerflade, siger han.

Vi vil have likes
Han minder os om, at man i første omgang kun kunne udkomme med status, billeder og historier fra sit eget liv. Det var først senere, at det blev muligt at like, hvilket Facebook var det første sociale medie, der opfandt.

Og det er især hele like-funktionen, der kan være med til at skabe en afhængighed, fortæller David Guldager.

- Man vil gerne have likes, og det betyder, at mange begynder at spekulere i, hvordan man får mange likes på sine opslag.

Facebook har desuden været rigtig gode til at inddrage brugerne, og dermed er det løbende mere og mere blevet et sted, hvor tingene sker.

- Det er her, den næste snak om et emne opstår, og man vil nødig misse noget af det. Det er også det, der kaldes FOMO - fear of missing out, forklarer David Guldager.

Han kommer med et eksempel på det:

- Hvis du sidder og spiser frokost med kollegerne, som snakker om en video, de har set på Facebook, så vil du nødig være den, der ikke har set den og derfor ikke kan følge med i snakken.

Og det er netop sådan situationer, der er med til at skabe en trang til hele tiden at tjekke sin telefon for at se, om der sker noget nyt.

Se også 'Guldager: Hjælp! Jeg er mobil-misbruger'

Grænsende til misbrug
Ifølge David Guldager kan man roligt sige, at danskere overforbruger Facebook. Han fortæller, at danskere er nogle af de bedste i verden til at benytte sig af de mange muligheder, det sociale medie udbyder.

- Det er grænsende til misbrug. Vi laver hele tiden noget på Facebook, og medierne er også gode til at bruge Facebook til at fastholde folks interesse. Og vi ser mere og mere, at ting, der sker på de sociale medier, er med til at sætte en dagsorden, og derfor vil man gerne følge med.

Er du afhængig af Facebook? Test dig selv her

Test dig selv: Er du afhængig af Facebook?