Livsstil

Ny bog rives ned af hylderne af danske forældre: Det er sindssygt

Forældre i udlandet har talt om den i måneder og udråbt den til mirakelbogen over dem alle – og nu kan danske forældre tale med.

Bogen ”Kaninen, der så gerne vil sove” af den svenske psykolog Carl-Johan Forssen Ehrlin har ligget nummer et på Amazon og er bogstavelig talt blevet revet ned af hylderne i udlandet, fordi den ifølge anmeldelserne kan få børn til at falde i søvn på få minutter.

Siden den 8. oktober har danske forældre kunnet købe bogen på dansk, og det har de gjort i så stor stil, at der ikke er fortilfælde i Danmark, lyder det fra forlaget Alvilda, der har fået rettighederne til bogen i Danmark.

- Det sker meget, meget sjældent

Bogen har nemlig endnu ikke været på gaden i én måned, men forlaget har allerede trykt 50.000 eksemplarer.

- Vi sælger mellem flere hundrede og flere tusinde om dagen. Det er sindssygt stort antal i Danmark. Normalt sælger en børnebog omkring 500 eksemplarer, og hvis det går højt cirka 3.000 eksemplarer. Hvis man sælger 10.000 af nogen bog i Danmark – også bøger til voksne – er alle glade. Det sker meget, meget sjældent, at der bliver solgt 50.000 eksemplarer af en bog, oplyser forlagsdirektør Jens Trasborg til TV 2.

Til sammenligning har en anden børnebogssucces – bogserien om ”Villads fra Valby” i en periode på seks år solgt 100.000 eksemplarer.

Årsag til succes: Den virker

Tirsdag lander det 4. oplag hos forlaget. Det sker efter de to første oplag blev solgt allerede inden, bogen var blevet udgivet på dansk.

- Det tredje oplag bestilte vi, da vi var på vej til en bogmesse i Göteborg i Danmark, og da vi kom hjem, var også det oplag solgt, fortæller forlagsdirektøren.

Ifølge Jens Trasborg er årsagen til den voldsomme interesse den simple, at bogen i langt de fleste tilfælde virker:

- Den er blevet så stort et hit herhjemme og i udlandet, fordi folk fortæller hinanden om den, fordi den virker. Det er samme årsag til, at den endte som nummer 1 på Amazon. Og det er også det, vi oplever - selvfølgelig er der tilfælde, hvor bogen ikke virker, men i langt, langt overvejende grad får vi at vide, at den virker, siger han og fortsætter:

- Jeg blev selv helt træt efter den første side.

Du kan læse både udenlandske og danske anmeldelser i grafikken nederst i artiklen, ligesom du kan læse et lille uddrag af bogen her.

Sådan virker historien om kaninen

Carl-Johan Forssen Ehrlin bruger i bogen psykologiske og positive forstærkningsteknikker,-kendt fra indlæringspsykologi, der hjælper børnene til at slappe af, fokusere og altså til sidst falde i søvn. Men det kræver også en indsats fra forældrene, der under oplæsningen bliver instrueret i at gabe, fremhæve bestemte ord – der i bogen står med kursiv - og læse op i en langsom og rolig tone.   

Ifølge forfatteren tog det ham 3,5 år at finde den perfekte historie, så alle teknikkerne blev brugt i den rigtige rækkefølge.

- Den hjælper børn med at fokusere og gør dem en del af historien, så de falder i søvn sammen med kaninen. Undervejs i bogen møder de forskellige karakterer som onkel Gab og uglen med de tunge øjenlåg, har forfatteren tidligere fortalt til den britiske avis The Telegraph.

Forfatter blev bestormet

Jens Trasborg fortæller, at Carl-Johan Forssen Ehrlin i første omgang selv udgav bogen på svensk, engelsk og få andre sprog for fire år siden, men efter omtale i nogle af de store udenlandske medier, blev han bestormet af forældre og forlag, der ville udgive bogen på deres respektive sprog.

Derefter overlod han udgivelsen af bogen til en agent med det resultat, at den udkom i Danmark fra forlaget Alvilda den 8. oktober i år.

Ny mirakelbog? Døm selv her

Stressfri puttetid

Stressfri puttetid

Har indtil videre intet at udsætte på denne. Det var et mareridt at få min 17 måneder gamle dreng til at sove – han var hysterisk, og det kunne tage timer at få ham til at sove med en af os ved siden af ham (…) de efterfølgende aftener faldt han i søvn efter 3-4 sider. Fantastisk. Stressfri puttetid.

Foto: Polfoto

Gabte efter 3 min.

Gabte efter 3 min.

Min dreng begyndte at gabe efter tre minutter og faldt i søvn efter 10 minutter, skriver en forælder.

Foto: Polfoto

Spild af penge

Spild af penge

Den virkede ikke for min 5-årige og søvnløse datter. Da bogen endelig var færdig, sagde hun bare ’hvorfor bliver du ved med at gabe' (bogen instruerer forældrene i at gabe) og at ’den var kedelig’. Spil af penge for at være ærlig.

Foto: Polfoto

Den er brilliant

Den er brilliant

Læste bogen for mit barnebarn, og da jeg var færdig, vendte han sig om og faldt i en dyb søvn. Jeg læste den for mine andre to børnebørn, og de faldt i søvn halvejs igennem bogen. Den er brilliant.

Foto: Polfoto

Blandet succes

Blandet succes

Vi har brugt bogen hver dag, siden vi købte den til vores 4-årige, og hun er to gange faldet i søvn, før historien var slut. Ved de gange, hvor hun ikke er faldet i søvn, gik vi tilbage til begyndelsen, og hun faldt i søvn efter den første side.

Foto: Polfoto

Tro ikke på hypen

Tro ikke på hypen

Spil af penge. Fulgte instruktionerne nøje, men bogen virkede overhovedet ikke for os (…) Jeg ville ønske, at jeg ikke havde troet på hypen.

Foto: Scanpix

Mere rolig puttetid

Mere rolig puttetid

Dette er selvfølgelig ikke en mirakelkur ved sengetid. Man har stadig brug for et roligt miljø, men bogen har med sikkerhed gjort puttetiden hurtigere og mere rolig.

Foto: Scanpix

Jeg er målløs

Jeg er målløs

Jeg er målløs. Jeg sidder og venter på, at nogen skal knibe mig i armen. Puttetiden gik fra at tage 2-3 timer til at tage 12 minutter. Vi nåede kun til midten af side to.   

Foto: Polfoto

Kunne ikke lide bog

Kunne ikke lide bog

Min 4-årige kunne fra starten ikke lide bogen (…) Hun blev ved med at brokke sig over, at hun ikke kunne lide bogen. Jeg blev ved med at læse. Hun ålede sig til sidst ned fra sengen og gik ud af rummet.

Foto: Polfoto

Den virker

Den virker

- Den virker. Og vi er rigtig glad for den, skriver en dansker i sin anmeldelse på saxo.com

Foto: Polfoto

Der er håb

Der er håb

- Bogen leverede mere, end jeg havde turde håbe på. Den virker på begge mine børn 2 og 4 år. Og den yngste sov først mellem 22 og 23, men efter vi har fået bogen, sover hun allerede inden bogen er slut, og den store med. Der er håb kære medforældre, og bogen er hyggelig og sød og bedst af alt: Den virker efter hensigten, skriver en dansker på saxo.com

Foto: Polfoto

Jeps, den virker

Jeps, den virker

- Jeps, den virker! Den er også meget beroligende for oplæseren, - og billig. Penge godt givet ud, skriver en dansk anmelder på saxo.com.

Foto: Polfoto