Ny bog rives ned af hylderne af danske forældre: Det er sindssygt

16x9

Forældre i udlandet har talt om den i måneder og udråbt den til mirakelbogen over dem alle – og nu kan danske forældre tale med.

Bogen ”Kaninen, der så gerne vil sove” af den svenske psykolog Carl-Johan Forssen Ehrlin har ligget nummer et på Amazon og er bogstavelig talt blevet revet ned af hylderne i udlandet, fordi den ifølge anmeldelserne kan få børn til at falde i søvn på få minutter.

Siden den 8. oktober har danske forældre kunnet købe bogen på dansk, og det har de gjort i så stor stil, at der ikke er fortilfælde i Danmark, lyder det fra forlaget Alvilda, der har fået rettighederne til bogen i Danmark.

- Det sker meget, meget sjældent
Bogen har nemlig endnu ikke været på gaden i én måned, men forlaget har allerede trykt 50.000 eksemplarer.

- Vi sælger mellem flere hundrede og flere tusinde om dagen. Det er sindssygt stort antal i Danmark. Normalt sælger en børnebog omkring 500 eksemplarer, og hvis det går højt cirka 3.000 eksemplarer. Hvis man sælger 10.000 af nogen bog i Danmark – også bøger til voksne – er alle glade. Det sker meget, meget sjældent, at der bliver solgt 50.000 eksemplarer af en bog, oplyser forlagsdirektør Jens Trasborg til TV 2.

Til sammenligning har en anden børnebogssucces – bogserien om ”Villads fra Valby” i en periode på seks år solgt 100.000 eksemplarer.

Årsag til succes: Den virker
Tirsdag lander det 4. oplag hos forlaget. Det sker efter de to første oplag blev solgt allerede inden, bogen var blevet udgivet på dansk.

- Det tredje oplag bestilte vi, da vi var på vej til en bogmesse i Göteborg i Danmark, og da vi kom hjem, var også det oplag solgt, fortæller forlagsdirektøren.

Ifølge Jens Trasborg er årsagen til den voldsomme interesse den simple, at bogen i langt de fleste tilfælde virker:

- Den er blevet så stort et hit herhjemme og i udlandet, fordi folk fortæller hinanden om den, fordi den virker. Det er samme årsag til, at den endte som nummer 1 på Amazon. Og det er også det, vi oplever - selvfølgelig er der tilfælde, hvor bogen ikke virker, men i langt, langt overvejende grad får vi at vide, at den virker, siger han og fortsætter:

- Jeg blev selv helt træt efter den første side.

Du kan læse både udenlandske og danske anmeldelser i grafikken nederst i artiklen, ligesom du kan læse et lille uddrag af bogen her.

Sådan virker historien om kaninen
Carl-Johan Forssen Ehrlin bruger i bogen psykologiske og positive forstærkningsteknikker,-kendt fra indlæringspsykologi, der hjælper børnene til at slappe af, fokusere og altså til sidst falde i søvn. Men det kræver også en indsats fra forældrene, der under oplæsningen bliver instrueret i at gabe, fremhæve bestemte ord – der i bogen står med kursiv - og læse op i en langsom og rolig tone.   

Ifølge forfatteren tog det ham 3,5 år at finde den perfekte historie, så alle teknikkerne blev brugt i den rigtige rækkefølge.

- Den hjælper børn med at fokusere og gør dem en del af historien, så de falder i søvn sammen med kaninen. Undervejs i bogen møder de forskellige karakterer som onkel Gab og uglen med de tunge øjenlåg, har forfatteren tidligere fortalt til den britiske avis The Telegraph.

Forfatter blev bestormet
Jens Trasborg fortæller, at Carl-Johan Forssen Ehrlin i første omgang selv udgav bogen på svensk, engelsk og få andre sprog for fire år siden, men efter omtale i nogle af de store udenlandske medier, blev han bestormet af forældre og forlag, der ville udgive bogen på deres respektive sprog.

Derefter overlod han udgivelsen af bogen til en agent med det resultat, at den udkom i Danmark fra forlaget Alvilda den 8. oktober i år.

 

Ny mirakelbog? Døm selv her