10 gode råd: Sådan opdrager du dit barn kønsneutralt

I Sverige har man i flere år været langt med kønsneutral opdragelse. Sverige indførte for nyligt pronomet 'hen' i ordbogen, så folk ikke var nødsaget til at bruge 'han' eller 'hun' og dermed hive et bestemt køn ned over folk.

Flere svenske børnehaver bruger i dag 'hen' for at undgå en tidlig definering af barnets køn. Også mange danske forældre vil gerne opdrage deres børn kønsneutralt, men hvordan gør man egentlig det?

TV 2 har bedt Karen Valeur Sjørup, kønsforsker og lektor på Roskilde Universitet (RUC) om at give 10 gode råd til forældre, der gerne vil opdrage deres børn kønsneutralt.

Her er rådene fra Karen Sjørup:

1. Lad være at omsvøbe den nyfødte pige med en prinsessedrøm

2. Undgå at hylde pigens skønhed og drengens styrke

3. Opdrag børn af begge køn til at vise omsorg og hensyn

4. Opdrag børn af begge køn til at være modige og kunne slå fra sig

5. Lad pigen eller drengen få en prinsessekjole, hvis hun eller han ønsker det, men lad det forblive udklædning og ikke dagligtøj

6. Undlad at udskamme drenge ved at kalde dem tøsedrenge eller bøsser

7. Lad være med at kalde børnenes kammerater i vuggestuen eller børnehaven for kærester, små børn har ikke kærester.

8. Køb også en fodbold til pigen og en dukke til drengen, eller undgå helt kønsstereotypt legetøj.

9. Læs bøger for børnene, hvor også piger er helte og drenge omsorgsfulde.

10. Bed også bedsteforældre og andre om det samme.

I Sverige har man i flere år været langt med kønsneutral opdragelse. Sverige indførte for nyligt pronomet 'hen' i ordbogen, således at folk ikke var nødsaget til at bruge 'han' eller 'hun' og dermed hive et bestemt køn ned over folk.

Flere svenske børnehaver bruger i dag 'hen' for at undgå en tidlig definering af barnets køn. Blandt andet i den meget omtalte børnehave Egalia, der bruger genuspædagogik, som har fokus på, hvordan man kan lade børnene skabe deres eget køn ved at give dem vidde rammer, uden for de traditionelle opfattelser af, hvad der er mandligt og kvindeligt.

- Det er svært at være en dreng, der har ballet som sin hovedinteresse. Det er svært for en pige at vælge en idrætsgren, hvor man får vældig store muskler. Vi begrænser menneskers liv ved at sige, at ting er pige-agtige eller drenge-agtige. Vi forstærker børnenes jeg-­følelse ved at arbejde med genuspæda­gogik. Jeg er mig, og jeg er god, som jeg er. Du er dig, og du er også god, som du er. Det er okay, at vi er forskellige, sagde lederen af børnehaven, Lotta Rajalin, til bladet Børn&unge i 2011.