Livsstil

Marcus' forældre: Derfor reagerede vi så følelsesladet

Se snigpremieren på andet afsnit af 'Hemmeligheder og løgne' på TV 2 PLAY

Første afsnit af dokumentarserien 'Hemmeligheder og løgne' endte med, at 19-årige Marcus Vestergaard Pedersen fra Randers fik opfyldt sit store ønske om at møde sin biologiske far, som var anonym sæddonor.

En meget glædelig begivenhed for Marcus, som har levet det meste af sit liv i uvished om, at han er blevet til via en ægforbytning på en fertilitetsklinik - og dermed er vokset op hos forældre, som han ikke er genetisk beslægtet med.

Men selv om Marcus' ikke-genetiske forældre, Marianne og Henrik, glæder sig meget på deres søns vegne, havde de også svært ved at tackle, at Marcus pludselig skulle møde sin "rigtige" far, og de reagerede begge meget følelsesladet på nyheden.

Se Marianne og Henriks følelsesladede reaktioner i videoklip fra 'Hemmeligheder og løgne' her på siden.

Henrik: Selvfølgelig har det været vanskeligt

For Marcus' far Henrik har hele forløbet med sønnens søgen efter sin sæddonor-far været meget svært. Ikke mindst fordi Marcus over for pressen har givet udtryk for, at hans liv ikke var værd at leve på grund af den massive mobning, han har været udsat for gennem hele sin skoletid.

Alligevel kan det - set udefra - virke lidt uforståeligt, at Henrik i programmet bryder grædende sammen ved nyheden om, at Marcus endelig skal træffe sin biologiske far. Henrik forklarer det selv således:

- Selvfølgelig har det været vanskeligt, og det har påvirket mig. Jeg syntes, det ville være godt for Marcus at møde én, han kunne spejle sig i. Men man kan jo ikke vide, hvad man møder. Det kunne være en fyr, der ikke var særlig rar, og det ville være skidt for Marcus, siger Henrik Pedersen til TV 2 og fortsætter.

- Men det viste sig heldigvis, at han var en god fyr. Så nu er det meget nemmere for mig at leve med. Jeg har været i København og mødes med hans far. De har også været i Aarhus, fortæller Henrik, som dog samtidig erkender, at han også har været bange for at miste sin søn.

- Tanken har da strejfet mig. Så det er da en lettelse, at John (Marcus' genetiske far, red.) tager det, som han gør. Han lader det være op til Marcus at tage initiativet. Han prøver ikke at tage ham til sig og sige: "nå, vil du flytte til København?", konstaterer han.

Henrik Pedersen, som er 45 år, blev skilt fra Marcus' mor, Marianne, da Marcus var knap to år gammel, og han bor nu Hvidsten sammen med en kæreste. Han har ikke andre børn end Marcus.

Marianne: Svært at skulle dele Marcus med nogen

Også for 49-årige Marianne Sørensen, som har båret og født Marcus som enhver anden biologisk mor, har erkendelsen om, at sønnen i en alder af 19 år pludselig skulle møde sit genetiske ophav, været svær at sluge.

- Når man har haft et barn i så mange år, er det svært pludselig at skulle dele det med andre. Endda uden at vide, hvad det var for nogen. Så jeg følte jo nok, at jeg mistede noget, indrømmer Marianne, som også selv har været lidt overrasket over sine følelsesudladninger.

- Jeg troede faktisk ikke, at jeg ville reagere så hårdt på det. Men man er jo ikke herre over sine følelser, og det har nok også været mange års usikkerhed for fremtiden, der er kommet op til overfladen, mener hun.

Ud over Marcus har Marianne Sørensen en 28-årig datter, Michala, med en tidligere mand, og tiårige Josefine med sin nuværende kæreste, som hun også bor sammen med. Josefine er ligesom Marcus blevet til ved reagensglasbefrugtning.

Gik du glip af premieren på 'Hemmeligheder og løgne' om Marcus-sagen, kan du se det lige nu på TV 2 PLAY, hvor der også er snigpremiere på andet afsnit.

Kommende afsnit af 'Henmeligheder og løgne' vises hver onsdag kl. 20.00 på TV 2

'Hemmeligheder og løgne' søger nye medvirkende

Hvis du, ligesom Marcus, er vokset op i en familie, der gemmer på en hemmelighed, kan du nu tilmelde dig en ny sæson af 'Hemmeligheder og løgne'. Læs mere her.

Er du klar til at bryde tabuet i familien og søge svar og afklaring, samtidig med at du mødes med de familiemedlemmer, som du ikke tidligere har kendt, så vil vi meget gerne høre fra dig.