Ekspert levede af juice i tre dage: Her er dommen over den populære juicekur

Ernæringsekspert Christian Bitz har været på en tredages juicekur. I den forbindelse svarede han på spørgsmål fra 'Go' morgen Danmark's seere, som du kan se i klippet øverst i artiklen.

Drik juice dagen lang, og fĂĄ renset ud i systemet.

Du har måske hørt argumentationen før, men forholder det sig overhovedet sådan, at juice kan gøre underværker for kroppen?

Ernæringsekspert Christian Bitz har prøvet en juicekur af, hvor han udelukkende levede af juice morgen, middag og aften i tre dage.

- Fagligt må sige, at jeg har mine betænkeligheder ved, om det her virker, siger han.

SĂĄdan sĂĄ menuen ud for Christian Bitz:

  • Et glas vand med citronsaft
  • Mandelmælk med dadler og havsalt
  • Frit valg resten af dagen mellem rødbede-, gulerod- og spinatjuice hver anden eller tredje time

Første dag var humøret højt
Som du kan se i klippet herunder, havde Christian Bitz masser af gåpåmod den første dag på juicekuren. Det skulle dog senere vise sig at ændre sig en hel del.

- Ikke sĂĄ overraskende var jeg sulten. Der gĂĄr ikke lang tid fra, at man ikke indtager mad, til man begynder at opleve sult. Jeg er sĂĄdan en type, der elsker at spise morgenmad, skyr selvfølgelig, og jeg savnede virkelig mit morgenmĂĄltid. Det pĂĄvirkede mig hele dagen, fortæller Christian Bitz.

- Men når man kommer udover sulten, hvilket primært skete på andendagen, så havde kroppen vænnet sig til, at der ikke kom mad.

Lavt energiniveau den sidste dag
De tre dage på juice har været en lærerig omgang for Christian Bitz, da han på den måde blev mere bevidst om sin appetitregulering. Men derudover var det ikke nogen fornøjelse, forklarer han.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at det gik ud over mit energiniveau. Jeg havde nogle relativt travle dage, og jeg blev træt, fik ondt i maven, og til sidst syntes jeg ikke, det var sjovt mere.

SĂĄdan sagde Christian Bitz om kuren om morgenen pĂĄ tredjedagen:

- Jeg har sovet glimrende i det her forløb. På tredjedagen føler jeg selvfølgelig noget sult, men jeg var også nået derud, hvor jeg ikke havde specielt meget lyst til at spise. Det lyder måske mærkeligt, men maven vænner sig til, at der ikke kommer noget ned.

- Jeg havde egentlig bare lyst til noget andet end juice, siger han.

Argumentet holder ikke
Selvom de mange forskellige juicer ifølge Christian Bitz smagte godt, så er der umiddelbart flere ting, der taler imod juicekuren.

Selvom man kan presse sine egne juicer og dermed spare penge, så mangler det videnskabelige argument stadigvæk for at springe på juicekuren.

- Der bliver lovet, at man fĂĄr mere energi, og at det har en udrensende effekt. Det giver ikke mening. Kroppen udskiller affaldsstoffer hvert eneste sekund. Der er ikke noget videnskabeligt eller fysiologisk argument for at rense ud, det holder simpelthen.

Men selvom juicekure måske ikke bliver bakket op videnskabeligt, så kan der dog være nogle gode effekter, fortæller Christian Bitz videre.

- Det kan måske give et kickstart til en sundere livsstil. Hvis man kan komme igennem tre dage, så kan det være man, har lyst til at spise lidt sundere. Men rent videnskabeligt har jeg svært ved at se, hvorfor man skal drikke juice, og hvad det præcist gør ved kroppen, som er så fantastisk.

Producent: fordøjelsen får en pause
Den juicekur, som Christian Bitz har testet, er produceret af Slowjuice Copenhagen, og ejer af virksomheden, Julie Houman, er enig i, at juice ikke skaber mirakler.

- Det er ikke juicerne alene, der giver en mirakuløs virkning på din krop og dit helbred. Vi udskiller jo affaldsstoffer dagligt.

- Det, der sker, når vi juicer, er, at vi fjerner fibrene fra juicerne, og det vil sige, at fordøjelsen får en pause. Alt den energi man normalt bruger på at fordøje, kan kroppen bruge på at optimere, siger hun.

Udover at give fordøjelsen en pause, og man dermed ifølge Julie Houman frigiver noget energi, så kan juicekure være med til at ændre ens vaner, forklarer hun.

- Man bliver meget bevidst om, hvilke vaner man har. Så der er også det mentale aspekt. Hvordan ser mine kostvaner og -mønstre ud? Og kan jeg gøre noget for at optimere?

Christian Bitz er i form af sit virke som forskningsleder ved Herlev og Gentofte Hospital ikke overbevist om, at det nødvendigvis er en god ting at give fordøjelsen en pause. Hør hvorfor i klippet herunder.