Dansk restaurant kåret som nordens bedste

16x9
Noma er nordens bedste restaurant ifølge "White Guide - nordic 2016". Her ses en ret fra restaurant Noma. Foto: White Guide/Mikkel Jul Hvilshøj

Den svenske restaurantguide 'White Guide – nordic 2016' blev præsenteret mandag.

Noma indtager førstepladsen på top 30 over de bedste restauranter i Norden - dog kun adskilt med et enkelt point fra svenske Fäviken Magasinet. Du kan se top fem længere nede i artiklen, og du kan desuden se hele listen her.

Fokuserer man udelukkende på top 30, er der helt klart flere af de helt store gastronomiske oplevelser at hente på de danske og svenske restauranter, der optager henholdsvis 14 og 13 pladser. For Norge er det blevet til to pladser og for Finland en enkelt.

Ifølge Lena Ilkjær, der er redaktør for White Guide Nordic, og tidligere redaktør for den danske udgave af guiden, er en af listens helt store overraskelser og højdespringere færøske Koks, der ligger i Torshavn.

- De har gjort det rigtig godt. De var uden for top 30 sidste år, og nu ligger de på plads nummer 17, hvilket er virkelig godt gået, når man tænker på beliggenheden. De er nået så højt på listen udelukkende på baggrund af de point, vi har givet for maden, siger hun.

NOMA

​København, Danmark
39 madpoint
97 point sammenlagt

FÄVIKEN MAGASINET

Järpen/Åre, Sverige
39 madpoint
96 point sammenlagt

GERANIUM

København, Danmark
39 madpoint
93 point sammenlagt

DANIEL BERLIN KROG

Skåne Tranås, Sverige
39 madpoint
92 point sammenlagt
 

ESPERANTO, RESTAURANT FRANTZÉN og GASTROLOGIK

Stockholm, Sverige
38 madpoint
94 point sammenlagt

Kigger ikke på Michelin-guiden
Når anmelderne fra White Guide skal bedømme restauranter, forklarer Lena Ilkjær, er det primært maden, der er i fokus.

For at komme i den bedste kategori, international mesterklasse, som eksempelvis Noma og nu færøske Koks, skal restauranterne opnå minimum 36 ud af 40 point for maden, og sammenlagt med point for drikkevarer, service og atmosfære skal de opnå en totalscore på minimum 80 point.

Kategorien under er mesterklasseklasse, og ser man på nogle af de danske restauranter, der ligger placeret i denne kategori, kan man undre sig over, hvordan danske Michelin-restauranter kan rangere lavere end restauranter uden stjerner.

Men ifølge Lena Ilkjær skyldes det til dels pointsystemet for White Guide, og at denne guide skal kunne noget andet end Michelin-guiden, forklarer hun.

- Vi har for eksempel restaurant Mielcke og Hurtigkarl i top 30, som vi synes er rigtig gode, men som stadig ikke har fået en Michelin-stjerne. Generelt er der mange restauranter i top 30, som ikke har Michelin-stjerner. Vi har vores eget system og tilbyder madinteresserede noget andet. Vi kigger derfor ikke på Michelin-guiden, når vi laver vores guide, siger hun.

Nu hvor Michelin-guiden er begyndt at udkomme i en nordisk udgave, hvordan kan White Guide stadig gøre sig gældende?

- Nu kender jeg ikke planerne for Michelins næste udgivelse, men de mangler at besøge provinsen. De har kun været i Sveriges tre største byer, og der findes mange steder i Danmark, hvor de foreløbigt ikke har været. Det synes jeg er en klar brist ved deres guide. Oplægget i White Guide er noget helt andet. Vi har lange indgående anmeldelser af hver restaurant  - dem kan man så være enige eller uenige med. Men det er vigtigt for vores guide, at det er transparent, hvorfor en restaurant er rangeret, som den er.

Men hvor gode synes du, at I er til at besøge de mindre byer i Danmark?

- Jeg synes faktisk, at vi kommer godt ud i provinsen i Danmark. Sidste år mener jeg, at vi testede 400 restauranter rundt om i Danmark. Vi har alle de gode danske restauranter med, som ikke ligger i storbyerne, de har måske bare ikke ramt international topklasse, siger Lena Ilkjær.