Livsstil

Kram eller håndtryk: Sådan undgår du en pinlig hilsen

Se Go'Morgen Danmark på TV 2 PLAY

Det kan gå galt på så mange måder, når folk mødes: Et håndtryk kan udvikle sig til "den døde sild", en krammer kan blive decideret pinlig og allerværst kan man helt glemme at sige ordentligt hej til de mennesker, man møder.

Og det er rigtig ærgerligt, mener kropssprogsekspert Jesper Bergstrøm. For i en rigtig velfungerende hilsen skaber man umiddelbart god kemi mellem de mennesker, der mødes.

Hvis i tvivl, tryk hånd

Faktisk kan et rigtig godt håndtryk betyde lige så meget for folks interesse i hinanden, som længere tids small talk kan.

Men det kræver blandt andet, at man er enige om hilsnen - skal det være et kram eller et håndtryk?

- Du skal give håndtrykket, hvis du er i tvivl. Eller hvis det er forretningsforbindelser eller nogen, du ikke kender. Alle andre kan du godt kramme, lyder rådet fra Jesper Bergstrøm.

Undgå døde sild

Selve håndtrykket kræver den rette teknik: Musklen mellem tommelfingeren og pegefingeren skal møde den tilsvarende muskel hos den anden person. Og så skal der være god kontakt mellem håndfladerne.

- Jeg tror, de fleste har prøvet at få den, der kaldes "den døde sild" (en helt slap hånd, red.) eller "knogleknuseren" har mange kvinder prøvet, fordi mange mænd har lært fra deres far, at de bare skal trykke til og kigge folk i øjnene.

- Reglen er, at du skal trykke med et fast og godt håndtryk. Og som regel skal du trykke med samme tryk som modparten. Mænd skal nogle gange tone deres kræfter lidt ned.

Hold krammet kort

Det gode kram kræver også den rette teknik. Man skal blandt andet undgå at dreje kroppen, så man kommer skævt ind på hinanden,

- Der skal være god kontakt, og så skal man give et hurtigt kram. Man skal ikke stå i lang tid og holde om hinanden.

Mange mænd gør som i brydning og laver en clinch, hvor de klapper hinanden på ryggen. Det behøver man ikke. Det antyder blandt andet, at man synes, at krammet er ubehageligt.

Træn dig til det

Følelsen af, at kontakten med et andet menneske i et hurtigt kram er ubehageligt, skal man træne væk, mener Jesper Bergstrøm.

- Man skal træne sig selv i at gøre det. Man skal nemlig synes, det er behageligt. Hvis man synes, det er ubehageligt, så kan modparten også mærke det, og så synes de også, at det er ubehageligt. Så man skal gå all-in, når man giver et kram eller et håndtryk.