Samliv

Chat med familie-ekspert Lola Jensen

Stil dine spørgsmål til familie-ekspert Lola Jensen.

Julen er en tid, hvor familien er i centrum. Men hvordan sikrer man sig, at julen bliver en hyggelig tid i familiens skød? Spørg familievejleder Lola Jensen i chatten nedenunder.

Stil spørgsmål

Kære alle

Så kalder min egen familie og juleforberedelserne der. Tusind tak for søde kommentarer, og rigtig glædelig jul og godt nytår til alle fra Lola

Spørgsmål

Nikoline :

Hej lola jeg oplever der sker nogen ting i min familie som er lidt unormale og ingen gider at snakke om det hvordan for jeg min ærlighed igang PS god jul håber du kan hjælpe

Svar:

Hej Nikoline

TAk for din tillid, jeg håber at du kan tale med nogle voksne omkring dig, som du har tillid til, hvor du kan fortælle din bekymring. Det er vigtigt at få delt, så nogen kan hjælpe det unormale væk fra din familie, uanset hvad så skal du ikke gå med bekymring af den kaliber. Også glædelig jul og pøj pøj i fremtiden fra Lola

Spørgsmål

anja:

Hej lola. Min bror har en bonus søn. (7år) Jeg føler ikke jeg kender ham eller hans mor. Føler ikke de vil vores familie. Jeg begik fejlen ikke at købe gave til drengen sidste år. I år har jeg købt, men for mindre end til mine niecer. (8+12år) Min bror er nu skuffet over der bliver gjort forskel. Enig i de i hverdagen skal behandles på lige fod derhjemme. Men mener godt skilsmisse børn må mærke de har forskellige familier og derfor ikke altid får det samme. Sådan er jeg selv vokset op som skilsmisse barn, med dine, mine og vores børn. Er jeg helt forkert på den?

Svar:

Hej Anja

Min holdning er, at børnene skal have det samme niveau, når han bare er 7år. Det at betyde mindre, som jo vises gennem gaverne, gør indtryk på en 7årig, og kan ridse i "følelseslakken" for livet, så skru hellere ned til niecerne, og giv så for det samme. Det er en fordel for ALT. Glædelig jul fra Lola Ps. Jeg har et bonusbarnebarn, han har altid fået for det samme som mine biologiske børnebørn, jeg betrager ham faktisk som mit barnebarn

Spørgsmål

Ida:

Hej, Jeg er 15 år og min søster er 17. Min søster og far/hans kærste blev uvenner for omkring 2 år siden. Hun bor nu fast hos min mor, og ser kun min far sjælendt men de to er vidst "okay" igen. Jeg bor også fast hos min mor, men besøger min far hver anden weekend og en ugedag. Det er bare sådan at vi skal holde jul hos dem d. 23 (kun os 4). Jeg vil helst ikke have en akavet stemning, hvad skal jeg gøre? Jeg ved også at jeg får en masse gaver af min far's kærstes familie, det gør min søster ikke. Jeg er bare bange for at hun bliver ked af det:(( er lidt nervøs for aftenen.

Svar:

Hej Ida... åh det er jo ikke sådan noget, at du skal rende og slæbe på. Og uaset hvodan din far har det med din søster, så skal I have samme gaveniveau... øv øv at de voksne ikke tænker det. Jeg ved ikke hvad du kan sige, men måske kunne du sige til din far, at du ønsker, at du og din søster får for samme beløb ca., fordi det vil hjælpe jer til at bevare et godt søskendeforhold... jeg håber, at din far vil lytte,´og give det videre til sin kærestes familie. Bedste hilsner og glædelig jul fra Lola

Spørgsmål

Anja:

Hejsa Lola Vi er en familie på 4. Vi har en dreng på 5 år, og en dreng på 6 år. Ham på 6 år, har særlige behov, dvs at han lærer alle ting, det tager bare lidt længere tid. Udfordringen er så, at han kan til tider godt kan blive overstilumeret. Især når han skal vente. Vente på gaver. Hvordan holder vi ris i maven og bevarer den gode stemning. Vi skal hjem til morfar, første gang efter vi har mistet mormor. Der kommer også min bror, svigerinde og deres barn på 7 år. Mvh Anja

Svar:

Hej Anja, tak for tillid og super spørgsmål... afled og afled og giv små opgaver som at gå hen med pakken til den næste osv., det skal læres og det er så vigtig læring, så hold ud... og rum også fiasko men giv ikke efter af den grund... Glædelig jul fra Lola

Spørgsmål

Kristine:

Hej Lola Tusind tak for alle dine konstruktive input! Vi har tre unger på 0-3-6 år. Hvordan får vi den bedste oplevelse for de to store mht til julegaver d. 24. Dec. Vi plejer at tage en pakke ad gangen og vente til modtager har pakket ud, inden den næste gave hentes. Jeg vil helst, at de skal lære at vente på hinanden og glæde sig på hinandens vegne, men jeg ved også at det er svært at styre for børn. Glædelig jul Mvh Kristine

Svar:

Hej Kristine, tak for ordene fra dig. Hvis der er en, der råber op, og den 3årige og 6årige skiftes til at aflevere gaven "til onkel Otto fra Kristine og x", og så hjælper lidt til med bånd osv., så er de optagede, og så må de den vej lære at vente... Det er god læring, selvfølgelig ikke trukket ud, så det bliver en langtrukken affære for en 3årig... Glædelig jul fra Lola

Spørgsmål

Berit:

Hej lola jeg og min mand skal holde jul hos vores datter svigersøn og deres tre dejlige børn på 8 - 6 og 2,5 år vi vil rafle om pakker om eftermiddagen så ventetiden ikke bliver så lang for dem men tænker om den lille kan forstå man ikke må pakke op med det samme når man får en pakke hvad er bedst at gøre det skal jo bare være hyggelig

Svar:

Hej Berit, tak for super spørgsmål. Nej den lille kan ikke forstå det, men det skal jo læres. Så gør I ikke spillet alt for langt, så vil det at pakkerne vandrer rundt i sig selv have størts fokus hos den lille. Det gør jo også, at de klarer dansenrundt om træet, trods at gaverne lige er lagt under. Dansen er jo så fascinerende, at det holder fokus væk fra gaverne. Så dejligt med et barnebarn, der kommer igang med at lære... Glædelig jul fra Lola

Spørgsmål

Sarah:

Hej lola min mor og far er belevet uvenner og taler ikke sammen og min mor og far har bestemt at jeg aldrig må se min farmor igen og vi plejer at holde jul sammen men nu skal vi holde jul selv i år det påvirker mig rigtig rigtig meget hvad er det bedste råd du kan give PS god jul herfra

Svar:

Kære Sarah, tak for din tillid, og du kan være så stolt af dig selv, at du skriver... hvis du er glad for din farmor, og din farmor er et dejligt menneske, der er god for dig, og det lyder det jo til, så har du altså lov til at give din mening til kende og holde fast i den... Du kan også bede en lærer eller skolens sundhedsplejerske om hjælp. Det er okay at fortælle til en fortrolig voksen, at ens mor og far har besluttet noget, som man er ked af og utilfreds med. Det når jo nok ikke at løse noget i år, men måske senere. Det er ikke okay at forældre skærer samvær med en god farmor væk, hvis du hr været glad for besøg hos din farmor. Og sepcielt skilsmissebørn skal beholde de kontakter, som giver dem tryghed og ro. Jeg håber det løser sig. Glædelig jul fra Lola Ps. Håber at din mor og far bliver gode venner igen, for det har du brug for.

Spørgsmål

mathilde hh:

hej i det her år skal vi holde hos min mors familie, men de er meget fine og det er jeg ikke. jeg føler mig mest hjemme hos min fars, hvad skal jeg gøre juleaften når der kun er traditioner, og ikke noget løb i huset om juletræ, og IKKE spilde...

Svar:

Kære Mathilde, jeg føler med dig, men du skal allermest glæde dig over, at du så heldigvis kan opleve det afslappede og sjove hvert andet år, tænk at være barn i en familie, hvor det er som hos din mor hvert år. Jeg håber, at du har foreslået det sjove hos din mor, hvis ikke så prøv, måske de vil høre dig. Jeg håber på en dejlig jul for dig. Bedste hilsner fra Lola

Spørgsmål

Katrine:

Kære Lola. Vi har en datter på 3 år, der er inde i en udfordrende fase. Vi skal holde jul med tre jævnaldrende kusiner og frygter gråd, skrig og strid i forbindelse med gaveræset. Hvordan håndterer vi det bedst muligt?

Svar:

Kære mor til 3årig. I skal allermest bare slappe af, og så tage det som det kommer. For jo mere uro I har i forhold til scener I frygter, des nemmere kommer de, fordi hun kan mærke jeres uro. Og kommer de, så kommer de, og aftal så hvem af jer, der tager en pause med hende væk fra juletræ og gaver: "Kom vi går lige herud sammen, til du har ro igen..." Næste år bliver det bedre, især hvis I slapper af. Husk alle ved festen på, at jeres barn i sådan en alder ikke er det første julehys barn, der har været mange før hende, og vil komme mange i fremtiden. Glædelig jul fra Lola

Spørgsmål

Annette:

Hej Lola Jeg har forsøgt at december og alt julehyggen har været begrænset sådan at min søn på snart 2 år har og har haft en så normal hverdag som muligt. Men alligevel fornemmer jeg, at han søger mere tryghed og specielt om natten, hvor han sover mere uroligt og helst inde hos os. Hvor bevidst er sådan en dreng på knap 2 år omkring alt juleriet, begynder der lidt?

Svar:

Hej Annette, det er super godt gået, så har du været inde på noget rigtigt. Han fornemmer ikke det med selve julen, men han kan nok mærke, at I har noget særligt at se til. Og der er måske pyntet i boligen, tingene er rykket lidt rundt mm., der skal ikke så meget til idag, især for drenges vedkommende, og netop fordi der er så meget fart på ude og hjemme, men godt at I har skruet ned hjemme. Glædelig Jul fra Lola

Spørgsmål

Tine A :

Hvad gøre man når ens barn ikke vil være med til hygge og fælleskab sammen med andre ?

Svar:

Kære Tine

Afhængigt af barnets alder selvfølgelig, men ellers bare lader barnet være. Jo mere man taler om det, jo meres fokus, jo mere opmærksomhed, des mere holder barnet fast i rollen. Bare lad som ingenting, vis barnet en god plads, og lad så barnet selv finde ud af at komme. Dog er det ikke tilladt at være på eget værelse selvfølgelig, når man har gæster, eller sidde med tablet. Held og lykke med at tø junior op, og vise at den rolle som barnet har taget ikke skaber fokus. Bedste hilsner og glædelig jul fra Lola

Spørgsmål

Sandra:

Hej Lola Jeg er 15 år og det samme er min veninde. Vi har kendt hinanden i omkring 1/2 år og vi er blevet tætte. Dog kommer vi ikke fra samme "klasse". Jeg er nok fra den bedre del af middelklassen, mens hun ikke har helt så meget. Hun blev sur den anden dag, da jeg sagde at jeg ønskede mig Ray Ban solbriller. Hun sagde bl.a at jeg var forkælet og lign. Vi har aftalt at snakkes ved efter jul og fortælle om hvad vi har fået. Jeg ved dog ikke om jeg skal fortælle hende om de store gaver jeg har fået? Kan du hjælpe mig?

Svar:

Hej Sandra

Tak for din tillid, og det er et godt spørgsmål. Jeg synes helt bestemt, at du skal fortælle, hvad du har fået, men du skal gøre det på en nedtonet måde, men det lyder du bestemt også til at ville gøre helt af dig selv. Man kan jo omtale gaverne på mange måder, og så kan du jo fremhæve din venindes gaver som dejlige og heldige, og du kan også starte med at spørge, og du kan også undlade at fortælle om alle dine gaver. Men du skal ikke lyve dem mindre, du skal jo bare være glad, men også glæe dig på hendes vegne og fremhæve hendes ting. Håber det lykkes, for det er godt for et venskab. En god veninde er jo en gave i sig selv :-) Glædelig jul fra Lola

Spørgsmål

Ulla:

Vi er en familie på fem og vi laver rigtig mange hyggelige ting sammen som famile. Vi har lavet nogle små traditioner lige siden børnene var små, men nu hvor de store er blevet teenager er det ikke nemt altid at holde den gode stemning og det derefter sig mest om at datteren specielt vil være på tværs. Vi vil jo gerne beholde traditionerne,- så skal vi bare forsætte og fastholde at alle er med. Det er små ting som bare tager en eftermiddag eller en enkelt aften. Vh. UR

Svar:

Kære Ulla

Jeps hold fast på den gode måde, jeg husker det fra mine egne, og idag er de glad for, at jeg/vi ikke gav op. Kan huske min datter juleaftensdag som 17årig "hvad tid er vi færdige iaften med det der familieagtige?" alene ordet... ja for hun skulle i byen bagefter... jeg appelerede virkelig til hendes følelser og gav mine ønsker. Hun var så smidsfornærmet den aften på mig, men idag er hun så glad for, at jeg hjalp hende med at skønne på traditionerne, nu hvor hun selv er blevet mor. Og teenagere kan godt udtrykke, at jul og tradtitioner er nederen... men indeni vil de ikke undvære det. Så hold ud... Glædelig Jul fra Lola

Spørgsmål

Eva:

Hej Lola. Vi er en familie der holder fast i gode sengtider, men juleaften bliver jeg udfodret af svigermor der mener vi er sippet. Vores datter er snart 3 og bliver puttet 19-19:30 til hverdag, og vil nok putte kl 20 ca juleaftn. Er jeg bare sippet sådan en aften :-(

Svar:

Hej Eva

Super spørgsmål super dilemma, du er bestemt ikke seppet, det er også dit/jeres barn. Vi skal have en med på to år. Vi starter julen kl. 15, hygger med kaffe, danser om træet, deler gaver ud, og spiser så bagefter. Når børnene bliver omkring de 4år, kan de forstå samt klare lidt mere, og der bytter vi så om igen, så vi til den tid spiser først, og så gaver bagefter. Hende på 2år vi skal have med, vil nok være i seng samme tid som din max 20.30. Alle får en bedre juleaften, hvis ingen af børnene bliver overtrætte, og det er jo jer, der skal reparere på hendes brugthed de kommende dage. Glædelig jul fra Lola

Spørgsmål

Camilla:

Hvad kan du bedst lide ved julen, hvad gør den speciel?

Svar:

Kære Camilla, jeg kan bedst lide at give, altså både give gaver, men også give folk julelys i øjnene. Igår fik jeg et armbådn af mit ene barnebarn, som vi ikke skal holde juleaften med. Hun er 6år, og havde glædet sig så meget til at give mig det. Hun har lavet det i SFO, og at jeg får den eneste gave derfra, er så stor en kærlighed til mig, og ting som det kan jeg lide. Også engang hvor min mor lå for døden, mine store teenagedrenge havde af sig selv sat gang i at lave julekonfekt... jeg tudede da jeg kom hjem. Og andre lignende ting. Håber du oplever noget, som gør dig ekstra glad. Glædelig jul fra Lola

Spørgsmål

Ida:

Hvor meget pårkvirker det en vis ikke ved hvor man skal holde jul henne

Svar:

Hej Ida, hvis du er et barn påvirker det rigtig meget på nuværende tidspunkt. Hvis du er ung, påvirker det ligeså meget eller måske mere, fordi din bevidsthed så er blevet større i forhold til et savn at gerne ville noget som de andre skal. Og selv hvis du er voksen, påvirker det meget. En lille gruppe er ligeglade med julen, men de fleste er optaget af den, især når man også må høre på det de andre skal. Så sig til folk omkring dig, at du altså vil have det på plads nu. Det kan løsne evt. knuder i maven. Jeg ønsker dig en dejlig jul, og håber snart det bliver klart hvad du skal. Bedste hilsner fra Lola

Spørgsmål

Charlotte:

Kære Lola. Jeg er skilsmisse barn og har nu selv fået to dejlige børn. Vi forsøger at gøre julen til en super hyggelig tid til trods for at mine forældre ikke kan sidde i samme stue. Så her har vi lavet julehygge dage i stedet for "juleaften, så vi spiser æbleskiver og bytter gaver, mest for at se hinandens reaktion. Jeg tænker at det er den bedste måde, men hvad tænker du? Jeg vil blot give mine børn en meget bedre barndom end hvad jeg selv har haft. Tusindtal for en masse gode igennem go'morgen Danmark også. De kærligere julehilsner Charlotte. Glædelig jul til dig og dine kære

Svar:

Kære Charlotte

Tommelfingerne opad her, det er bae så godt, at det hele ikke skal gentages i dagevis, børnene kan ikke magte al det hurlumhej, så super med en hilsen fra nogle, der bevidst har tænkt på børnene i det her og fundet en god plan. Og tak for ordene. Glædelig jul fra Lola 

Spørgsmål

Julie Darlyng:

Hej Lola... jeg er en pige på 20 år, som har en mor som er alvorligt syg af kræft.. jeg vil høre dig omkring hvordan jeg kan får den bedst mulig juleaften med min familie, uden det hele kommer til at gå op i sygdom?

Svar:

Hej Julie, tak for din tillid og for dit svære spørgsmål. Nu ved jeg jo ikke hvor åbne I har været i snakken om din mors sygdom, men ellers er det faktisk rigtig fint at tale det igennem inden julen fx: "Skal vi aftale, at vi prøver at lægge den kræft på hylden her i julen, så må vi samle den op igen efter jul og nytår", ellers bliver det meget med tårer og nervøsitet og følelsen "hvad nu hvis det er den sidste jul sammen?" Prøv at være åbne, prøv at væe ærlig, så vil det løsne stemningen. Det er også okay, at du kan sige "jeg trænger sådan til en stund med jer uden snak om sygdom", det er ikke at underkende sygdommen det er at være ærlig. Glædelig jul og de bedste tanker til jer alle fra Lola

Spørgsmål

Mette :

Hvordan støtter man bedst sin datter/søn, som nu er blevet bange for dæmoner og som har svært ved at falde i søvn og ikke tør sove alene? Det skal lige siges, at Juleønsket også er kæmpe succes. MEEN der er så bare lige den sidste krølle og det angsten for dæmonen, som påvirker min datter på snart 9 år ;-)

Svar:

Kære Mette, ja det er et fantastisk eventyr men også lige på kant. Husk bare at være der for hende, ikke så meget snak om hvad der findes eller ikke findes, det gør det kun værre. Snak som "der er ikke noget at være bange for" osv. gør det kun sværere. Hvis hun spares for nye lidt for uhyggelige eventyr den næste tid, så vil hun finde ro igen, men går det fortsat for stærkt, så kan det sætte sig til noget angst, så nus og sig godnat og lad hende komme ind til dig, hvis hun drømmer. Bh Lola