Livsstil

De ægte 'true crimes': Derfor sluger vi dem råt

Tv-serier og radiopodcasts, hvor handlingen er baseret på virkelige forbrydelser, er populære som aldrig før. Her får du forklaringen på hvorfor.

Det er særligt succesprojekter som ’Serial’ og ’The Jinx,’ der har genoplivet genren 'true crime.' Mange er nemlig helt vilde med de fascinerende sager om virkelige mennesker og ægte kriminalitet - og i efteråret kom også det store danske gennembrud inden for den nye krimigenre: 'Ringbindsattentatet.'

I podcastkrimiserien følger man gennem seks episoder politiets opklaring af en ægte mordgåde. Et drama, der er populært hos mange lyttere. I efteråret lå 'Ringbindsattentatet' nummer et på podcatslisten i Danmark med omkring 100.000 lyttere om ugen.

Ifølge medieekspert Keld Reinicke skyldes den store succes, at dokumentargenren har fornyet sig, og derfor når bredere ud i dag.

- De har taget det, vi godt kan lide ved tv-serierne - nemlig at man hænger ved i flere afsnit, og at de folk man holder af og synes er spændende, følger man i flere afsnit, siger han til TV 2.

Ifølge Keld Reincke er det kun starten af en ny bølge med dokumentarer fortalt i længere serier.

- Der har altid været dokumentarer. Men det nye er, at man mikser krimien fra fiktionen sammen med dokumentaren, så der er nogle dramaturiske måder at fortælle det her på, som gør det anderledes, og det er det, der er det nye og spændende, siger han.

Fem populære 'true crimes':

1. Making a Murderer

Serien ’Making a Murderer’ er optaget over en årrække og handler om Steven Averys kamp mod det amerikanske retsvæsen. Det hele begynder i 1985, hvor Avery anklages og dømmes for grov voldtægt og mordforsøg i det lille lokalsamfund Manitowoc County i deltstaten Wisconsin. 18 år senere frifindes Avery for forbrydelsen, da dna-materiale beviser hans uskyld. Avery får dog ikke lang tid i friheden, da han igen, ifølge serien, kommer uretmæssigt i retsvæsenets søgelys.

2. The Jinx

HBO-fortællingen ’The Jinx’ handler om den 70-årige millionærarving - newyorkeren Robert Durst - der måske-måske ikke har tre mord på samvittigheden. Det første på sin kone Katherine McCormack, der forsvandt for 30 år siden. Det andet på sin bedste veninde, Susan Berman, der blev slået ihjel i sit hus i Los Angeles. Og det tredje på sin nabo i byen Galveston i Texas – et mord, som Robert Durst tilstod, men blev frikendt for, da retten gav ham medhold i, at han havde handlet i selvforsvar, selv om han havde parteret liget og smidt det i havet.

3. Serial

Podcasten ’Serial’ handler om optrævlingen af et 15 år gammelt mord. Her følger man radiojournalisten Sarah Koenigs kamp for at finde ud af, hvem der dræbte den unge high-school-elev Hae Min Lee i Baltimore i 1999. Hae Mins eks-kæreste Adnan Syed blev i sin tid dømt for mordet og sidder stadig indespærret. Da Koenig får gravet ned i sagen genopstår spørgsmålet: Var det overhovedet den Adnan, der dræbte Hae Min?

4. Serial 2

Serial 2 handler om Afghanistan-soldaten Bowe Bergdahl, som forsvandt fra sin base i det østlige Afghanistan i juni 2009. Her blev Bergdahl bortført af terrorister fra Raqqani-netværket, som er allieret med Taleban. Da han 5 år senere vendte tilbage til USA, blev han først modtaget som krigshelt, men snart fremstillet som landsforræder og anklaget for at desertere.

5. The Thin Blue Line

The Thin Blue Line er en amerikansk dokumentarfilm fra 1988 af den forhenværende privatdetektiv Errol Morris. Den skildrer historien om manden Randaal Dale Adams, der i 1976 blev idømt livsvarigt fængsel for et mord på en politimand, han ikke begik. I sin film skabte Morris tvivl om mordsagens udfald, og det fik konsekvens: Et år efter dokumentarens premiere blev Randall Adams frikendt og løsladt.