Ekspert: Nikotintyggegummi bør være receptpligtig

For mange bruger nikontinpræparater forkert, hvilket giver kvalme og ubehag. Derfor skal midlerne på recept, mener speciallæge i lungemedicin.

Det er nemt at få fingre i hjælpemidler, der kan tage rygetrangen.

De mange populære nikotinpræparater som tyggegummi, mundspray og inhalator sælges stort set i alle supermarkeder og kiosker efterhånden.

Men stod det til speciallæge i lungemedicin Martin Døssing, burde produkterne slet ikke være så let tilgængelige, forklarer han.

- Jeg synes, det burde være receptpligtigt, for sĂĄ fik man samtidigt den vejledning, man skulle have. Hvis du gĂĄr ned og køber det i 7-Eleven, sĂĄ virker det jo ikke, siger han.

FĂĄ gode rĂĄd til dit rygestop, Martin Døssing svarer pĂĄ seerspørgsmĂĄl i klippet øverst i artiklen.

Mange tygger nikotintyggegummi forkert

Problemet er, ifølge Martin Døssing, at folk bruger hjælpemidlerne forkert, når de selv prøver sig frem.

Helt konkret nævner han eksempelvis nikotintyggegummi, som slet ikke skal tygges ligesom almindeligt tyggegummi.

Faktisk skal man kun tygge et par gange, til det bliver blødt, og derefter skal det ligge i kinden, så man optager nikotinen stille og roligt.

Hvis man bare tygger løs, kan det give nogle kedelige bivirkninger, forklarer Martin Døssing.

- Hvis man tygger hele tiden, og synker sit spyt, risikerer man at fĂĄ ondt i maven, eller man kan fĂĄ kvalme og blive skidt tilpas af det, siger han.

Chancen for at droppe cigaretterne indenfor et år ved hjælp af nikotinpræparaterne er meget mindre, hvis man ikke får den rette vejledning.

- Hvis man bruger de her midler rigtigt, er chancen for at være røgfri efter et ĂĄr dobbelt sĂĄ stor. Med den rigtige hjælp er der helt op til 30-40 procent chance for at stoppe inden for et ĂĄr, siger Martin Døssing.

Sådan vælger du det rigtige

Man kan nemt fĂĄ vejledning til, hvordan man bruger midlerne af enten sin læge eller pĂĄ apoteket, forklarer Martin Døssing. Men hvis man vil prøve pĂĄ egen hĂĄnd, har han et par gode rĂĄd.

- For det første skal man ikke bruge de her midler, hvis man er ”hyggeryger”. Hvis man ikke ryger mere end otte til ti cigaretter, er man ikke nikotinafhængig, og så skal man ikke fylde sig med det her, siger han.

Ryger man derimod 15-20 cigaretter dagligt, og den allerførste når man lige er vågnet eller drikker morgenkaffe, er der en god chance for, at man er nikotinafhængig, og derfor kan denne metode måske være nyttig.

  • Start dagen tidligt med et nikotinplaster, sĂĄ der er en basismængde nikotin i kroppen hele tiden.
  • Oplever man rygetrang i løbet af dagen, kan man supplere med tyggegummi, mundspray eller inhalator, som nogen foretrækker, da det minder lidt om at ryge.
  • Der findes ogsĂĄ næsespray og receptpligtige piller og andet pĂĄ markedet. Derfor skal man lægge en plan for sit rygestop, prøve sig frem og finde ud af, hvad der virker bedst for Ă©n, inden man stopper med at ryge.