'Mandeinfluenza' findes: Kvinder er bedre beskyttede

16x9
Mænd bliver ofte beskyldt for klynke for meget over en mild influenza. Foto: Maskot, Getty Images / Maskot, Getty Images

Det kvindelige k√łnshormon, √łstrogen, beskytter kvinderne mod influenza og efterlader m√¶ndene mere syge, viser nyt studie.

Hvis der er noget, m√¶nd er blevet beskyldt for gennem tiden, m√• det v√¶re at¬†klynke over en mild fork√łlelse - til stor¬†morskab for kvinderne, der har drillet deres bedre halvdel¬†med¬†evnen til at v√¶re d√łden n√¶r, n√•r snuen kommer. Ordet 'mandeinfuenza' har de fleste m√¶nd¬†nok f√•et slynget¬†i hovedet en gang eller to¬†i deres liv.¬†¬†¬†

F√¶nomenet er da ogs√• omgivet af¬†diverse myter og¬†teorier, og¬†da en unders√łgelse¬†tilbage i 2011 kunne sl√• fast, at m√¶nd¬†ofte bliver mere¬†stressesede p√• arbejdet, hvilket¬†er med til at g√łre dem ekstra syge, m√•tte kvinderne krybe til korset og medgive, at m√¶nd m√•ske bliver¬†h√•rdere ramt.

√ėstrogen beskytter kvinder¬†

Nu ser det s√•¬†ud til, at m√¶nd m√•ske¬†er¬†endnu mere uheldige. Et helt nyt studie fra American Physological Society (APS)¬†viser nemlig, at det kvindelige¬†k√łnshormen¬†√łstrogen¬†har en anti-effekt mod den almindelig kendte¬†influenza¬†virus A.

Ved at unders√łge celler fra n√¶sen,¬†som prim√¶rt rammes af influenzavirussen, opdagede man, at n√•r √łstrogen og to andre¬†√łstrogenlignende stoffer¬†kom i kontakt med influenzavirussen, klarede virussen sig¬†d√•rligere. Faktisk mindskede¬†√łstrogenet¬†influenzaens¬†evne til at formere¬†sig.

Og det kan have¬†stor betydning for, hvordan man oplever sygdommen, forklarer¬†den ledende forsker af unders√łgelsen, professor i¬†molekyl√¶r mikrobiologi og immunologi¬†p√•¬†Johns Hopkins School of Public Health, Sabra Klein.

- En reduceret¬†formering af virussen betyder, at den smittede person vil opleve f√¶rre symptomer¬†eller er mindre tilb√łjelig til at smitte andre, siger Sabra¬†Klein til APS.¬†¬†

Det er ofte ekstra omsorg og k√¶rlighed, m√¶ndene √łnsker fra den bedre halvdel, n√•r fork√łlelsen rammer.‚Äč
Det er ofte ekstra omsorg og k√¶rlighed, m√¶ndene √łnsker fra den bedre halvdel, n√•r fork√łlelsen rammer.‚Äč Foto: Chris Ryan / Scanpix

Resultaterne¬†underst√łtter tidligere studier af dyr, som har vist, at¬†√łstrogen har en beskyttende effekt mod influenza.¬†Og Sabra Klein ser lovende p√• fundene.¬†

- Vi ser et klinisk potentiale¬†i fundene, hvor √łstrogen,¬†som bruges i behandling af¬†blandt¬†andet infertilitet og overgangsalder ogs√• kan beskytte mod¬†influenza.¬†Kvinder f√łr overgangsalderen,¬†der tager bestemte p-piller, samt¬†kvinder efter overgangsalderen, der f√•r hormonbehandlinger, er muligvis bedre beskyttet under s√¶sonbestemte influenzaepedemier, lyder det fra¬†Sabra Klein.

Dermed er der m√•ske endelig et¬†bevis, som¬†m√¶ndene kan vifte op foran n√¶sen¬†p√• deres respektive halvdel, hvis¬†konen derhjemme¬†skulle blive lidt for hovmodig, n√•r manden l√¶gger sig syg. Omvendt kan kvinderne ogs√•¬†f√• gavn af unders√łgelsens resultater. For de¬†viser nemlig, at kvinder, n√•r det kommer til virusser,¬†ikke er det svageste k√łn.