Danske konditorer blandt verdens bedste: Her er de nye bagetendenser

16x9
Fra venstre: Mike Adelsten og Kennet Bach Laustsen. Foto: BKD/Anders Grabow

I weekenden sikrede det Danske Konditorlandshold sig sølvmedaljer til EM for konditorer. 

Landsholdet har trænet på livet løs de seneste fem måneder for at opnå det flotte resultat, og især den seneste måned har været rigtig intens og blandt andet budt på overnatninger i træningslokalerne i Albertslund på Sjælland, fortæller Kennet Bach Laustsen.

Han er en af de to udvalgte konditorer, landsholdet kastede i ringen sammen med Mike Adelsteen til Coupe d’Europe de la Pâtisserie, som konkurrencen officielt hedder.

Og han har måtte bruge alt sin ferie i januar måned for at kunne være klar, da det gik løs i Geneve i Schweiz.

- Det har været en følelsesmæssig rutsjetur. Den sidste måned har været benhård, og vi har satset alt. Den sidste uge har vi kørt på i et ekstremt højt tempo, og nærmest ikke fået noget søvn, fortæller han til TV 2.

Da luften gik af ballonen
Netop derfor var forløsningen så utrolig, fortæller Kennet Bach Laustsen, da Danmark blev kaldt ud på scenen for at modtage sølvmedaljer.

- Jeg glemte alt på et splitsekund. Kroppen blev tømt fuldstændigt, som var den en stor ballon pustet op til bristepunktet, og da der gik hul på ballonen, var det bare fantastisk. Det var en super fed følelse, siger han.

Det er første gang, 24-årige Kennet Bach Laustsen har vundet en medalje til EM, men det var anden gang i træk, at landsholdet vandt sølv. Han er faktisk slet ikke konditor endnu men er uddannet kok. Det varer dog ikke længe, før han afslutter sin svendeprøve.

Med andenpladsen har Danmark automatisk kvalificeret sig til VM i Lyon til næste år, hvor det sidste gang blev til en samlet femteplads - men en førsteplads for flotteste sukkerskulptur.

Til dette års EM skulle de forskellige lande præstere at lave to skulpturer i henholdsvis chokolade og sukker. Derudover skulle de to konditorer lave ti tallerkener med en chokoladedessert og ti tallerkener med en frugtiskage.

Du kan se kreationerne herunder:

Den danske chokoladeskulptur.
Den danske chokoladeskulptur. Foto: BKD/Anders Grabow
Den danske chokoladedessert.
Den danske chokoladedessert. Foto: BK
Den danske isdessert
Den danske isdessert Foto: Le Fotographe
Den danske isdessert skåret igennem.
Den danske isdessert skåret igennem. Foto: BKD/Anders Grabow

Fremtiden byder på halvprofessionelle amatører
Beder man Kennet Bach Laustsen om at se i spåkuglen og give et bud på, hvad fremtiden bringer i danskernes egne små hjemmekonditorier, så er det ikke så meget smagene, der er i fokus.

- Det er svært at sige, hvad der bliver det nye lakrids. Gran er et udmærket bud, det smager godt, jeg bruger det selv, og det går forrygende sammen med æble.

- Men der, hvor jeg tror, man kommer til at se en stor udvikling, det er teknikker. Folk laver fromager, mousser og det kommer til at se mere konditoragtigt ud. Det skal se ud af noget og være indbydende, siger han.

Det er især tv-programmer som eksempelvis 'Den Store Bagedyst', der har skyld i, at hjemmebag udvikler sig til at være en hel del mere avanceret, mener Kennet Bach Lauststen

Og når danskerne i egne køkkener begynder at gøre konditorerne håndværket efter, kræver det, at de professionelle konditorer stadig udvikler sig, forklarer han videre.

- Spørgsmålet er, hvornår vi når toppen? Det har faret fremad med teknikkerne, og temaerne til konkurrencerne er også begyndt at skille sig meget ud. Tidligere var det meget musik og natur, der blev brugt som tema.

- Nu er det mere konkret, eksempelvis var Las Vegas vores tema til EM, og sidste år til VM var det Star Wars. Det skal derhen, vi kan ikke bare blive ved med at lave blomster i chokolade, siger han.

En sidste tendens, der kommer til at præge kagehimmelen den kommende tid, er, at ingredienserne helst skal være plukket eller produceret selv, lyder buddet fra Kennet Bach Lauststen.

- Det lyder mere interessant, hvis kagen eksempelvis er lavet med hindbær, man selv har plukket i måneskin. Folk bruger mere tid på det, og det er sjovt at samle ind og forarbejde råvarerne selv, siger han.