Livsstil

Her er tricket der gør dit barn til kattekonge

Ingeniører har regnet sig frem til, hvordan du sikrer dig kronen til fastelavn. Sigt efter tøndens nederste del, lyder det.

Læg battet i håndfladen, og rul fingrene fast om træet. Skyd numsen tilbage. Fokusér synet. Tag en dyb indånding og gør klar til et sving, der får fastelavnstønder til at ramle og kongekroner til at flyve.

Søndag er det fastelavn, og traditionen tro vil trætønder blive slået ned fra træer, loftsbjælker og gyngestativer landet over, når børn og barnlige sjæle slår katten af tønden.

Og det er ikke kun held, der kan sikre titlen som kattekonge eller –dronning, fastslår et hold ingeniører og eksperter i bærende konstruktioner fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

Sigt efter fastelavnstøndens nederste del en femtedel oppe fra bunden, lyder ingeniørernes opskrift på succes, skriver Politiken.

Det handler om inerti

Avisen har fået de nyslåede eksperter i tøndeslåning til at gennemgå fastelavnstønden svageste punkt, og det er altså et lille stykke fra bunden, at batten skal ramme.

- Den ekstra vægt (red. fra appelsiner og slik) vil gøre, at tønden vil have større inerti i bunden, siger Holger Koss, sektionsleder og ingeniør hos DTU, til Politiken.

Større inerti betyder, at tønden vil have sværere ved at flyve væk.

- Man kunne godt tro, at det ville være den bedste idé at ramme tønden midt på, men her er vores bud, at tønden hurtigst vil svinge væk fra slaget, og den dermed vil mindske risikoen for at briste, uddyber Holger Koss.

Ingeniørerne har taget udgangspunkt i en almindelig, let buttet fastelavnstønde med tynde træbrædder, der ligger helt tæt på hinanden og holdes sammen af fire metalringe. Tønden er fyldt med en blanding af slik og appelsiner.