Livsstil

Indtag byen med blomster: Sådan laver du din helt egen frøbombe

Mads Boserup fra TagTomat fortæller, hvordan du kan lave din egen frøbombe, indtage byen med blomster og skabe et grønnere fællesskab.

Smalle baggårde, osende biler og vrissende, travle mennesker. Storbyens larmende travlhed står i stærk kontrast til de farverige blomsterenge, duften af krydderurter og lyden af hanens galen.

Men sådan behøver det ikke være - og faktisk kan du selv gøre noget ved det. 

Arkitekt og bybonde Mads Boserup Lauritsen fra virkomheden TagTomat står nemlig bag 'frøbomben'. 

En lille rund kugle af jord og blomsterfrø, der kan tages med på cykel- eller gåturen og smides på grønne områder i det offentlige rum, der trænger til nogle farverige blomster.

Herefter er det blot at vente på naturens kræfter. 

Et værktøj til fællesskab

Frøbomben, der er nomineret til Danish Design Award 2016, blev i sin tid brugt af den japansk bonde Masanobu Fukuoka, der efter Anden Verdenskrig benyttede metoden til at genskabe naturen, fortæller Mads Boserup.

Hos TagTomat har man benyttet metoden som et arbejdsredskab, som ifølge bybonden har vist sig at være en god måde til at få borgerne til at tage aktiv del i byens udvikling, formidle viden og til at skabe et fælleskab.

- Vi synes, det er et rigtig sjovt værktøj til at lave noget sammen med sine børn. Man kan få nogle rigtig gode snakke, og det skaber formidling af hvad biodiversitet er for eksempel, og hvordan blomster spreder sig, forklarer Mads Boserup til TV 2. 

Men selvom de farverige blomster kan gøre selv den mest triste græsplæne til en fryd for øjet, kan man dog ikke smide frøbomberne hvor som helst.

- Jeg synes, det er sjovt at opfordre til en lidt aktivistisk tilgang. Selvfølgelig skal man ikke kaste det på private eller fredede grunde, eller hvor nogen har brugt en del energi og penge på at lave planter. Men alle andre steder, skal man bare gå i gang, for hvem tager skade af blomster, lyder det fra bybonden.

Du kan se hele opskriften på frøbomber længere nede i artiklen.

Taghaven på skraldeskuret

Frøbomberne er dog blot en lille del af TagTomat, der for nylig udkom med bogen 'TagTomat: Vejen til grønne fællesskaber i byen'. 

Bogen er giver inspiration til grønne fællesskaber fra hele verden, samt guides til hvordan man helt selv, eller sammen med børnene, kan komme igang med plantekassen og få jord under neglene.

Ideen startede på taget af et skraldeskur i 2011. Mads Boserup, der er vokset op med et drivhus i et odenseansk villakvarter, var mildest talt ærgerlig over, at et drivhus ikke var muligt i lejligheden på Nørrebro, hvor han nu bor. 

Men skraldeskuret i gården stod i sol det meste af dagen, og med et par plastikbaljer, brugte flamingokasser og jord fra det lokale byggemarkedet plantede han sin egen lille have på taget af skuret. 

Året efter var opmærksomheden vokset, og med frivillig hjælp fra nabogårdene voksede taghaven til en grøn oase med massevis af grøntsager og krydderurter, en hønsegård og nu endda med planer om bistader. 

I dag er TagTomat en etableret virksomhed med tre fuldtidsansatte, der blandt andet rådgiver og vejleder til et grønnere liv i byen.

Opskrift på Frøbomber 

I 'Go' Morgen Danmark' tirsdag viser Mads Boserup, hvordan du selv kan lave en frøbombe.

Han bruger blandt andet en blanding af morgenfruer, kornblomst, blodkløver og honningurt, men hér er det blot fantasien, der sætter grænser.

Det skal du bruge:

  • 4 dele jord eller kompost.
  • 2 dele lerpulver eller lerholdig jord.
  • ¼ del frø af dine favoritblomster (hvis det er meget små frø, skal du bruge en mindre mængde)
  • Vand.
  • En skål til at blande i.
  • Chilipulver (for at skræmme fugle og insekter væk fra frøbomberne i naturen)

Fremgangsmåde:

  1. Bland jord og lerpulver. Tilsæt dine frø og fordel frøene godt i blandingen. Tilsæt vand lige så stille, idet du forsigtigt ælter massen.
  2. Rul nu kugler i en passende størrelse med en diameter på cirka 1½ cm.
  3. Lad frøbomberne tørre på en rist eller et klæde i et døgn eller to, udendørs i solen, i et ventileret rum eller på en radiator.
  4. Snup en tør frøbombe med på din næste cykel- eller gåtur og kast den på jorden, hvor der gerne må blive lidt grønnere.

Få flere guides til hvordan du kan lave dine egne små by-haveprojekter her.