Livsstil

Der er kommet 23.000 nye navne: Velkommen til Nordbjørn og Ørnulv

Listen over godkendte fornavne er vokset med knap 23.000 muligheder, siden en ny navnelov trådte i kraft 1. april 2006.

Hvis du overvejer, om dit barn skal hedde Tinalily, Nordbjørn eller måske Vegavaniila eller Ørnulv, så er navneloven på din side. 

De usædvanlige valgmuligheder er nemlig blandt de godkendte danske drenge- og pigenavne. Den liste er vokset med knap 23.000 valgmuligheder, siden en ny navnelov trådte i kraft for 10 år siden.

Den 1. april 2006 var cirka 4.300 drengenavne og omkring 6.350 pigenavne godkendt, oplyser Ankestyrelsen.

I øjebliket optræder 33.447 navne til enten drenge eller piger på navnelisten - og så er 811 navne godkendt til begge køn. Det er navne som eksempelvis Jazz, Ludo og Ny. 

Ændringen af navneloven betyder, at flere i dag kan få lov til at hedde det, de gerne vil, fortæller Birgit Eggert, der er lektor i navneforskning ved Københavns Universitet. 

- Før var det sværere at få godkendt et fornavn, og så har der især også været liberaliseringer på efternavneområdet, så man nu må hedde sit mellemnavn som efternavn. Det måtte man ikke før, hvis navnet ikke tidligere havde været et efternavn, fortæller hun til TV 2.

Det betyder blandt andet, at mange har droppet de traditionelle efternavne. 

- Vi har set et drastisk fald i Jensen, Hansen og Nielsen. Det gjorde vi også før den nye navnelov, men mange har ændret deres efternavn efter den nye navnelov, simpelthen fordi det blev muligt, lyder det fra navneforskeren.

14 danskere hedder Cirkel

Der er til gengæld ikke nogen klar tendens inden for fornavne, mener Birgit Eggert. 

- Det er lidt af hvert. Det er nyopfundne navne, det er gamle navne, man tager op igen, og så er det navne, der ikke har været specielt udbredte, siger hun.

- Mange lader sig også inspirere at tv og film og tager navne, som er lidt sværere i forhold til det danske sprog. 

Blandt de utraditionelle navne, der er populære, nævner hun navnet: 'Cirkel'.

Ifølge Danmarks Statistik er der 14 piger med navnet 'Cirkel' i 2016. 

Alle må tage et kinesisk navn

Siden loven trådte i kraft i 2006 er navnelisten vokset markant. Det er der to årsager til, forklarer navneforskeren. 

Den ene grund er, at der er sket en ny praksis indenfor registreringen af nye navne. 

Folk med udenlandsk baggrund må bruge navne fra de lande, de kommer fra, hvilket de også måtte tidligere - men før 2006, blev det ikke registreret på listen. Det bliver det nu, ligesom også grønlandske og færøske navne bliver registreret.

Derfor er en stor del af de nye registreringer internationalt klingende navne som eksempelvis Omamah, Preneet, Xuejing og Guinevere.

- Det nye er, at os, der ikke har en kulturel baggrund i Kina eller hvor som helst, også må hedde de navne, som kinesere i Danmark må hedde. 

Den anden årsag til stigningen er, at folk gerne vil skille sig ud fra mængden med valget af fornavn. 

- Flere og flere vil gerne hedde noget, som ingen andre hedder. Folk er mere kreative og tænker måske over stavemåden. Mange af navnene er varianter af andre navne, og det er det her med at skille sig ud, siger Birgit Eggert.

Det kan være navne som Carlemill og Julliie, der begge optræder på listen.

Især har navneforskeren bemærket, hvordan pigenavnet 'Emmelie' staves på en lang række måder. 

Her er et udpluk af versionerne, der er blevet godkendt: 

Emmelee, Emmeli, Emmelie, Emmely, Emmilee, Emmali, Emerli, Emiely, Emilee, Emiley, Emilie, Emiliye, Emilje, Emillie og Emilly.

Identifikation og numerologi

Derudover pointerer navneforskeren, at navnelisten ikke kun er til nyfødte. Også voksne skifter navne - og de har ofte de mere særprægede af slagsen, fortæller hun. 

- Nogle skifter navn, fordi de ikke kan identificere sig med det, de hedder, siger Birgit Eggert. 

Derudover spiller numerologi også en rolle i folks valg af utraditionelle navne og stavemåder. 

- Men det er de færreste af de 20.000 nye navne på listen, som der er mere end en, der hedder. Så det er stadig en lille del af befolkningen, der hedder et ualmindeligt navn, fortæller hun. 

Drop Hansen og Jensen som fornavn

Hvis man vil kalde sit barn - eller sig selv - et navn, der ikke optræder på listen over godkendte fornavne, kan man søge om at få det godkendt på borger.dk.

Ifølge navneloven bliver en ansøgning godkendt, hvis navnet: 

1) er et egentligt fornavn,

2) ikke er uegnet til at blive anvendt som fornavn her i landet og

3) ikke er upassende eller kan vække anstød.

- Det værste, man kan gøre, er, at finde på noget, der er et efternavn. Man må ikke hedde et efternavn til fornavn, medmindre man kan finde et sted i verden, hvor der er almindeligt at hedde 'Hansen' til fornavn, så kan man ikke få lov til at hedde det, siger Birgit Eggert. 

Her kan du se et arkivklip fra 2015, hvor Lisbeth Østergaard snakker med forælder Peter Norup Hansen om de unikke navnevalg til hans tre børn: