Christian Bitz revser danske børnefamilier: Mangler mod

16x9

En ny undersøgelse viser, at danske børnefamilier spiser langt færre grøntsager end de officielle kostråd anbefaler.

600 gram frugt og grønt.

Så meget anbefaler Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen, voksne og store børn spiser dagligt – 400 gram for mindre børn.

Men en ny undersøgelse fra Gartneribrugets Afsætningsudvalg (GAU) viser, at 81 procent af børnefamilierne, der har deltaget i undersøgelsen, spiser under halvdelen af den anbefalede daglige mængde.

Resultatet på undersøgelsen undrer Pernille Bech, der er marketingkoordinator for magasinet Sæson, et kampagneprojekt startet af GAU.

- Jeg vil ikke bruge ordet skræmmende, men det er alligevel utroligt i denne tid, med så meget fokus på, at man skal spise mere grønt og mindre kød, at det er så svært for mange mennesker at spise nok grønt.

- Der er mange kræfter, der gør en masse for at inspirere og motivere folk til at spise mere frugt og grønt, og mange af de tiltag har spillet fallit, siger hun til TV 2.

Kostråd er meget ambitiøse
Undersøgelsen viser, at børnefamilierne mener, det er vigtigt at få nok frugt og grøntsager dagligt, men de synes samtidig, at det er svært at leve op til kostrådenes anbefalinger.

Ifølge ernæringsekspert Christian Bitz er kostrådenes anbefalinger også meget ambitiøse, og derfor kan det være en udfordring at spise sig igennem de daglige 600 gram.

- Det er en stor mængde, man skal spise om dagen, så vi har et ret ambitiøst mål. Men det er også formålet, for det ville ikke være så motiverende, hvis alle i forvejen spiste den anbefalede mængde, siger han.

Han tilføjer, at 81 procent er et højt tal, men at de nyeste nationale kostundersøgelser viser, at danskerne generelt er blevet bedre til at spise nok frugt og grønt.

Ifølge Pernille Bech skal børnefamilierne blive bedre til at planlægge deres måltider, for mange bliver først inspireret til, hvad de skal servere til aftensmaden, når de står i supermarkedet.

- Alle vil servere sund mad til deres familier, vi skal ikke overbevise om, at det er vigtigt, de ved det allerede. Vi skal give dem tips og tricks til at vise, hvordan mindre kan gøre det. Det behøver ikke være så ambitiøst.

Helt konkret kunne der ligge små sedler ved siden af eksempelvis spidskålet i supermarkedet, med tre punkter der viser, hvordan man kan tilberede det og lignende, forklarer Pernille Bech videre.

Mangler mod – ikke inspiration
En del af børnefamilierne i undersøgelsen peger da også på, at de er udfordret af, der er mange grøntsager, de ikke kender, og ikke ved hvordan skal tilberedes. De mangler desuden ideer til at variere de grøntsager, de spiser i forvejen.

Men argumenterne har Christian Bitz dog lidt svært ved at forstå, han mener, det i bund og grund handler om noget helt andet, forklarer han.

- Man kan undres i en tid, hvor det aldrig har været nemmere at finde inspiration og opskrifter på nettet og i tv-programmer. Jeg tror, de savner mod til at lave grøntsager på en ny måde.

- Det er udfordrende for os forældre at få vores børn til at spise noget, der er mere kompliceret end spaghetti med kødsovs. Vi er presset på tid, og vi vil gerne have det hyggeligt med vores børn, i stedet for at tvinge broccoli i dem, det tager ligesom lidt af hyggen, siger han.

Undersøgelsen viser desuden, at grøntsagerne primært er noget børnefamilierne forbinder med aftenmåltidet, og i meget mindre grad noget man spiser til morgenmad og mellemmåltid.

Har man en ambition om at leve mere op til de officielle anbefalinger, foreslår Christian Bitz, at man netop tilføjer frugt og grønt til morgen- og mellemmåltiderne, en løsning Pernille Bech bakker op om.

- Mange tænker først grøntsager ind til aftensmaden, og så er 600 gram rigtig meget. Hvis ikke man starter med at tænke grøntsager ind fra i hvert fald mellemmåltidet af, kan det hurtigt blive en uoverskuelig mængde, og så er der mange, der giver op på forhånd, siger hun.