Livsstil

TV 2-brugernes råd: Brug sild og urinkugler i stedet for dusør

Haderslev Kommune opfordrer sine borgere til at dræbe muldvarpe, men der findes også andre måder at få dem ud af haven.

Det har vakt stor opsigt blandt mange af TV 2's brugere, at Haderslev-borgere kan hæve 20 kroner hos kommunen hver gang, de dræber en muldvarp.

- Muldvarpene er dyr lige som alle andre og skal behandles retfærdigt, skriver Frederik Nilsen på TV 2 Nyhedernes Facebook-profil.

- Der er altså væsentlig forskel på at spise dyr og slå dem ihjel, fordi de er irriterende, mener Martin Vibe.

Er der haveejere i Haderslev, der gerne vil af med muldvarpen, der placerer sine skud midt i græsplænen, er der endda også et par gode råd at hente fra andre TV 2-brugere.

Sild er godt mod muldvarpen

Et af rådene går på at skaffe nogle af de kugler, som bliver lagt i pissoirer for at skabe bedre lugt.

- Det bedste er at lægge urinkugler ned i jorden, og så flytter de, da de ikke kan lide parfume, foreslår Christina Mikkelsen.

Palle Iversen har et andet forslag, som også får muldvarpen til at trække bort.

- Køb et glas marineret sild, skær det i små stykker og i hvert muldvarpe skud rages jorden til side og læg et stykke sild ned i det åbne hul, dæk jorden over igen. Og det lille væsen vil fjerne sig fra haven. Måske ind til naboen, men han kan jo gøre det samme.

Har tjent lommepenge på dyrene

Flere af brugerne fortæller samtidig, at det ikke er første gang, der udbetales dusør for døde muldvarpe.

- Sådan tjente jeg lommepenge, da jeg var knægt, så det er jo nok ikke nogen ny opfindelse, skriver Ingvar Juhl Pedersen.

- Jeg kan huske som barn, at jeg var med min far på kommunen med muldvarpehaler, hvor der blev talt og afregnet. Og det udryddede absolut ikke muldvarpen, skriver Helle Marian Hougaard Christensen.

Muldvarpesaks, havefræser eller gift

Hvis marineret sild og urinkugler ikke får muldvarpene til at forsvinde, så kan man forsøge sig med nogle af de officielle råd for muldvarpebekæmpelse.

Ifølge Bolius, Boligejernes Videncenter, er det bedste tidspunkt at bekæmpe muldvarpe i oktober og november. I august og september begynder muldvarpeungerne at lede efter egen bolig. Nogle af dem overlever ikke boligjagten, så i efteråret er der mere ro på bestanden.

Blandt de mange råd, der ellers findes, fremhæver Bolius en muldvarpesaks som det bedste og billigste middel til at bekæmpe muldvarpe med. Muldvarpesaksen graves ned i muldvarpens gang og fungerer lidt som en musefælde.

Man kan også køre området, hvor muldvarpen graver, grundigt igennem med en havefræser. Muldvarpen er ikke glad for ravage i sit gangsystem, og vil derfor søge andre steder hen, hvis ikke den bliver slået ihjel.

Bekæmpelse med gift må kun udføres af professionelle. Det gøres med nogle små perler, som udvikler en temmelig giftig gas. Derfor er det vigtigt, at det placeres langt fra beboelse og husdyr.

Naturfredningsforeningen kritiserer indgreb

Ideen om at betale dusører for dræbte muldvarpe bliver kritiseret af Danmarks Naturfredningsforening.

- At motivere folk til at slå muldvarpe ihjel fra kommunens side er uetisk. Jeg kan forstå, at man vil udrydde malariamyg og rotter, men muldvarpe er jo ikke et skadedyr for andre en haveejere, siger formand Søren Eller fra Naturfredningsforeningen i Tønder til TV Syd.