Livsstil

Hilda Heick vil begraves i sin brudekjole

Den populære dansktop-sangerinde har tænkt nøje over, hvordan hendes begravelse skal foregå.

Om blot få dage runder en af dansktoppens mest populære kvinder et skarpt hjørne. Hilda Heick fylder 19. maj 70 år. Og selv om hun - på trods af nogle uger med krykker - er ved godt helbred, så har hun alligevel gjort sig tanker om, hvordan hun gerne vil begraves, når den tid kommer.

Ligesom flere andre danskere tænker Hilda Heick fremad. Derfor har hun også planlagt, hvordan hendes begravelse skal foregå.

- Derfor hænger min brudekjole også vasket og strøget i skabet klar til brug. Den er blevet for lille til mig, men jeg har besluttet mig for, at jeg - forhåbentlig langt ude i fremtiden - skal begraves i den, og så behøver man bare klippe den op i ryggen. Det kan man jo ikke se, når man ligger der, siger Hilda Heick i denne uges udgave af Hjemmet.

Ikke den eneste

Flere og flere planlægger dele af deres egen begravelse. Nogle vælger at betale forud for deres egen begravelse og ikke mindst planlægge de praktiske ting omkring selve ceremonien. 

Andre når pensionsalderen og vil her gerne have alt det praktiske på plads, så de kan nyde deres alderdom. Det kan være enlige, som sparer op gennem længere tid for ikke at lægge hverken det offentlige eller familien til last.

I de tilfælde, hvor folk vælger at planlægge hele deres begravelse, er det ofte fordi, de er bevidste om, at de skal dø i den nærmeste fremtid af eksempelvis sygdom.

- Men generelt er det primært blandt unge mennesker, at der er plads til flere farver. Jeg har også været til en begravelse, hvor kisten var turkis og udsmykket med høretelefoner og grammofonplader, fordi den afdøde havde været dj.

Daniel Hansen, direktør i Begravelsesguiden.dk

Kører selv kisten ved børnebegravelser

Daniel Hansen, der er grundlægger af og direktør i Begravelsesguiden.dk, oplever, at det er sjældent, at folk vælger at planlægge det hele selv. Oftest er det kun dele af begravelsen, de selv vælger at planlægge og have ansvar for.

- Når folk vælger at planlægge det hele selv, er det ofte, når en ældre person dør i hjemmet og har haft tid til at planlægge den. Og ofte er der tale om personer, der bor på landet, fortæller Daniel Hansen og fortsætter:

- Og så er det ofte folk med en økologisk tankegang, som eksempelvis selv bygger kisten.

Men rigtig mange vælger at gøre dele af begravelsen selv. Eksempelvis plukke blomster, lave dødsannoncen eller lignende.

Man må også gerne transportere kisten selv, men ifølge Daniel Hansen sker det meget sjældent og næsten udelukkende, når det er børnebegravelser, fordi kisterne er små.

Ikke kirkelige begravelser er mulige

Der er flere forskellige måder, man kan vælge at blive begravet på. Er du eksempelvis ikke medlem af den danske folkekirke, kan du ikke blive begravet af en præst med en kirkelig og kristen ceremoni. Derimod kan du blive begravet af en ceremonileder, som Jørgen Oldenburg.

- Temaet for de kirkelige ceremonier er ofte Guds kærlighed og det evige liv. Ved Humanistisk Samfunds begravelser taler vi i højere grad om den begravede. Hvordan han har brugt sit liv i forhold til familie og sig selv, om han har givet glæde til verden eller været en god forælder, siger Jørgen Oldenburg og fortsætter:

- Vi ser på alle de positive, menneskelige træk, hvor man i kirken taler mere om Guds kærlighed som det store fantastiske element.

- Folk kommer i sobert og forholdsvist mørkt tøj. Men det er et element, som er ved at ændre sig - også i kirken

Jørgen Oldenburg, ceremonileder i Humanistisk Samfund

Han har ikke oplevet specielt mange, der henvender sig til Humanistisk Samfund for at planlægge sin egen begravelse.

- Det er sjældent, men når det sker, er det mit indtryk, at folk gør det, fordi de gerne vil lette byrden for de efterladte. Det er lettere, hvis man kan sige, inden man dør, at man har talt med den og den og de og de ønsker. Det er nok en fornemmelse af at bringe orden i tingene, inden man dør, der også præger det.

Sort er på vej ud

Når man siger begravelse, tænker man ofte på sortklædte, sørgende mennesker. Og sort eller andet afdæmpet mørkt tøj er da nok også det mest sikre valg, hvis du skal til en begravelse og ikke har hørt, om der er ønsker i forhold til beklædning.

Men faktisk er der flere og flere begravelser, hvor den afdødes familie beder folk om at møde op i eksempelvis farverigt tøj eller hverdags-tøj.

- Folk kommer i sobert og forholdsvist mørkt tøj. Men det er et element, som er ved at ændre sig - også i kirken, fortæller Jørgen Oldenburg.

- Du klæder dig jo i respekt for den afdøde.

Daniel Hansen, direktør i Begravelsesguiden.dk

Daniel Hansen fra Begravelsesguiden er helt enig i, at den sorte dresscode er på vej ud.

- Der er stor forskel på, hvad folk gør. Jeg har været til en Hus Forbi-sælgers begravelse, hvor folk tog deres hunde med ind i Vor Frue Kirke, og her havde alle Hus Forbi-tøj på, fortæller han og fortsætter:

- Men generelt er det primært blandt unge mennesker, at der er plads til flere farver. Jeg har også været til en begravelse, hvor kisten var turkis og udsmykket med høretelefoner og grammofonplader, fordi den afdøde havde været dj.

Traditionerne med det sorte tøj bliver i højere grad holdt i hævd blandt ældre mennesker. Daniel Hansen oplever, at folk i stigende grad er mere og mere afslappede omkring, hvad folk tager på, men han understreger, at der selvfølgelig er en grænse for, hvad man kan troppe op i i en kirke.

- Du klæder dig jo i respekt for den afdøde, siger han.

Hvis du ønsker at vide mere om, hvordan du kan blive begravet med en ikke kirkelig ceremoni, så klik her.

Skal du til begravelse? Her er gode råd

 1. Blomster

  Skal du til en begravelse, er det en god idé at huske en blomst eller en buket. Oftest er det den nærmeste familie, der køber bårebuket eller får lavet en blomsterkrans, mens andre køber løse blomster eller buketter, som de lægger ned langs kirkegulvet og efterfølgende på graven.

  - Der er ingen regler, men de fleste føler, at de bør komme med en blomst, når de skal til begravelse, fortæller Daniel Hansen.

 2. Musik- og sangvalg

  Sange og musik er vigtige elementer i de fleste begravelser. Skal du til en helt traditionel begravelse kan du formentlig forvente de klassiske begravelses-salmer.

  Men skal du til en humanistisk begravelse, som Jørgen Oldenburg står for, er det ikke salmehæftet, du skal have med.

  - Det markante ved humanistiske ceremonier er, at de efterladte eller hovedpersonen selv er medskabende i forbindelse med ceremoniens karakter, og hvad den skal indeholde. Vi har ikke kirkens højtidelige og alvorstyngede musikalske indslag, men i stedet eksempelvis popsange.

  Jørgen Oldenburg fastslår, at der dog er grænser for, hvilke sange man kan vælge.

  - En decideret nu-skal-vi-ud-og-drikke-os-fulde-sang vil jeg stærkt fraråde. Det er jo en højtidelighed og ikke en abefest.

  Daniel Hansen genkender ovenstående billede, men tilføjer, at der også er plads til ny og hip musik ved kirkelige begravelser.

  - De ældre kører forsat med de traditionelle salmer, mens nogen eksempelvis vælger at afspille unge dødes seneste Spotify-afspilning - enten med livemusik eller over musikanlæg.

 3. Beklædning

  Når man siger begravelse, tænker man ofte på sortklædte, sørgende mennesker. Og sort eller andet afdæmpet mørkt tøj er da nok også det mest sikre valg, hvis du skal til en begravelse og ikke har hørt, om der er ønsker i forhold til beklædning.

  Men faktisk er der flere og flere begravelser, hvor den afdødes familie beder folk om at møde op i eksempelvis farverigt tøj eller hverdags-tøj.

  - Folk kommer i sobert og forholdsvist mørkt tøj. Men det er et element, som er ved at ændre sig - også i kirken, fortæller ceremonileder ved Humanistisk Samfund, Jørgen Oldenburg.

  Direktør i Begravelsesguiden.dk er helt enig i, at den sorte dresscode er på vej ud.

  - Når folk kommer i mørkt tøj, er det fordi, man traditionelt set har gjort det. Det er det sikre valg, og bliver der ikke meldt andet ud i forhold til tøj, så tyer de fleste til det sikre valg.