Livsstil

Christel Land er mor til autistisk dreng: Derfor filmede jeg ham

Kian er autist og har brug for faste rammer og masser af ro. Ellers ramler hans verden.

Udadtil ligner Kian Land en hvilken som helst anden femårig dreng. Og udadtil opfører Kian sig også som mange andre på samme alder. Men Kian er autist og har brug for faste rammer, rutiner og masser af ro i sin hverdag.

Sker det ikke, ramler hans verden, forklarer hans mor, Christel Land.

- Han bliver udmattet af sanseindtrykkene, og det resulterer for eksempel i søvnforstyrrelser, hvor han kan være vågen i flere timer om natten. Han får også sine nedsmeltninger, hvor han råber, skriger og græder. Andre gange forsøger han at skade sig selv ved at slå sig selv og banke sit hoved ind i skarpe genstande, siger hun.

Filmer sønnens nedsmeltninger

Men reaktionerne kommer som oftest kun sammen ved forældrene. Når Kian er ude blandt andre, holder han sammen på sig selv. Ifølge eksperter er det et helt normalt mønster.

Det betyder også, at det har været svært for Kians forældre at overbevise omgivelserne om, at der var noget galt med sønnen. Derfor har Christel Land filmet flere af sønnens såkaldte nedsmeltninger – netop for at give omgivelserne en forståelse af, hvad forældre til et autistisk barn oplever.

TV 2 har set optagelserne sammen med hende.

- Jeg bliver jo helt vild ked af at se, at han har det sådan. Det er så svært at få balancen rigtig, fortæller Christel Land og fortsætter:

- Det ene klip er efter en dag, hvor de havde haft lidt personalemangel i børnehaven, så børnene havde været inden for hele dagen. Så bliver støjniveauet lidt højere, end hvis man kommer ud – og ja, så er det her reaktionen, siger hun.

Christel Land har det svært med det, for "jeg ønsker jo ikke at sætte ham i den situation, omvendt kan jeg jo heller ikke beskytte ham mod alt".

I dag går Kian ikke i børnehave, og han forlader kun sit værelse i et par timer ad gangen. Håbet er, at han til sommer kan begynde i en specialskole.