Dit ukrudt kan drikkes: Sådan forvandler du mælkebøtter og skvalderkål til sund juice

I stedet for at bande ukrudtet væk, når der skal luges i haven, kan du med fordel tage de grønne blade med ind i køkkenet og lave dem om til sunde, grønne drikke.

Vidste du, at dit ukrudt kan forvandles til ren energi i form af juice, shots eller smoothies? 

Det fortæller Mads Bo, der er forfatter til en række juice- og smoothiebøger, i 'Go' morgen Danmark'. 

- Jeg er meget stor fortaler for ukrudt. Ikke mindst er det superbilligt, det kommer af sig selv. Det skyder op overalt - jo mere vi plukker af det, jo mere kommer der. Og så er det tæskehamrende sundt for os, det overgår alle andre grøntsager, siger juiceeksperten.

Men man skal ikke bare tage det første det bedste ukrudt - for det er ikke alt, man kan komme i sin juicemaskine.

Mads Bo anbefaler, at man holder sig til de ting, man kan kende i naturen: Brændenælder, mælkebøtter, skvalderkål, hyben, vejbred og skovsyre.

- Jeg anbefaler for det første at bruge ukrudt man kan genkende. Er man i tvivl om, hvad det er, man putter i juicemaskinen, skal man lade tvivlen komme til gode, og så skal man selvfølgelig ikke putte det i. Kan man ikke kende forskel på bjørneklo og brændenælde, kan det være en god idé slet ikke at beskæftige sig med det, siger han. 

I videoen øverst fortæller juiceeksperten, hvordan man forvandler skvalderkål, der minder om spinat i næring og smag, til en juice.

- I stedet for at spise store mængder spinat kan det være en god idé at variere, så man får forskellige former for bladgrønt.  

Herunder kan du se, hvordan man man får gavn af mælkebøtteblade og brændenælder

Bitre og i familie med ruccola
Mælkebøttebladene er meget bitre og i familie med ruccola, fortæller Mads Bo. 

- Overskriften for mælkebøtter sådan ren sundhedsmæssigt er fordøjelse. Det er med til at stimulere lever og galde og gør, at vi afgifter bedre. 

Til gengæld er det smagsmæssigt ikke den store delikatesse og juiceeksperten anbefaler ikke, at man drikker store mængder af det, men det fungerer som et shot blandet med citron og æble.

- Vi har brug for nogle bitterstoffer til at stimulere fordøjelsen og det kan mælkebøtte hælpe med. 

Bladenes størrelse har betydning for smagen.

- Jo større bladene er, jo mere bitre er det, så er man ikke voldsom stor tilhænger af meget bitre ting, kan man starte med at tage de små blade. 

Rig på kalcium og magnesium
Brændenælder kan høstes fra april til oktober-november, men optimalt set bør man plukke dem i deres mest næringsrige stadie: Når de er omkring 20 centimeter i størrelse.

- Det er der, de indeholder al det livskraft, de skal bruge til at vokse sig til store planter, fortæller Mads Bo.

Den jernholdige brændenælde er gavnlig på en række forskellige punkter og fungerer særlig godt til ammende mødre, personer med blodmangel og gigtpatienter. 

- Brændenælden er særlig rig på kalcium og magnesium, så det er en fantastisk knoglebygger. Og den indeholder også K-vitamin, så man kan optage kalcium, fortæller Mads Bo og uddyber, at brændenælden indeholder fire gange så meget kalcium som letmælk. 

Man skal heller ikke være bekymret for at brænde tungen, for når brændenælderne har været en tur i blenderen, bliver de gjort harmløse og brænder ikke længere.