Livsstil

Sådan bevarer du din sexlyst og muskler

Mand, kend dit testosteron Shutterstock

Det mandlige kønshormon er din sundhedsmakker, hvis du vil bevare din muskelstyrke, sexlyst og mentale skarphed langt oppe i årene.

Hører du til dem, der mener, at testosterontal blot er noget, som muskelbundter med fokus på deres svulmende biceps går op i? Jamen så tager du fejl. Dit testosteronniveau er nemlig alfa og omega for din sundhed og helt vitalt for en række centrale funktioner i din krop – uanset hvem du er, og hvor meget du træner.

Det primære mandlige hormon hjælper dig blandt andet med at øge din muskelmasse, undgå topmave og mandebryster samt producere levedygtige sædceller. Og et tilstrækkeligt testosteronniveau er forudsætningen for, at du kan bevare en god knoglestyrke, en sund libido og en skarp hjerne, når du bliver ældre.

Mange mænd er dog ikke det mindste opmærksomme på, at deres testosterontal med alderen kan falde så meget, at det kan gå ud over både sundhed og livskvalitet. Faktisk viser en undersøgelse foretaget af Bayer Health­Care i 2013, at hele 72 procent af de danske mænd slet ikke kender til begrebet testosteronmangel.

Se mere: 5 grunde til, du konstant føler dig træt

Årsagen til uvidenheden er muligvis, at emnet her på vores breddegrader har været mødt med stor forsigtighed i forskningsverdenen. Det har sat en kæp i hjulet for forskning og behandling, mener Stefan Arver, overlæge og leder af Center for Andrologi og Seksuel Medicin på Karolinska Universitetshospital i Sverige.

– Testosteron er af en eller anden grund et meget kontroversielt og myteomgærdet hormon, sagde Arver for nylig til Sveriges Radio. Han har i årevis påpeget, at der findes et stort mørketal af mænd med lave testosteronniveauer – hans eget bud lyder på omkring 15 pct. af alle mænd.

Se mere: 10 typiske fejl koster dig muskelmasse

Stå ved dine symptomer

Flere undersøgelser fra eksempelvis USA, Australien og Danmark har påvist, at det generelle testosteronniveau hos mænd har været faldende de seneste 20 år.

Og når man dertil lægger, at andelen af aktivt testosteron i blodet fra 35-40-årsalderen falder med 1-3 procent om året, står mange mænd altså med en forholdsvis stor risiko for på et tidspunkt at komme i decideret testosteronunderskud.

Hvordan ved du så, om du er i risikozonen? Det handler om at lytte til din krops signaler og tage dem alvorligt.

Se mere: Løb sikrer skarp hjerne mange år frem

Føler du dig fx helt død efter det, der engang var en normal omgang træning, eller synes du ikke, at progressiv træning giver nogen synlig udvikling, kan det være et tegn på tab af muskelstyrke – et typisk symptom på testosteronunderskud. Andre symptomer er mindre sexlyst og færre spontane erektioner, aftagende skægvækst samt tab af knoglemasse.

Et lavt testosteronniveau kan derudover give sig udslag i en konstant træthedsfølelse og mangel på energi, at du måske er mere irritabel og aggressiv end tidligere, eller at du generelt føler dig trist til mode. Du kan også have markant sværere ved at sove – eller modsat have brug for at sove rigtig meget.

Se mere: 4 tips der holder dig ung

Og så er der ‘bildækket’: Når de ekstra kilo omkring maven for mange mænds vedkommende kommer snigende med alderen, skyldes det ofte, at de både er blevet mindre fysisk aktive og samtidig gladere for god mad og drikke. Men det kan altså også være et tegn på, at testosteronniveauet er i bund.

Se mere: Her er sandheden om sex og træning

Tilskud eller ej

Heldigvis kan man selv gøre noget effektivt for at forebygge testosteronproblemer og holde et naturligt testosteronniveau. Og som så ofte før, når det gælder sundheden, så er de gode værktøjer her bl.a. motion og sunde kostvaner.

Har du svære symptomer på for lavt testosteron, bør du til gengæld snakke med din læge, som via en blodprøve kan konstatere, om det rent faktisk er tilfældet.

Se mere: Bekæmp kræft ved middagsbordet

Er det det, kan decideret behandling komme på tale. Der er dog også her stor uenighed i forskningsverdenen. Nogle mener, der skal være tale om decideret sygdom eller skader i eksempelvis testiklerne, før man giver tilskud. Andre finder det tilstrækkeligt, at manden sammen med et målbart testosteronunderskud har en væsentlig nedsat livskvalitet i form af fx stærkt svækket libido.

Der har været en debat blandt forskere om, hvorvidt testosteronbehandling kan øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme, men det er netop blevet afvist af et hold forskere anført af professor Abraham Morgentaler fra Harvard Medical School.

Stefan Arver hører til dem, der ikke mener, at vi uden videre skal acceptere et faldende testosteronniveau som en naturlig konsekvens af, at man bliver ældre – og han afviser, at lægeligt kontrollerede doser af testosterontilskud har bivirkninger, som fx at man bliver aggressiv. Samtidig understreger han dog, at mænd med normale testosteronniveauer ikke bør tage testosterontilskud for eksempelvis at øge deres virilitet. Det kan man nemlig ikke.

Se mere: Sådan forebygger du kræft i undervognen

– Hvis man øger et normalt testosteronniveau, sker der ikke noget med ens seksuelle lyst og aktivitet. Har man et underskud, kan det gøre en dramatisk forskel. Men øger man et normalt niveau til det dobbelte eller tredobbelte, sker der ingenting, forklarer den svenske forsker.