Livsstil

61-årig millionær på bistand: Jeg har ikke lært at klare mig selv

Anne Mette Beckmann har levet et liv i luksus. Men pengene er sluppet op, og nu skal hun forsøge at klare sig selv.

- Jeg er vokset op med luksus, tjenere og ingen bekymringer.

Sådan fortæller Anne Mette Beckmann om hendes barndom, ungdom og størstedelen af hendes voksenliv. Hun blev nemlig født ind i en yderst velhavende familie i Portugal, der var venner med de kongelige. 

Anne Mette Beckmanns morfar Claus Dambæk var uddannet ingeniør og flyttede til Portugal, hvor han blev udnævnt til direktør for bygge- og anlægsvirksomheden Højgaard & Schultz' afdeling i landet. Og hendes farfar Johan Beckmann byggede en shippingvirksomhed op i Portugal. Begge tjente mange penge, og derfor har hverken hendes forældre eller hun selv været nødt til at gå på arbejde. Anne Mette Beckmann har heller ingen uddannelse.

- Jeg gik på stranden, så til middag med venner, så på natklub oftest hele natten, og så gjorde jeg det samme næste dag.

- Når man ikke behøver arbejde for at tjene penge, så fristes man til at læne sig tilbage og nyde det gode liv, fortæller Anne Mette Beckmann om sit liv i TV 2-programmet 'Millionær på bistand', der har premiere i aften klokken 20.50.

Her ses Anne Mette Beckmann med sin far.
Her ses Anne Mette Beckmann med sin mor.

Luksus-livet er slut

Men revolutionen i Portugal tilbage i 1974 fik alvorlige konsekvenser for familien Anne Mette Beckmanns forældre. Det kommunistiske styre nationaliserede nemlig familiens værdier, hvilket tvang dem til at leve af deres sidste opsparrede penge.

Efter Anne Mette Beckmanns far døde i 2007, var der pludselig tomt på kistebunden, og Anne Mette Beckmann og hendes nu afdøde mor måtte klare sig for deres pensioner.

I dag er pengekassen tom, og det gode, luksuriøse liv er slut for Anne Mette Beckmann.

Hendes liv har ændret sig fra luksus i overklassen til fattigdom i underklassen, og økonomien er bestemt ikke blevet bedre, efter moderen gik bort sidste forår.

- Hun efterlod mig zero (nul kroner, red.). Så nu skal jeg klare mig selv... Alene, siger Anne Mette Beckmann til TV 2.

Her ses en ung Anne Mette Beckmann.

Køber mad på kredit

I aftenens første afsnit af 'Millionær på bistand' følger vi Anne Mette Beckmanns tur til Danmark, hvor hun ifølge den danske ambassade i Portugal er bedre stillet i forhold til at få offentlig ydelse.

Inden hun rejser fra de varme himmelstrøg, viser hun blandt andet kameraet ned til den lokale grønthandler, hvor hun må købe på klods, og vi kommer også med til tandlægen, som får et par flasker vin som betaling for tandplejen.

Og selv om Anne Mette Beckmann er over 60 år, så er det helt nyt for hende at skulle klare sig selv. Hun føler, hendes liv er blevet vendt fuldstændig på hovedet, efter hendes mor gik bort, og hun pludselig stod helt alene med de økonomiske udfordringer.

- Selv om min mors og mit liv ikke var nemt, så var det paradis i forhold til, hvordan mit liv er nu, siger Anne Mette Beckmann og tilføjer, at hun savner sin elskede mor forfærdelig meget, og at morens bortgang er det værste, der nogensinde er sket for hende.

Her ses Anne Mette Beckmanns mor.

Kærlig opvækst

Anne Mette Beckmann har altid boet sammen med sine forældre, og derfor betyder hendes mors nylige død også, at hun for første gang skal bo alene.

- De var både mine forældre, søskende og bedste venner. Vi var meget sammen alle tre og lavede mange spændende ting. Vi havde det så sjovt. I syden er det ganske almindeligt, at hvis en datter eller søn ikke er gift eller ikke har et arbejde, bor man hjemme og bliver forsørget af sine forældre, fortæller hun til TV 2.

Det vigtigste, Anne Mette Beckmanns forældre har lært hende, er vigtigheden af kærlighed. Men når hun i dag står uden penge på lommen, er der alligevel én ting, hun savner, at hendes forældre lærte hende:

- De burde have lært mig at klare mig selv.

Første skridt i at klare sig selv er at flytte til Danmark, hvor hun er berrettiget offentlig ydelse, fordi hun er dansk statsborger. Men det betyder også, at hun skal efterlade vennerne i Portugal og ikke mindst morens og bedsteforældrenes gravsteder, hvilket er hårdt for Anne Mette Beckmann, der dog føler, at Danmark er lige så meget hendes hjemland som Portugal.

Anne Mette Beckmann og hendes mor medvirkede i dokumentaren 'Millionæren der mistede alt'. Den kan du se, ved at trykke på nedenstående link.