Livsstil

Millionær på bistand: Det gør ondt at blive behandlet som udlænding i Danmark

Anne Mette Beckmann er flyttet fra Portugal til Danmark i håb om at få et bedre liv. Men det er ikke let at navigere i det offentlige.

- Jeg er ikke kun taget til Danmark for pengenes skyld.

Det fastslår den tidligere rigsmandsdatter Anne Mette Beckmann, der er hovedpersonen i TV 2-programmet 'Millionær på bistand'. Første afsnit af programmet er netop blevet vist på TV 2.

Hun har oplevet på egen krop, hvordan det er at komme til Danmark i håb om at få økonomisk hjælp. Ikke en let sag, hvis man spørger Anne Mette Beckmann:

- Det gør ondt at blive behandlet som udlænding, når man er dansk statsborger og altid har været glad for at være det. Mine forældre betalte topskat, da vi boede i Danmark og havde mange penge, men det ser ikke ud til at tælle spor.

Svært med regeringens skrappe love

Inden Anne Mette Beckmanns mor døde sidste år, snakkede de om at flytte til Danmark, fordi morens sygdom krævede mere og mere behandling, som de mente ville være af bedre kvalitet i Danmark.

Men moren var for svækket til rejsen til Danmark, og de droppede det derfor. Så da Anne Mette Beckmanns mor gik bort, blev det muligt for hende at rejse til Danmark for at optimere sin økonomiske situation. Men det skulle vise sig at være mere vanskeligt at få penge fra den danske statskasse, end hun havde regnet med.

- Den danske ambassade i Lissabon fortalte mig, at jeg kunne få penge, hvis jeg flyttede til Danmark, men det var før den nye regerings skrappe love, siger Anne Mette Beckmann til TV 2.

For hun får nemlig af vide, at hun ikke kan få nogle penge, hvis hun ikke har et sted at bo. Men Anne Mette Beckmann kan ikke få et sted at bo, fordi hun ikke har nogen penge.

61-årige Anne Mette Beckmann og hendes familie gik fallit, da hun var 50 år, og det var første gang, hun måtte lede efter et arbejde nogensinde.

- Det gjorde jeg også for at kunne hjælpe mine forældre, fordi de altid havde hjulpet mig så meget, fortæller Anne Mette Beckmann, der prøvede kræfter med et firma, der organiserede regattaer (sejlsports-events, red.) i Cascais' marina. Her var hun den skandinaviske kontakt.

Jobbet gik fint, indtil chefen en dag kom og sagde, at han ikke kunne give hende løn. Han var nemlig også gået fallit.

Herefter prøvede hun at få job hos en række ejendomsmægler-firmaer. Men Portugal var i boligkrise, og der blev derfor ikke solgt særlig mange huse.

- Jeg gik på arbejdsformidlingskontoret flere gange, og det gav intet job. For på det tidspunkt - og sådan set også i dag - havde Portugal en enorm arbejdsløshed.

- Hvis man er over 30 år, er der intet job til en. Selv de helt unge emigrerer for at finde arbejde, siger Anne Mette Beckmann, der har kæmpet med både depression og anoreksi.

'Jeg har fandeme lov til at være dansker'

Efter traileren til 'Millionær på bistand' blev lagt på de sociale medier, rasede flere Facebook-brugere over, at Anne Mette Beckmann ville til Danmark for at få kontanthjælp.

Heldigvis har størstedelen af de danskere, hun har mødt, været søde og forstående over for hendes problem, men hun har alligevel også selv mærket skepsissen:

- Det er som om, nogle danskere synes, at vi ikke har ret til at være danskere, når vi ikke er født, vokset op og har arbejdet i landet i 40 år, siger hun og fortsætter:

- Men jeg har fandeme lov til at være dansker, selv om jeg er anderledes. Jeg har dansk pas og derfor også nogle rettigheder - heldigvis.

Kærlig opvækst

Anne Mette Beckmann har altid boet sammen med sine forældre, og derfor betyder hendes mors nylige død også, at hun for første gang skal bo alene.

- De var både mine forældre, søskende og bedste venner. Vi var meget sammen alle tre og lavede mange spændende ting. Vi havde det så sjovt. I syden er det ganske almindeligt, at hvis en datter eller søn ikke er gift eller ikke har et arbejde, bor man hjemme og bliver forsørget af sine forældre, fortæller hun til TV 2.

Det vigtigste, Anne Mette Beckmanns forældre har lært hende, er vigtigheden af kærlighed. Men når hun i dag står uden penge på lommen, er der alligevel én ting, hun savner, at hendes forældre lærte hende:

- De burde have lært mig at klare mig selv.