Millionær på bistand: Jeg er blevet mere forstående over for fattige

En famileformue er væk, og Anne Mette Beckmann vender hver en krone. Det har fået hende til at få øjnene op for andres svære hverdag.

- Jeg tror, jeg har det værre, end de fleste danskere nu, selv om der nok er flere fattige nu, end før i tiden.

61-årige Anne Mette Beckmann er tidligere millionær, og hun lægger ikke skjul på, at hun bestemt ikke trives med ikke at have nogen penge. Faktisk gør det hende decideret ulykkelig.

Dog har det givet hende større forståelse for 'de fattige', fordi hun i dag - lige som mange andre - er nødt til at spare.

- Det gjorde jeg ikke før, men i dag vender jeg hver en krone.

- Jeg er nok blevet mere forstående over for fattige og fattigdom, end da jeg levede beskyttet i min rigmandsboble, siger Anne Mette Beckmann til TV 2.

Hun medvirker i programserien 'Millionær på bistand', der netop er blevet vist på TV 2.

Her ses en ung Anne Mette Beckmann.
Her ses en ung Anne Mette Beckmann. Foto: TV 2 / TV 2

Formuen blev nationaliseret

61-årige Anne Mette Beckmann er vokset op i en yderst velhavende familie i Portugal, hvor hun har levet det meste af sit liv. Men efter revolutionen i 70'erne blev familiens formue nationaliseret, hvilket tvang familien til at leve for de sidste opsparrede penge.

Efter Anne Mette Beckmanns far døde i 2007, var der pludselig tomt på kistebunden, og Anne Mette Beckmann og hendes nu afdøde mor måtte klare sig for deres pensioner.

I dag er pengekassen tom, og det gode, luksuriøse liv er slut for Anne Mette Beckmann.

Hendes liv har ændret sig fra luksus i overklassen til fattigdom i underklassen, og økonomien er bestemt ikke blevet bedre, efter moderen gik bort sidste forår. Anne Mette Beckmann er siden flyttet til Danmark, fordi den danske ambassade i Lissabon fortalte hende, at hun som dansk statsborger kunne få kontanthjælp.

Men Lars Løkke Rasmussens regering ændrede sidste år på mulighederne for dette, hvilket betyder, at Anne Mette Beckmann kun kan få integrationsydelse, der er væsentlig lavere end kontanthjælp.

Men alt dette er en bureaukratisk proces, for Anne Mette Beckmann har ingen bolig, hvilket er afgørende for, at hun kan blive registreret og modtage den offentlige ydelse.

Her ses en ung Anne Mette Beckmann.
Her ses en ung Anne Mette Beckmann. Foto: TV 2 / TV 2

Penge gør mig tryg

Anne Mette Beckmann nævner flere gange i dokumentarserien 'Millionær på bistand', at hun var så lykkelig, dengang hun havde penge og levede 'the good life'. For hende var rigdommen lig med et ubekymret liv.

- Jeg var lykkelig, da vi havde penge, så det var et lykkeligt liv for mig. Penge giver sikkerhed og tryghed. Man behøver ikke være urolig hele tiden for ikke at kunne betale regninger, købe mad og så videre.

Hun erkender dog, at penge ikke er alt:

- Der er selvfølgelig også mange rige, der ikke er lykkelige. Ægte lykke finder man kun i det indre og spirituelle liv.

'The good life'

Anne Mette Beckmanns morfar, Claus Dambæk, var uddannet ingeniør og flyttede til Portugal, hvor han blev udnævnt til direktør for bygge- og anlægsvirksomheden Højgaard & Schultz' afdeling i landet.

Og hendes farfar, Johan Beckmann, byggede en shippingvirksomhed op i Portugal. Begge tjente mange penge, og derfor har hverken hendes forældre eller hun selv været nødt til at gå på arbejde. Anne Mette Beckmann har heller ingen uddannelse.

- Jeg gik på stranden, så til middag med venner, så på natklub oftest hele natten, og så gjorde jeg det samme næste dag.

- Når man ikke behøver arbejde for at tjene penge, så fristes man til at læne sig tilbage og nyde det gode liv, fortæller Anne Mette Beckmann om sit liv i TV 2-programmet 'Millionær på bistand'.