Svensk pensionist vinder topgevinst i Lotto: Forærer 100 millioner væk

En særdeles gavmild Lotto-vinder forærer størstedelen af sin gevinst til velgørenhed og sine nærmeste. Også herhjemme er millioner blevet givet væk.

En drønheldig pensionist vandt hele 127 millioner svenske kroner tidligere på måneden, hvilket er den ottende største gevinst i Sveriges historie.

Nu har manden besluttet sig for at give de fleste af pengene - 100 millioner - væk til velgørenhed og familiens nærmeste, oplyser Svenska Spel i en pressemeddelelse.

Det svarer til cirka 80 millioner danske kroner.

- Han er jo pensioneret og synes, at 27 millioner rækker aldeles fint til sig selv, udtaler Svenska Spels vindertalsmand Pierre Jonsson i pressemeddelelsen.

Til TV 2 fortæller Pierre Jonsson, at manden og hustruen endnu ikke har besluttet, hvordan fordelingen bliver mellem familie og velgørenhed.

- Men vi har aldrig tidligere haft nogen vindere, der gav 100 millioner væk, fortæller han.

Han har fejret det med kanelbullar (svenske kanelsnegle, red) sammen med hustruen

Pierre Jonsson, Svenska Spels vinderambassadør.

Den heldige pensionist var i første omgang uvidende om, at han var blevet mangemillionær. Han var nemlig ude at rejse, da hans kupon ramte de syv vindertal og to Joker-tal.

Siden er gevinsten blevet fejret på ganske afslappet vis.

- Han har fejret det med kanelbullar (svenske kanelsnegle, red) sammen med hustruen, oplyser Pierre Jonsson.

Vinderkuponen blev købt i den nordøstsvenske by Luleå og vinderen ønsker at være anonym, oplyser Svenska Spel.

To millioner til Kræftens Bekæmpelse

Danske Spils pressechef, Marie Grabow Westergaard, fortæller til TV 2, at også Lotto-millionærer herhjemme har valgt at donere et større pengebeløb til velgørenhed, når de rammer jackpot - selv om det mest almindelige er at dele noget af gevinsten med den nære familie.

- En Lottomillionær fra Nakskov, som i foråret 2013 vandt 22 millioner, gav to millioner til Kræftens Bekræftelse, fordi han havde haft et nært familiemedlem, som var død af kræft, fortæller hun.

Derudover var der et gavmildt vinderpar fra Odense, som i 2014 gav et større beløb penge til Læger Uden Grænser. Beløbet var nok til at dække to års løn til en læge.

- De havde også købt en fejemaskine til villavejen, så alle på vejen kunne få glæde af den, og så gav de en masse gaver til cirka 25 børn, som de synes, havde brug for dem, fortæller pressechefen.

Bolig, bil og rejser

Millionærrådgiver ved Danske Spil, Arne Lenstrup, fortæller til TV 2, at det ofte er mere almindelige ting, Lottovindere gerne vil bruge gevinsten på: En opgradering af boligen og bilen og så måske en rejse. Derudover er der den nære families tilværelse, som vinderne gerne vil forsøde.

- Sådan som det er i dag, kan man give 60.000 kroner til hver af sine børn. Er det et ægtepar, der vinder, kan både far og mor give 60.000 til børnene. Det er noget, der meget ofte forekommer. Så får jeg også ofte spørgsmålet: Kan jeg give et beløb til min bror eller søster? Det kan man i princippet ikke uden det bliver skattepligtigt for broren eller søsteren, fortæller han.

I klippet øverst kan du høre Arne Lenstrup fortælle om, hvad Lotto-vindere typisk bruger millionerne på.

Afstemning

Ville du forære et større beløb til velgørenhed, hvis du blev Lottomillionær?