Skal du lufte ud, når huset skal køles ned? NÆH!

Rigtig mange lufter ud, når temperaturen skal sænkes. Men det virker endnu bedre at skærme af for solen.

Det virker som ren logik at åbne alt, hvad der åbnes kan, når solen bager og temperaturen nogle steder i landet har passeret 28 grader.

Åbne vinduer og døre giver nemlig mulighed for, at kølig luft for at komme ind i de danske hjem og give en mere behagelig temperatur.

Men udluftning er ikke nødvendigvis den mest effektive måde at sænke graderne i sommermånederne.

Det forklarer Tine Sode, der er fagekspert hos Bolius og uddannet bygningskonstruktør.

Varmen skal holdes ude

Når man lufter ud, er skaden så at sige allerede sket og lejligheden eller huset er allerede varmt. Man skal derfor sørge for, at varmen holdes ude.

- Det vigtige er at skærme og dermed at stoppe solen. Det kan være med en en markise, en parasol eller et solsejl, siger Tine Sode og uddyber:

- Dermed holder man varmen udenfor. Man kan også trække persiennerne for, men så er varmen allerede på indersiden af vinduet, så det er mindre effektivt.

Det er dog bedre end ingenting at lukke vinduerne og rulle persienner ned.

Vi elsker solen

Fageksperten forklarer videre, at man sydpå er gode til at skærme for solen, mens vi herhjemme har for vane blot at lufte ud. Hvorfor det hænger sådan sammen, har hun også et bud på.

- For det første er vi vant til, at vi får kulde ved at lufte ud. For det andet bor vi i et land uden særlig meget sol, så vi elsker solen og bygger store vestvendte glaspartier i vores boliger.

Desuden er de danske, velisolerede huse velegnede til denne øvelse. For når varmen ikke kan slippe ud, har den samtidigt svært ved at komme ind gennem lofter og vægge.

Du bør dog sørge for gennemtræk, når det bliver aften, så den køligere aftenluft får indetemperaturen så langt ned som muligt inden sengetid, lyder rådet fra eksperten.