Verdens dyreste bøf - 2500 kroner kiloet

Kobe eller wagyu? Lær at kende forskel på oksekødets svar på Rolls Royce.

Du har måske hørt om kobekød før.

Det er det her japanske oksekød, der stammer fra køer, der eftersigende har fået massage og øl til deres dages ende, hvor de slagtes og sælges som verdens mest eksklusive kød.

Men hvad er kobekød egentlig for noget? Det får du svaret på her i artiklen, hvor du også finder to lækre opskrifter.

Kobekød skal minimum have en fedtmarmoreringsgrad på fire.
Kobekød skal minimum have en fedtmarmoreringsgrad på fire.

Syv hurtige fakta

  • Wagyu er en samlet betegnelse for fire japanske kvægracer.
  • I midten af 1800-tallet bliver det muligt for japanerne at importere udenlandske kvægracer, og man begynder at krydse disse med de japanske racer.
  • Indtil da havde der ikke været tradition for at spise oksekød i Japan. Køer havde derfor primært været en arbejdskraft og en kilde til gødning.
  • Krydsningsarbejdet resulterer blandt andet i den sorte japanske race, og indenfor denne race findes der flere forskellige afstamninger.
  • Her er det især tajima-koen, der stammer fra Hyogo-distriktet i Japan, hvor byen Kobe ligger, der er værd at huske på. Det er kun kød af tajima fra Kobe, der kan kaldes kobekød, hvis det altså også har den rette grad af fedtmarmorering.
  • Som man kan se på billedet, er der forskellige grader af fedtmarmorering, hvor kobekød skal være indenfor 6-1.
  • Indtil 2012 var der eksportforbud af kobekød. I dag er restaurantkæden Mash verdens største importør af kødet.
Rå kobemørbrad med danske hvide asparges, få opskriften herunder.
Rå kobemørbrad med danske hvide asparges, få opskriften herunder.

Er massage og øl en skrøne?
Med en kilopris på omkring 2.500 kroner kiloet, er kobekødet i en prisklasse, hvor mange mennesker for længst er stået af.

Prisen kombineret med fortællingen om de eksotiske egne - og det synlige bevis i form af fedtmarmoreringen - har givet anledninger til mange historier om, hvordan kødet bliver til.

Øl, massage og klassisk musik er blandt de midler, der tilsyneladende skal til for at producere kødet. Dan G Christiansen, der er Food Director for Mash, forklarer, at det imidlertid ikke altid forholder sig sådan.

- Det findes stadig. Der er jo traditionalister og modernister også her, og der er mange små gårde, hvor de stadig gør det 100 procent gammeldags, hvor de massererer køerne og spiller musik.

- Men der findes også lidt større landbrug, hvor de er gået over til en anden måde at gøre det på, siger han.

Køerne, hvorfra Mash får sit kobekød, er fodret op med korn, urter, græs, tang og mæsk, der er et affaldsprodukt fra øl- og risvinsproduktionen.

Sådan får du (næsten) fat i kobekød
Hvis man vil prøve noget, der minder om kobekød, giver Dan G. Christiansen her et par nyttige tips.

- Der findes nogle supermarkedskæder, der en gang imellem har japansk wagyu, og det kommer tættest på.

- Derudover findes der det, der hedder kobe-style, som er wagyu, men er krydsavlet men blandt andet Black Angus, og det kommer fra USA og Australien, siger han.

Dan G. Christiansen forklarer, at der årligt produceres 3000 stykker kvæg, der lever op til kravene for kobekød. 300 kvæg bliver eksporteret, og heraf aftager den danske restaurantkæde 30 stykker.