Drop salaten: Smid grøntsagerne i ilden

I løbet af en grillsæson kan det blive lidt kedeligt med kartoffelsalat hver gang. Her kan du se, hvordan du pepper grøntsagerne op til din grillaften.

Det bliver som regel bare til en hurtig salat, måske en grillet majskolbe eller lidt grønt på grillspyddet.

Grøntsagerne står lidt i skyggen af kødet, når der grilles, for det er jo over de glødende kul, at magien sker, og her er det nu en gang kødet, der er konge.

Men lige så vel at grillen kan få bøffer og andet kød til at smage langt bedre, end når det tilberedes på stegepanden eller i ovnen, gør den også noget forunderligt ved grøntsager.

Lækre sødmefulde grillede citroner og saftige tomater.
Lækre sødmefulde grillede citroner og saftige tomater. Foto: TV 2

Køkkenchef og medejer af restaurant Kul Henrik Jyrk er kendt for at lave mad med meget smag, og på hans restaurant tilberedes maden over åben ild. Der er simpelthen ikke en stegepande at finde på restauranten.

Han viser i klippet, hvordan du laver et lækkert fad med masser af smagfulde grøntsager tilberedt ved hjælp af åben ild.

Grillede grøntsager med masser af smag, saft og kraft.
Grillede grøntsager med masser af smag, saft og kraft. Foto: TV 2

Det afgørende trick
Først og fremmest bør man bortkaste alle sine pyssenyssede forestillinger om, hvordan grøntsager skal behandles.

De skal være hele, og de skal have masser af varme ligesom kødet. Derfor pakker Henrik Jyrk ikke en eneste grøntsag ind i stanniol.

- Jeg har for eksempel aldrig forstået, hvorfor man pakker en bagekartoffel ind i stanniol? Man vil jo gerne have fugten til at trænge ud af kartoflen, så man kan få den her lækre konsistens, en bagekartoffel kan få.

- Derudover vil vi gerne have, at røgsmagen kan trænge ind i grøntsagerne, og det kan ikke lade sig gøre, hvis man pakker det hele ind, siger Henrik Jyrk.

Kartofler og runde squash.
Kartofler og runde squash. Foto: TV 2

Eddike og grillet smag
Hvis det skal gå stærkt, kan man, som Henrik Jyrk viser det i klippet, lave en god blanding af røde foråsløg, voksbønner, chili og nye squash. Det er alle grøntsager med masser af smag, og som hurtigt er tilberedte.

Grønsagsblandingen dryppes med eddike, olie og krydres med salt. Kom det hele på grillen, luk låget på grillen og vent nogle minutter.

Herefter lægges grøntsagerne tilbage på tallerkenen, hvor olie- og eddikeblandingen stadig ligger, og grøntsagerne kan derfor optage noget af saften, og det smager helt forrygende.

Dryp dine grøntsager med eddike før og efter grill.
Dryp dine grøntsager med eddike før og efter grill. Foto: TV 2
Foto: TV 2

Det må godt blive lidt brændt
Maden bliver ikke ødelagt, hvis grøntsagerne bliver svedet lidt hist og pist. Det giver bare ekstra smag til grøntsagerne, forklarer Henrik Jyrk.

Grøntsager, der skal have lang tilberedningstid, skal man huske at flytte fra høj til indirekte varme, så de ikke ender med at blive til rene kulstykker, før de er færdigtilberedte.  

Hvis grøntsagen har en tyk skræl, der alligevel ikke skal spises, gør det ikke noget den forkuller, da det kan fungere som en beskyttende skal, grøntsagen kan bage videre i.

Se for eksempel det grillede græskar Henrik Jyrk laver i klippet. Det er helt sort udenpå, men lækkert tilberedt indvendigt. 

Grillet græskar.
Grillet græskar. Foto: TV 2