Livsstil

Ny forskning afslører: Disse lande har verdens højeste befolkning

Gennemsnitshøjden på mennesker topper i det nordlige Europa. Danskere rager blandt andet godt op.

Iranske mænd og sydkoreanske kvinder har haft vokseværk det seneste århundrede, men man skal tage til enten Holland eller Letland for at finde nogle af de højeste mennesker i verden.

Danskere - såvel mænd som kvinder - rager også godt op i luften, viser en undersøgelse, der betegnes som det største højdestudie på verdensplan.

FAKTA: Verdens højeste befolkning

Verdens højeste mænd:

 1. Holland
 2. Belgien
 3. Estland
 4. Letland
 5. Danmark
 6. Bosnien-Hercegovina
 7. Kroatien
 8. Serbien
 9. Island
 10. Tjekkiet

Verdens højeste kvinder:

 1. Letland
 2. Holland
 3. Estland
 4. Tjekkiet
 5. Serbien
 6. Slovakiet
 7. Danmark
 8. Litauen
 9. Hviderusland
 10. Ukraine

Kilde: eLife Sciences

I Holland finder man de højeste mænd med en gennemsnitlig højde på 182,5 centimeter. Lettiske kvinder er de højeste hos det andet køn med en gennemsnitshøjde på 170 centimeter.

Dermed skal en normal dansk kvinde på 167,2 centimeter kigge en anelse op for at få øjenkontakt med en lettisk kvinde. Danske mænd måler gennemsnitligt 181,4 centimeter. Det gør mændene til de femtehøjeste i verden og kvinderne de syvendehøjeste.

Østtimor og Guatemala huser verdens laveste

Forskerholdet består af i alt 800 personer og er blevet ledt af videnskabsfolk fra Imperial College London. Resultaterne er offentliggjort i eLife Sciences.

Forskerne har sammenlignet højden af 18-årige i de respektive lande i 1914 og i 2014.

I den periode er iranske mænd gennemsnitligt skudt 16,5 centimeter i vejret, mens sydkoreanske kvinder er blevet 20,2 centimeter højere.

Mænd fra Østtimor er de laveste på kloden med en gennemsnitshøjde på 160 centimeter. I Guatemala findes de mindste kvinder med en gennemsnitlig højde på 149 centimeter.

Høje mennesker har både fordele og ulemper

Folks højde afhænger stærkt af ernæring samt miljømæssige faktorer. Gener kan dog også spille en rolle. Generelt bliver børn og unge, der spiser ordentligt og lever i et godt miljø, høje, skriver forfatterne.

Forskning har også vist, at en kvindes helbred under graviditeten kan påvirke det kommende barns fremtidige højde.

Nogle studier peger på, at høje folk lever længere, får bedre uddannelser og tjener flere penge. Men at være høj er også forbundet med visse sundhedsrisici. Eksempelvis tyder noget på, at der er en forbindelse mellem højde og risiko for at udvikle prostatakræft eller kræft i æggestokkene.

På verdensplan er højdeforskellen mellem mænd og kvinder stort set uændret fra 1914 til 2014.