Livsstil

Radioavisen fylder 90 år: Derfor er radio så fedt

Efter ni årtier i danskernes radio er Radioavisen stadig en fast del af manges hverdag. Alligevel skal der fornyelse til, mener professor i medier.

Han er efterhånden ved at være en ældre herre, men ikke desto mindre velkendt og lyttet til af næsten halvdelen af danskerne dagligt.

Til middag slår Københavns Rådhus sine tolv slag og afløses af en dynamisk melodi, inden en dyb stemme præsenterer nyhedsoverblikket. Det er tid til Radioavisen.

Den 1. august har de daglige nyhedsudseendelser nemlig strømmet ud i de danske stuer i 90 år. Men det er ikke kun for at blive klogere på verden, at der bliver skruet op, når den karakteristiske jingle lyder.

- Jeg kan huske, da jeg var barn, hvordan man skulle være stille, når der var radioavis og rådhusuret, der slog, når klokken var 12, skriver en kvindelig bruger på Facebook.

Og hun er ikke alene. Mange beskriver den behagelige røst fra Radioavisen som noget nostalgisk, der tager dem tilbage til mormors køkken. Det kommer ikke bag på Ib Poulsen, der er professor i medievidenskab med særligt speciale i radio, at det nostalgiske også spiller ind hos lytterne.

- Det er den generation, der er vokset op med Radioavisen. Så den er en meget integreret del for dem, siger han.

Overlever på sin troværdighed

Men det er ikke kun et tilbageblik til barndommen, der får danskerne til at spidse ører. Gennem de ni årtier, hvor Radioavisen har eksisteret, har den være haft en vigtig plads og er overlevet på lytternes dom som troværdig og pålidelig.

- Den har betydet rigtig meget. Som den eneste daværende landsdækkende nyhedsudsendelse har folks hverdag været meget koncentreret omkring den, siger Ib Poulsen.

Også noget andet er med til at gøre Radioavisen, og ikke mindst radiomediet i sig selv, konkurrencedygtigt.

- Det særlige ved lydmediet er, at man er i stand til at lave andet, imens man lytter. Men samtidig skal man også billeder til sin egen billedskærmdskærm, så fantasien kommer i brug, siger Ib Poulsen, der også ser det som en stor fordel ikke at være ”bundet” på hænder eller fødder af enten tv eller internet.

Et forældet medie

En undersøgelse foretaget af DR Medieforskning bakker da også op om, at det stadig tiltaler danskerne at stå for billederne ved hjælp af egen fantasi.

12-Radioavisen havde som den mest hørte i gennemsnit 761.000 lyttere hver dag i 2015. Efter den kommer 8-Radioavisen, som 712.000 hører dagligt på hverdage.

Men det er ikke alle, der deler begejstringen. På Facebook er flere brugere enige om, at det er et forældet medie, og at de foretrækker at få deres nyheds-fix på nettet.

Og det er ifølge professoren også her, at Radioavisens klare udfordring ligger.

- De skal forny sig, hvis de gerne vil have den unge generation med. For eksempel ved at gøre mere i postcasts, siger han.

Ib Poulsen er sikker på, at det ville tiltrække flere unge, fordi det appellerer til deres trang til at fordybe sig.