GO'

Vil du give dit barn en god skolestart? Sådan forbereder I jer

Mange børn har snart første skoledag, og det kan være nervepirrende for både børn og forældre. Her er råd at hente fra familierådgiver Lola Jensen.

Sommerferien lakker mod enden, og is i lange baner og besøg hos bedsteforældrene bliver snart skiftet ud med penalhuse og nye kammerater.

I næste uge starter 66.000 børn nemlig i folkeskole og har dermed deres første skoledag. Og det kan ifølge familierådgiver Lola Jensen være en svær omvæltning for både børn og forældre.

Nedenfor giver hun dig nogle gode råd til, hvordan du giver dit barn en god start og selv forholder dig til alt det nye, der sker i dit barns liv.

Start med dig selv

Den bedste måde at forberede barnet på er at starte med sig selv. Det er vigtigt, at du som forælder lader være med at bringe eventuelle dårlige minder fra egen skoletid med til dit barns første skoledag.

- Mange ser sig selv i deres barn og tænker: ’Åh nej, bare mit barn ikke kommer til at opleve det samme’, siger Lola Jensen og fortsætter:

- Tag en dyb indånding og tro på, at dit barn godt kan klare det, for så smitter man dem.

Derudover har mange forældre en tendens til at tale første skoledag op og ud af proportioner. Men i stedet for at få et barn, der glæder sig til at komme i skole igen, kan det have den modsatte effekt.

- Når det bliver talt op som noget kæmpe stort og virkelig spændende, kan man risikere, at især drengene bliver skuffede over, at de bare skal sidde stille og høre efter, siger Lola Jensen.

Dermed ikke sagt, at man som forælder ikke skal tale godt om det nye kapitel i barnets liv, men hun foreslår, at man lægger bånd på sig selv og placerer begejstringen på et midterniveau i stedet for.

Rollespil forbereder barnet

Er der styr på det, så er det tid til at tøjle diverse bekymringer. De opstår tit, hvis barnet allerede inden skolestart har svært ved at sidde stille, og Lola Jensen har et godt råd til, hvordan man griber det an uden løftede pegefingre.

- Det nytter ikke noget, at formane barnet om at skulle sidde stille. Prøv i stedet at skabe et scenarie derhjemme, siger Lola Jensen.

Det kan blandt andet gøres ved, at man laver et lille rollespil, hvor den ene forælder skal agere det urolige barn på skolebænken, som så bliver irettesat, og dermed kan barnet se, hvordan det foregår i skolen.

- Det synes børnene er en fest og allerede der, er de bedre klædt på til at starte i skole, siger hun.

Få strukturen tilbage

Men første skoledag handler ikke kun om at kunne sidde stille på stolen. Den handler også om, at barnet skal tilbage til en hverdag med rutiner og ordentlige sengetider.

- Der er en lille uge til nu, så det er et godt tidspunkt at få strukturen og ritualerne tilbage igen, for så er det ikke så hårdt, når man står op til en stor ny verden, siger Lola Jensen.

Så husker man lige selv som forælder at trække vejret og skåne barnet for unødig bekymring, så er man ifølge Lola Jensen allerede kommet langt.