Nu starter børn i skole - så mange bliver mobbet
Ny trivselsundersøgelse viser, at flere end halvdelen af de små elever oplever mobning og drillerier, som gør dem kede af det.
En del husker nok de første dage efter sommerferien som gode og hyggelige, hvor man igen så sine sommerbrune kammerater.
Men for en del af de danske skolebørn, der i disse dage tager hul på et nyt skoleår, er ferieminder og nye skoletasker ikke det eneste, de møder i skolen.
Ifølge en ny trivselsundersøgelse fra Undervisningsministeriet oplever flere end halvdelen af eleverne i de små klasser mobning og drillerier, som gør dem kede af det.
Det skriver Jyllands Posten.
I undersøgelsen angiver ni procent af børnene, at de ofte drilles og mobbes, så de bliver kede af det.
43 procent svarer, at det sker “nogle gange”.
Minster: Skræmmende og tankevækkende
Og det er tal, som bekymrer Ellen Trane Nordby (V), minister for børn, undervisning og ligestilling.
- Det er både skræmmende og tankevækkende, at så mange af de mindste oplever mobning, og det viser, at det allerede i daginstitutionerne er nødvendigt at arbejde målrettet med en sociale relationer mellem børnene, siger hun til Jyllands Posten.
Ministeren har tidligere bebudet, at ministeriet senere i denne måned er klar med en aktionsplan mod netop mobning.
Børns vilkår: Uhyggelig tal
Tallene bekymrer også direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl:
- Det er temmelig uhyggelige tal, for jeg frygter, at kampen mod mobning er gået lidt i stå. Tallene falder ikke så meget hos de små, som de burde. Der er nok ingen tvivl om, at nogle børn har den uheldige drille- og mobbekultur med sig fra institutionen, og det kræver stor fokus at bekæmpe, siger han til Jyllands Posten.
Hvordan det går til, når danske børn og unge mobber, kan du blandt andet se i videoen her, som er gået viralt herhjemme.
Her læser både børn og voksne de beskeder op, som børnene og de unge sender til hinanden.
- Vi viser den usynlige mobning frem. Det er rigtige, ægte beskeder, som forskere har fundet i deres arbejde. For vi vil gerne vise, hvad der foregår, siger Søren Kjær Jensen, direktør i Center for Rummelighed, der er en af folkene bag videoen, til TV 2.