Her er madpakkens skjulte sukkerfælder

En lille figenstang, en chokoladekiks og en juice. Det fylder ikke meget i madpakken, men det indeholder rigtig meget sukker. Få overblikket over madpakkens sukkerfælder her.

Det er ment med et godt hjerte, når der lægges overraskelser ned i madpakken.

Men der skal faktisk ikke mange små snacks og godbidder til, før man har nået grænsen for, hvor meget sukker børn må få på en dag.

For nok er de små i størrelsen, de mange snacks man kan købe til madpakken, men størrelse og ernæringsværdi taget i betragtning indeholder de en hel del sukker.

Og der er flere gode grunde til, at man skal undgå at give børn for meget sukker med i madpakken, forklarer børnediætist og næstformand i Foreningen af Kliniske Diætister, Trine Klindt.

- Det er det første, der bliver spist i madpakken, og det sker på bekostning af andre vigtige næringsstoffer som eksempelvis vitaminer, mineraler, proteiner, kostfibre og sunde fedtstoffer, siger hun.

Giver dårlig indlæring
Når man spiser noget, der er meget sukkerholdigt, får det blodsukkeret til at stige og falde lynhurtigt, og det går ud over indlæringen, forklarer Trine Klindt.

- Vi lærer simpelthen bedst, når blodsukkeret er stabilt. Så hvis man spiser langsomt optagelige kulhydrater, noget med mange kostfibre, proteiner og lidt fedt giver det et mere stabilt blodsukker, siger hun.

Et ustabilt blodsukker kan give børnene nogle kedelige bivirkninger som kvalme, hovedpine og træthed, forklarer Trine Klindt, og det er heller ikke ligefrem noget, der hjælper på indlæringen.

- Børnene bliver sendt i skole med forventninger om, at de er vågne og lærer en masse, samtidig med at deres madpakke har et højt sukkerindhold. Det er ret modsatrettet, siger Trine Klindt.

Mange vil måske blive overrasket over, hvor meget sukker der er i de små madpakkesnacks. Derfor har vi sammenlignet en række populære variationer, som du kan se i klippet og læse mere om i listen herunder med Trine Klindts kommentarer.

Det anbefales, at børnehavebørn indtager maksimum 30-40 gram sukker om dagen, hvor et skolebarn højst bør indtage 45-55 gram sukker om dagen. En teske sukker med top svarer cirka til 15 g sukker.

Sukkerindhold i madpakkesnacks

Juicebrik vs. Kakaobrik

1 Juicebrik = 24,75 g sukker
1 Kakaobrik = 18 g sukker
 
- Et glas juice kan godt udgøre det i stedet for et enkelt stykke frugt om dagen, men man skal ikke drikke 600 gram juice i stedet for frugt og grønt. Kakaomælk har en lidt bedre næringsværdi end juice, fordi der også er kalcium og protein i. Den er ikke et alternativ til vand, men kan være et alternativ til mælk.
 
- Jeg kan godt anbefale kakaomælk, hvis et barn har brug for at tage lidt på i vægt, men som udgangspunkt anbefaler jeg almindelig mælk. For normalvægtige børn er der ikke nogen speciel grund til at drikke kakaomælk, de har ikke brug for det ekstra sukker. Det er til festlige lejligheder.

Digestive vs. knækbrød

1 Digestive = 2,7 g sukker
1 skive knækbrød = 0,2 g sukker
 
- Udover, at der er meget mere sukker i en Digestive-kiks, er der også meget mere fedt og salt i. I en skive knækbrød er der mange flere kostfibre og lidt mere protein.
 
- Digestive er at sammenligne med kage, hvor knækbrød er at sammenligne med rugbrød. Og der er jo ikke grund til, at barnet skal have snack eller kage med i madpakken, medmindre barnet skal tage på. 

Ostehaps vs. Figenstang

1 Ostehaps = 0,18 g sukker
1 Figenstang = 12 g sukker
 
- Tørret frugt er næsten koncentreret sukker. Som udgangspunkt består frugt primært af væske og sukker, så når vi fjerner væsken er der kun sukker tilbage og nogle kostfibre. Der er nogle, der mener, at frugstænger er sunde, fordi det kommer fra frugt. Men det, der også er sundt ved frugt, er væsken, fordi du får meget fylde for få kalorier.
 
- Men en frugtstang er bedre end en chokoladebar. Det er en sundere version af noget sødt, fordi den indeholder kostfibre, der får blodsukkeret til at stige langsommere, og så er der vitaminer og mineraler i.
 
- Ostehapsen er meget sundere. Den indeholder protein og kalcium, den har langt mindre sukker i sig. Ostehapsen er at sammenligne med pålæg og frugtstangen med slik. En frugtstang alene gør, at man ikke skal have andre ting med sukker i madpakken.

Æble vs. myslibar

1 Æble = 10 g sukker
1 myslibar 17,7 g sukker
 
- I æblet får du vitaminer, kostfibre og væske. Derudover får du også en større mængde mad, da et æble typisk vil veje 100 gram, og en myslibar kun vejer en fjerdedel af det. I myslibaren får du ikke lige så mange kostfibre, vitaminer og mineraler som i æblet.
 
- Hvis myslibaren er sødet med sukker, er der langt mere sukker i 25 gram myslibar sammenlignet med 25 gram æble. Der er væsentligt flere kalorier i myslibaren, og derfor vil det være en skidt idé at give det med i madpakken til et barn, der skal tabe sig. Der er en bedre næringsværdi i et æble end en billig myslibar.

Toast med nutella vs. toast med ost

1 skive toast med et tyndt lag Nutella = 10 g sukker
1 skive toast med almindelig skiveost = 5 g sukker
 
- Der er sukker i Nutella og ikke i ost, til gengæld er der kalcium, protein og andre vitaminer og mineraler i osten og ikke i Nutella.  
 
- Det er ikke en god ide at give en mad med Nutella med i madpakken, da man hurtigt når maksgrænsen for, hvor meget børn må få af sukker om dagen. Desuden gør det blodsukkeret ustabilt. Det skal selvfølgelig ses i forhold til den samlede madpakke, men det er ikke en god ide. 

Cherrytomat vs. rosiner

1 cherrytomat = 0,45 g sukker
1 pakke rosiner = cirka 9,5 g sukker
 
- Du får vigtige vitaminer og væske i tomaten. Der er vitaminer og kostfibre i rosiner, men der er også meget sukker i, og du kan komme ud for, at der er alt for meget sukker til et enkelt måltid.
 
- Jeg plejer at sammenligne rosiner med slik eller ren sukker, for der er næsten samme indhold af sukker i rosiner, som der er i slik. Kaloriemæssigt er der væsentligt flere kalorier i rosiner, hvor der næsten ikke er nogen kalorier i cherrytomater. Så spørgsmålet er, om barnet har brug for at tabe sig, tage på eller ingen af delene.

Mandler vs. mørk chokolade

50 g mandler = 10 g sukker
1 stykke mørk chokolade = cirka 2 g sukker
 
- I mandlerne får du en masse godt fedtstof, vitaminer og mineraler. I chokoladen får du smørfedt, sukker, lidt vitaminer. Der er mange flere næringsstoffer i mandlerne, men kaloriemæssigt er det det samme.
 
- Mørk chokolade er ikke sundt, men det er bedre end lys chokolade, fordi du ikke kan spise mindre af det. Der kan være lidt antioxidanter i chokolade, men du skal spise virkelig meget, og så får du for mange kalorier. Chokolade er slik, og det er der ikke grund til at have i madpakken.

Oreos vs. grovkiks

1 Oreos-kiks = 4,1 g sukker
1 kiks med rodfrugter =2,5 g sukker
- Grovkiksene er lidt sundere, fordi de indeholder lidt kostfibre, og det gør Oreos ikke. Kostfibrene gør dig mæt i længere tid, så det er et bedre valg med grovkiksene. Men hvis vi ser på sukkerindholdet, er der alt for meget i sammenlignet med knækbrød. Knækbrød vil være bedre end en grovkiks.
- Oreos er kage, og der er ikke nogen grund til at give kage med i madpakken. Slik og kage skal ikke fungere som omsorg.

Toast vs. rugbrød

1 skive lyst toast = 1,5 g sukker
1 skive rugbrød med kerner = 1,35 g sukker
 
- Den store forskel er kostfiberindholdet, selvom der også vil være andre mindre forskelle. Brød med mange kostfibre giver en langsommere blodsukkerstigning og mere mæthed, hvilket givet bedre forudsætninger for en god indlæring.
 
- Man kan i dag få toastbrød, der har et lige så højt fiberindhold som rugbrød, så der ikke længere er den store forskel. Brødet skal bare helst have otte gram kostfibre per 100 gram eller derover, så er det på niveau med rugbrød. Der er ikke nogen grund til at give lyst toastbrød med i madpakken, da der er så mange gode velsmagende og grove varianter i dag, man kan vælge i stedet.