Mads fra 'Hemmeligheder og løgne': Jeg håber stadig på en afklaring

32-årige Mads Christensen håber, at en blodprøve eller andet genetisk materiale vil kunne give ham svar på, om den afdøde Jan er hans biologiske far.

Gennem hele hans liv har en stor del af Mads' familiemedlemmer undret sig over, at ligheden mellem Mads og hans far, Bommer, ikke var særlig stor.

Ironisk nok var Mads selv den eneste, der ikke blev inddraget i disse samtaler, og først for et par år siden tog han mod til sig og konfronterede sin familie med følelsen af ikke at høre til. Og en dna-test viste ganske rigtigt efterfølgende, at han og Bommer ikke var genetisk beslægtede.

I programmet 'Hemmeligheder og løgne', som blev vist på TV 2 torsdag aften, forsøgte 32-årige Mads Christensen så med hjælp fra sin søster, Minna, endelig at få sin mor til at give et sandt svar på, hvem hans biologiske far er.

Til sidst lykkedes det Mads og Minna at få lokket tilstrækkeligt mange oplysninger ud af deres mor til, at de kunne finde frem til en mand ved navn Jan, som sandsynligvis var Mads' far.

Men der viste sig at være en alvorlig streg i regningen:

Jan var nemlig død året før, i foråret 2015, og Mads havde dermed for altid forpasset muligheden for at møde den mand, som måske var hans far.

I klippet nedenfor besøger Mads Jans grav på en kirkegård i Nordjylland.

Har ikke givet op

Men selv om programmet sluttede i uvished, har Mads Christensen ikke opgivet at få en endelig afklaring på sagen. Siden tv-optagelserne sluttede i maj, har han holdt kontakten ved lige med Jans enke, som gerne vil hjælpe ham videre.

Det er mit håb, at vi kan få undersøgt, om der er et genetisk sammenfald.

Mads Christensen, nyuddannet pædagog

- Hun har givet sit samtykke til at få udleveret blodprøver eller andet biologisk materiale fra Jan, som hospitalet stadig er i besiddelse af. Så det er mit håb, at vi kan få undersøgt, om der er et genetisk sammenfald, siger Mads, som nu afventer, at enken undersøger de juridiske muligheder.

Sundhedsloven foreskriver, at hospitaler gemmer biologisk materiale fra patienter i minimum fem år efter behandlingens ophør. Men ifølge samme lov er det kun patienten selv, der kan få det udleveret.

Spørgsmålet er nu, om der kan gøres en undtagelse fra reglerne i en sag som denne. Det er dét, Jans enke for øjeblikket forsøger at få opklaret. Under sit sygdomsforløb har Jan været indlagt på både Rigshospitalet og Skejby Sygehus.

I klippet nedenfor kan du se Mads ringe op til Jans enke for første gang.

Overnattede hos enken i Nordjylland

For Mads har det været en positiv og forløsende oplevelse at møde Jans enke, som har vist sig meget imødekommende over for ham.

- Vi taler godt sammen. Hun er meget udadvendt og har vist mig en masse billeder og fortalt om Jan og hans forældre, som måske er min farmor og farfar, siger Mads om sit besøg hos enken i Nordjylland, hvor han fik lov til at overnatte, så de kunne nå at tale så meget som muligt.

Jan var jo hendes livs kærlighed, men de fik ikke nogen børn sammen.

Mads om Jans enke

- Vi har også en hel del til fælles, blandt andet er vi begge interesserede i sport. Det var Jan også, og han holdt sig i god form, lige indtil de sidste år, hvor han blev syg og tog på, fortæller Mads, der selv bruger en del tid på at dyrke blandt andet crossfit og styrketræning.

Enken ønsker at være anonym og vil hverken stille op på tv eller i interviews. Men over for Mads er hun meget åben og holder fortsat tæt kontakt til ham.

- Jan var jo hendes livs kærlighed, men de fik ikke nogen børn sammen. Og selv om hun ikke mener, at jeg ligner ham, har hun sagt, at hun ville blive glad, hvis det skulle vise sig, at jeg var hans søn, for så ville hun få noget mere familie, konstaterer Mads, der senest havde kontakt med enken for et par dage siden, hvor de igen sludrede længe i telefonen.

Forhold til søster og far er uændret

På trods af at Mads er blevet "frarøvet sin søster og sin far", som han udtrykker det i programmet, fordi hans mor i 30 år har holdt familien hen i uvished, er forholdet til Minna og Bommer i dag uændret.

Det har været en lettelse at få det ud i det åbne.

Mads Christensen

- Jeg HAR en far, nemlig ham, der har opdraget mig, og som jeg holder rigtig meget af. For nylig var vi til Bellahøj Grand Prix (racerløb for historiske biler i København, red.) sammen for at dyrke vores fælles interesse for biler, siger Mads Christensen og fortsætter.

- Minna og jeg er stadig lige så tæt knyttet til hinanden, som vi hele tiden har været, konstaterer han om forholdet til sin tre et halvt år yngre (nu halv-) søster.

Nu skal der fokus på andre ting

Mads har stadig et stort behov for at skaffe et "sort på hvidt"-bevis for, hvem der genetisk set er hans fædrende ophav. Men samtidig har han ikke lyst til, at det skal styre hans liv længere.

- Det har fyldt så meget i mange år. Nu skal der fokus på andre ting. Jeg vil gerne have styr på min uddannelse og tage ansvar for mit eget liv. På sigt vil jeg også gerne stifte familie, erklærer Mads Christensen, som netop er blevet uddannet pædagog og snart begynder at videreuddanne sig til fysioterapeut.

I det hele taget er Mads glad for, at morens hemmeligheder og løgne ikke længere skal præge hans forhold til resten af familien.

- Det har været en lettelse at få det ud i det åbne. Nu tager det ikke længere energi fra os, når vi er sammen. Vores relation har vist sig at være stærk nok til at kunne bære sandheden, slutter han.

Mads og Minna har helt afbrudt kontakten til deres biologiske mor, som Mads nu ikke har set eller talt med i halvandet år.

Læs meget mere om Mads' historie her.

Gik du glip af afsnittet af 'Hemmeligheder og løgne' om Mads, kan du se det lige nu på TV 2 Play